Problema delicata pentru dvs. nu este cum sa il treceti pe sot in actele casei, ci ...
cum sa excludeti de la o viitoare mostenire a casei pe fiul sotului.
Sunt atatea scenarii si intrebari pentru dvs., incat mi se invart jumate din cartile de la facutatea de drept prin minte ...
DE ce vreti sa impartiti casa?Ce vrea de fapt sotul? Sa locuiasca in casa pana la moarte sau sa figureze in acte cu 1/2 din casa? Vrea ca in caz de neintelegeri cu dvs., sa-si recupereze banii investiti in casa sau sa aiba unde sa stea? Banii pe care sotul dvs. ii baga in casa mamamei dvs., de unde provin? O fi vandut sotul propria lui casa sa aveti bani de constructia noua?
Ce alte bunuri semnificative mai are acum sotul in proprietate? Dar dvs.?
Sunteti constienti ca oricum, chiar daca nu impartiti casa in acte, se poate intampla sa muriti in urmatoare ordine: 1. dvs., 2 sotul dvs. Si atunci sotul dvs. va mosteni oricum parte din casa, nu ca proprietar, ci ca sot supravietuitor. Iar la decesul lui, partea din casa pe care a mostenit-o de la dvs., va trece la unicul sau fiu, care va deveni co-proprietar impreuna cu fiica dvs.
Deeeci, solutii in cazul dvs. sunt multe, dar eu unul nu as face nimic fara un avocat sau doi.
Prea mare miza pentru 4 persoane, prea de durata efectele demersului dvs. ca sa va zgarciti la un onorariu.
eu am in proprietate casa ,el nu are nicio proprietate,banii pentru casa construita au fost luati de la banca prin credit de nevoi personale,el doreste sa fie trecut in acte pentru ca zice ca atunci cand va creste fetita mea sa nu cumva sa il dea afara din casa...fiind casa pe numele meu inainte sa ne casatorim asa gandeste,iar eu la randul meu nu doresc sa am probleme nici cu el si nici cu fiul lui
Imptriva "datului afara din casa la batranete" puteti constitui un uzufruct viager in favoarea sotului.
Adica: sotul va avea drept de folosinta asupra casei dvs. cat va trai.
Practic, dvs. veti figura ca proprietar, dar fara drept de folosinta pe care il veti ceda sotului.
La decesul lui, acest drept de folosinta se va stinge, nu se va transmite fiului lui.
Uzufructul il ajuta pe impotriva fiicei dvs., dar ... nu pe fiica si nici pe dvs. impotriva sotului.
Adica: cata vreme sotul traieste, el are folosinta deplina a casei, si o va putea scoate afara din casa pe fiica.
Sau pe ... dvs., oricand dupa constituirea uzufructului.
Daca dvs. decedati inaintea sotului, el oricum va mosteni parte din casa, chiar daca in timpul vietii dvs., el nu are legatura cu casa.
Astfel, daca ii constituiti uzufruct si muriti prima fara testament, sotul va avea in propietate 1/4 din casa + dreptul de folosinta pana la moarte.
Fiica va avea 3/4 din casa, dar fara drept de folosinta, fara sa poata locui in casa daca nu o lasa sotul dvs., si cu sanse foarte mici sa fructifice mostenirea in timpul vietii sotului.
Daca ulterior sotul moare inaintea fiicei dvs., atunci tot ce are el in proprietate la deces, se va transmite fiului sau.
Astfel, dupa moartea sotului, fiica dvs. va avea 3/4 din casa, iar fiul sotului va avea 1/4.
Acest 1/4 poate fi ras-cumparat de fiica dvs. Partajul intre cei doi copii pate fi simplu sau foarte complicat.
Repet: alternative sunt multe, insa fiecare parte implicata (dvs., sotul, fiica, fiul), are propriile interese.
Scenariile sunt foarte multe: un posibil divort, decedati dvs. prima, divortata sau nu, decedeaza sotul primul, divortat sau nu ...
Este mult prea complicat pentru solutii pe forum.
Vedeti ca numai pentru uzufruct am scris succint destul de mult, asta la o vedere generala.
Alte variante pe langa uzufruct ar fi:
- puteti face acum un partaj voluntar sau o actiune in constatare a coproprietatii sotului, asupra (1) terenului si casei, (2) numai asupra casei de pe ternul dvs.
-- un imprumut notarial intre dvs. (imprumutata) si sot (imprumutator), cu scadenta ... foarte - foarte lunga.
- o donatie din partea dvs. catre sot, pentru o cota din casa
- mai la batranete: contracte de intretinere intre dvs. si sot ca intretinuti, si fiica dvs. ca intretinator (fiica tre' sa fie majora si cu oarecari venituri ale ei).
- testament al dvs.. chiar cu sarcini
Toate aceste variante au plusuri si minusuri importante, ating numai anumite scopuri, si trebuie analizate in cele n-shpe cazuri (divort, deces sotie primul, deces sot primul, alte bunuri de mostenit de catre copii).
Daca "desfac" fiecare varianta in 16, aici, pe forum, nu numai ca ma prinde noaptea, dar o sa si fie atat de superficial incat nu va ajuta la nimic.
Va admir intentiile si prevederea, de aceea m-am chinuit sa va scriu tot ce pot. Dar va rog, nu ocoliti avocatul cand decideti soarta dvs. si a celor dragi. E bine ca va ganditi din timp, dinainte de a face ceva, si cand nu va grabeste nimic.
Am doi prieteni exact in situatia dvs. si a sotului dvs (cu copii din casatorii anterioare, dar vaduvi amandoi prietenii mei). S-au gandit la problemele dvs. dinainte de casatorie, si, dupa ce am intors toate scenariile astea pe toate partile, au decis sa ... nu se mai casatoreasca.
Erau deja in concubinaj de ani buni, au ramas tot asa si merge bine.
Au mai decis si sa faca in asa fel incat copii lor sa se cunoasca intre ei, sa stie situatia bunurilor, a muncii si a efortului depus de fiecare sot in gospodaria comuna (tot facuta impreuna, dar numai pe numele concubinului).