avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... INSCRIERI IN CARNETUL DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

INSCRIERI IN CARNETUL DE MUNCA

Daca un angajat este sanctionat cu reducerea salariului pe 3 luni cu 10%, aceasta sanctiune cum se trece in carnetul de munca: "modificat incadrarea" urmand ca la incheierea celor 3 luni sa se treaca din nou " modificat incadrarea" sau se trece "sanctiune 10% 3 luni" iar la incheierea celor 3 luni se trece "incetat sanctiune" ???
Personal cred ca este valabila prima varianta cu "modificat incadrarea" deoarece conform art. 1 si 2 din decretul 92 / 1976, sanctiunile disciplinare nu pot face obiectul unor inscrieri in carnetul de munca.
Varianta I: daca s-a inscris "sanctiune 10 % 3 luni" si ulterior s-a anulat sanctiunea, se trece "anulat sanctiune"?
Varianta II: daca s-a inscris "modificat salariu" si ulterior s-a anulat dispozitia, se trece "anulat dispozitie"?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 20:27, 29 Decembrie 2008
Dar salariul nu se modifica. Ca si baza de calcul el ramane acelasi, repectiva sanctiune se regaseste la alte retineri salariale.
Potrivit art.1 si 2 din Decretul nr.92/1976 privind carnetul de munca inscrierile care se pot face in acesta sunt urmatoarele:

• inscrieri cu privire la vechimea in munca,
• inscrieri cu privire la vechimea neintrerupta in munca,
• inscrieri cu privire la vechimea neintrerupta in aceeasi unitate,
• inscrieri cu privire la vechimea in functie, meserie sau specialitate,
• inscrieri cu privire la timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite,
• inscrieri cu privire la retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta.
• mentiuni privind starea civila,
• mentiuni privind pregatirea scolara si pregatirea profesionala a titularului,
• mentiuni cu privire la recompensele primite,
• orice alte mentiuni care potrivit dispozitiilor legale se mentioneaza in carnetul de munca.

1. Inscrieri cu privire la vechimea in munca. Sunt cele mai importante inscrieri, calitatea de angajat pentru o anumita perioada de timp conferind o serie de drepturi, in principal cele legate de asigurarile sociale. In mod concret se inscriu datele de la care incepe activitatea ca angajat si datele la care aceasta inceteaza.
2. inscrieri cu privire la vechimea neintrerupta in munca. Desi putem figura ca si angajati intr-un anumit loc de munca, este posibil ca pe parcursul activitatii sa intervina suspendari ale efectelor contractului de munca. Aceste suspendari sunt evenimente care pot fi inregistrate in carnetul de munca. Acest gen de inscrieri aveau in conditiile initiale ale emiterii decretului o alta semnificatie, si anume cea a sanctiunilor legate de faptul ca in anumite perioade cineva putea sa nu munceasca, fapt considerat atunci deoaebit de negativ si care conducea la pierederea anumitor drepturi. Astazi astfel de sanctiuni nu mai exista, iar interpretarea rationala a acestui gen de inscrieri trebuie considerata a fi ca inscrierile privind vechimea neintrerupta se refera la mentiunea situatiilor de suspendare a efgectelor contractului de munca.
3. Inscrieri cu privire la vechimea neintrerupta in aceeasi unitate. Sunt unitati economice care continua sa aplice metoda fidelizarii personalului prin acordarea de diverese sporuri legate de vechimea in aceeasi unitate. Din acest punct de vedere inscriereas unitatii la care s-a lucrat este importanta, conducand la constituirea dovezii ca acele drepturi s-au nascut pentu angajat.
4. Inscriere cu privire la vechimea in functie, meserie sau specialitate. Dovada vechimii intr-o anumita functie, meserie sau specialitate ramane de interes pentru angajat, experienta profesionala fiind intotdeauna un atu al angajatului pentru a obtine conditii salariale mai bune. Carnetul de munca poate fi un mijloc pentrui a face aceasta dovada. Uneori vechimea in munca intr-o anumita profesie sau meserie este recunoscuta in mod formal ca si criteriu pentru recunoasterea anumitor drepturi. Concret carnetul de munca trebuie sa fie completat pentru fiecare perioada de activitate in parte cu functia pe care angajatul a indeplinit-o.
5. Inscrieri cu privire la locurile de munca cu conditii deosebite. Acest gen de inscrieri prezinta interes mai ales din perspectiva drepturilor de asigurari sociale, persoanele care au lucrat in conditii deosebite avand o serie de facilitati din aceasta perspectiva.
6. inscrieri cu privire la retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta. Evident intotdeauna trebuie completate in carnetul de munca rubricile care prevad retributia si sporurile aferente. Sunt cele mai importante inscreieri, drepturile de asigurtari sociela fiind calculate raportat la acestea.
7. Mentiunile privind starea civila pot fi in continuare utile mai ales an conditiile in care prin diverse contracte colective de munca pot fi stabilite unele dispozoitii favorabile pentru persoanele casatorite.
8. Mentiunile privind pregatirea profesionala si scolara sunt necesare in conditiile in care pentru anumite functii si meserii este nevoie de o anumita pregatire scolara sau profesionala. Inscrierea acestor mentiuni atesta concordanta dintre pregatirea scolara sau profesionala si functiile/meseriile execrcitate.
9. Mentiunuile cu privire la recompense pot fi apreciate ca fiind lipsite de semnificatie astazi.
10. Alte mentiuni in conditiile legii.

La acest punct este utila o discutie legata de practica inscrierii sanctiunilor in carnetul de munca. Unii angajatori considera ca o pedeapsa severa inscrierea in carnetul de munca de mentiuni cu privire la sanctiuni.
O astfel de practica nu are nici un temei legal. Sanctiunile nu pot face obiectul unor inscrieri in carnegtul de munca contravenind dispozitiilor alin.1 si 2 din Decretul nr. 92/1976 care arata limitativ care sunt inscrierile ce se pot face in carnetul de munca. si pe care le-am enumerat mai sus.

Decizia de sanctionare prin reducerea salariului de baza pe 1-3 luni cu 5-10%, sau altfel de sanctiuni, (inafara incetarii cim pe motive disciplinare) nu se trec in carnetul de munca!
Ultima modificare: Duminică, 28 Decembrie 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane
Se face inscrierea in carnetul de munca prin modificarea salariului ... este vorba de reducerea salariului de incadrare pentru o perioada de 3 luni :)
elis a scris:

Se face inscrierea in carnetul de munca prin modificarea salariului ... este vorba de reducerea salariului de incadrare pentru o perioada de 3 luni :)


sanctinile se trec in cartea de munca? :hm: ..nu am mai auzit si nici nu am vazut in vreo carte de munca...
Adica sa i se faca si act aditional nu,? cu micsorarea de salariu...in baza deciziei, sau cum?
Eu cred ca salariul ramane acelasi, se calculeaza ca si pana acum salariul, doar ca apare o retinere de 10% pe stat, justificata cu decizia de sanciune.

Alte discuții în legătură

Inscrieri in carnetul de munca gabi1974 gabi1974 Daca un angajat este sanctionat cu reducerea salariului pe 3 luni cu 10%, aceasta sanctiune cum se trece in carnetul de munca: "modificat incadrarea" urmand ca ... (vezi toată discuția)
Completare dosar personal 17pyd 17pyd Sunt salariat si in urma absolvirii unor cursuri de specialitate in informatica si lb engleza as dori sa mi complet dosarul personal de la resurse umane cu ... (vezi toată discuția)
Carte munca madelaine28 madelaine28 In cartea de munca se inscriu copiii luati in plasament? Cadrul legal, va rog. Multumesc! (vezi toată discuția)