Salutare tuturor!
Am urmatoarea situatie: 2 ex-soti (divortati asadar), in relatii bune, parinti de 3 copii (majori, casatoriti) au cumparat in timpul casatoriei un teren pe care au construit o casa DUPA pronuntarea divortului; constructie in regie proprie; au decis impreuna sa o doneze (cu tot cu terenul de sub ea) uneia dintre fiice, majora, casatorita, cu un copil, cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Intrebarea mea este: cum trebuie procedat (in acte) pentru ca noi sa avem uzufruct viager si dupa decesul ultimului dintre noi, proprietatea (casa si teren) sa ramana DOAR fiicei din strainatate, dar sa fie doar a ei, fara ca sotul sa aiba vreun drept, si fara ca vreunul dintre ceilalti copii ai nostri sa o poata ataca (de altfel ea a participat cu bani la constructie). Precizez ca majoritatea cererilor, materialelor etc au fost pe numele ex-sotului meu care mi-a promis ca vom da fiicei acea proprietate. Daca e nevoie de alte detalii, sunt gata sa vi le ofer.
Cu speranta ca ma puteti ajuta, va multumesc mult.
În ceea ce priveşte actul de donaţie, puteţi să vă reţineţi dreptul de uzufruct viager. Casa va trece în proprietatea fiicei la data încheierii actului iar după decesul dumneavoastră va dobîndi şi dreptul de folosinţă (se va stinge dreptul de uzufruct, împlinindu-se dreptul ei de proprietate).
Cît despre moştenire, aici chestiunea se complică. Ceilalţi copii ai dumneavoastră sunt moştenitori rezervatari, neputînd fi înlăturaţi de la succesiune, legea stabilind în favoarea lor dreptul la rezerva succesorală. Numai că, despre această rezervă se va putea discuta abia la data decesului, moment în care se va şti dacă donaţia făcută încalcă sau nu dreptul celorlalţi descendenţi.
Soţul fiicei dumneavoastră nu va avea niciun drept asupra casei, însă va putea moşteni, la decesul soţiei sale, cota la care va avea dreptul prin lege.
Va sunt recunoscatoare pentru explicatii; mai trebuie sa va spun ca noi (ex-sotii) mai avem o garsoniera si o masina.... Aceste bunuri nu sunt suficiente pentru a fi impartite celorlalti copii (fara ca ei sa poata ataca dreptul fiicei din strainatate)? In fapt, ea a participat cu 1/2 din valoarea terenului (dar nu am facut acte) si acum a facut un imprumut la Banca pentru a termina acea casa (ei, sotii din strainatate avand conturi separate). Ceva din toate acestea schimba (in bine) lucrurile? Ar fi bine sa cumparam materiale de constructie pe numele ei? Multumesc frumos.
Daca nu ati intabulat inca imobilul , la intabulare treceti-o si pe ea ca proprietar in cota de 1/2 dar aveti grija sa aiba documente ca banii bagati in casa sunt bani proprii daca vreti ca sotul ei sa nu aiba drept la casa.In felul acesta se justifica contributia ei la casa iar cealalta parte care va ramane dvs. puteti face contract de v-c cu uzufruct viager, valoarea la 1/2 din casa fiind mai mica , ceilalti 2 copii "poate "se vor multumi cu ce mai aveti ,daca nu la decesul dvs. intr-un eventual litigiu cu fratii, valoarea care va trebui sa le-o plateasca drept sulta va fi infinit mai mica, dvs aveti dreptul sa instainati 1/4 din bunurile dvs.la oricare din copii, restul fiind rezerva succesorala din care ea oricum are 1/3.
Va multumesc mult si pentru linistea mea o sa va rog sa-mi ingaduiti a ma repeta: la intabularea imobilului o sa figureze ca proprietari: eu, ex-sotul meu si fiica (eu as fi de acord sa fie trecuti doar ei doi, daca asa se face dreptate, pt ca fiica a cheltuit multi bani si constructia nu e gata, 1/2 el si 1/2 fiica); apoi, eu si ex-sotul (sau doar el daca doar ei sunt proprietari) vom (va) face Contract de V-C cu uzufruct a unei 1/2 din valoarea imobilului; ei, acum, n-am mai priceput: in caz ca vor veni si fratii si vor cere parte de acolo (dupa decesul ex-sotului), ea va avea 1/2 plus 1/3 din ceea ce detine tatal ei (daca-s doar ei 2 pe acte)? Cu recunostinta va multumesc pentru ca ne dedicati din timpul dvs (al celor ce ne raspund). =D>