avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum intabulam un teren si o constructio noua?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum intabulam un teren si o constructio noua?

Sunt recasatorita de 4 ani, din casatoria anterioara am 2 fete, am vandut un apartament pentru a construi o casa, acel apartament a fost bunul uneia dintre fiicele mele iar eu am avut uzufructul viager.Vrem sa cumparam un teren si sa construim o casa.Intrebarea mea este cum ar trebui sa intabulez terenul si casa daca si sotul meu actual va contribui cu o mica parte doar la constructie.E posibil ca terenul sa-l intabulez pe fiica mea, eu sa am uzufructul iar sotul meu sa fie trecut cu cat a contribuit atat ca suma cat si ca parti sociale?In cazul in care ne-am desparti ce drepturi ar avea el?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gabriela69 , utilizator 21:06, 9 Octombrie 2010
Ca sa puteti intabula pe numele fetei trebuie sa cumparati pe numele ei. Va puteti rezerva uzufructul dar de ce mai trebuie sa il treceti pe actualul sot?
Pt ca in cazul in care va despartiti el o sa aiba drept la partaj partea lui.
atunci cand veti achizitiona terenul, fiica dumneavoastra sa fie cumparatorul (ea sa fie trecuta titular). Din cate inteleg banii provin din vanzarea apartamentului ei, deci asa puteti justifica decizia ca ea sa fie proprietara pe teren. Da, puteti incheia cu fiica o conventie prin care sa aveti drept de uzufruct asupra imobilului.
Va multumesc pentru raspuns .
Daca terenul o sa fie proprietatea fiicei mele, constructia de pe acel teren pe cine ar fi bine intabulata(sotul meu ar vrea sa fie trecut si el cu uzufruct) eu ma gandesc ca nu ar fi bine deoarece dupa cat stiu eu in cazul in care s-ar dori a vinde casa fara acceptul lui nu se poate si nu este corect din ce moment eu contribui cu 75% la acea constructie iar terenul tot eu il cumpar din c/v valoare apartamentului avut anterior casatoriei cu el, poate fi trecut si el cu un procent sau suma in contributia acelei case?, ce se intampla in cazul unuil esec in casnicie si divortam?Vreau sa fac lucrurile sa fie clare si in acte, dar nu stiu cum sa procedez.Mai am o fata de 13 ani din casatoria anterioara.In cazul in care as muri, ce ar putea mosteni ea?
Cu respect Gabriela
Părerea mea este că : din moment ce titular asupra terenului şi casei va fi fiica dumneavoastră (tot pe numele ei se intabuleaza.) , actualul soţ nu are niciun drept. Bun. Dumneavoastră doriţi un drept de uzufruct asupra casei (viager ?? adică pe durata întregii vieţi ? ). Acest drept de uzufruct are o valoare patrimonială (economică) şi orice bun ( în concepţia legii, dreptul de uzufruct este un bun !) dobândit în timpul căsătoriei este bun comun ! Dacă este bun comun înseamnă că şi soţul dumneavoastră are aceleaşi drepturi ca şi dumneavoastră (să locuiască acolo, etc). În caz de divorţ, toate bunurile (inclusiv dreptul de uzufruct) sunt aduse pentru a fi partajate. Astfel, uzufructul având o valoare economică şi prin bună înţelegere, spre exemplu dumneavoastră aţi rămâne în casă folosindu-vă în continuare de dreptul de uzufruct, iar el ar lua unele bunuri echivalente valoric (dreptul de uzufruct urmând să fie cuantificat valoric de instanţă). Aşadar, fie că numele său e trecut pe act, fie că nu , el beneficiază de acest drept împreună cu dumneavoastră.

Fiica dumneavoastra poate vinde doar « nuda proprietate » .E putin mai complicat de explicat acest termen. Legea vrea să spună că atunci când un proprietar constituie un drept de uzufruct cuiva, proprietarul rămâne cu « dispoziţia » - adică dreptul de înstrăina dreptul, iar uzufructuarul are posesia şi poate culege fructele ( spre exemplu poate închiria o cameră şi fără acordul proprietarului) ). Aşadar, dacă fiica ar vinde, nu ar avea nevoie de semnătura dumneavoastră şi a soţului, însă cumpărătorul ar trebui să vă respecte dreptul de uzufruct. Altfel spus, dacă uzufructul e viager, ar trebui să aştepte până decedează ambii soţi pentru a intra în posesia bunului, ceea ce normal că nu i-ar conveni şi nu ar accepta. Iar fiica dumneavoastră ar primi un preţ f mic, întrucât valoarea bunului ar scădea considerabil datorită uzufructului.

Dacă vrea să vândă bunul în adevăratul sens al cuvântului, dumneavoastră puteţi renunţa la uzufruct semnând atât dumneavoastră CAT SI SOTUL indiferent dacă el e trecut pe act sau nu. De ce spun asta ? Pentru că este bun comun. Mai mult decât atât, dreptul de uzufruct este un bun imobil (art.471 C.civ), iar potrivit 35 al 2. din codul familiei, prin aplicare la problema dumneavoastră, nu se poate renunţa la uzufruct decât cu consimţământul EXPRES al ambilor soţi (adică trebuie să semneze şi soţul). Repet, chiar dacă e trecut pe act ca uzufructuar, chiar dacă nu e trecut, el beneficiază de aceleaşi drepturi datorită căsătoriei cu dumneavoastră !


Cu privire la moştenire. Dacă la deces sunteţi încă căsătorită se procedează în felul următor : - mai întâi se va efectua partajul bunurilor dintre soţi. Apoi jumătatea care vă revine dumneavoastră din bunurile COMUNE + bunurile dumneavoastră proprii ( adică cele dobândite înainte de încheierea căsătoriei şi altele reglementate de lege) se va împărţi aşa : ¼ - soţul. şi ¾ fetele. Ceea ce înseamnă că fiica de 13 ani va moşteni 3/8 din patrimoniul dumneavoastră . Nu are importanţă că fata e din afara căsătoriei, are fix aceleaşi drepturi ca şi copilul din căsătorie, inclusiv drepturi succesorale.

Dacă doriţi o protecţie economică mai mare faţă de copii, puteţi întocmi un testament prin care să lăsaţi întregul patrimoniu fetelor. Atenţie, însă ! Acest lucru va reprezenta o dezheredare (dezmoştenire) doar parţială a soţului, întrucât legea recunoaşte soţului spravieţuitor rezervă succesorală. Nu vreau să sune pompos. Vă explic : rezerva asta îi va conferi soţului numai jumătate din ce ar culege în mod normal. Pe scurt, dacă faceţi testament în care lăsaţi întregul patrimoniu fiicelor, soţul va lua foarte foarte puţin : 1/8 din ce lăsaţi dumneavoastră (pe lângă jumătatea care i se cuvine oricum din bunurile dobândite de amândoi în căsătorie.) Daca doriţi întocmirea unui testament, cel mai bine e să-l faceţi la notariat (se numeste testament autentic). Nu mă întrebaţi de costuri, nu le cunosc. Cel mai bine este să intraţi într-un notariat şi să întrebaţi franc ! Să nu vă sfiiţi.
ªi că tot a venit vorba de jurişti, în legătură cu primul aspect, mergeţi la un avocat din localitatea dumneavoastră. Este cel mai bine. El vă va redacta şi actele necesare şi vă va sfătui cel mai bine. Eu sunt un sfătuitor mai puţin avizat, având calitatea de studentă deocamdată.

Numai bine !
:bow:
Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2010
Mihaela Enache, Avocat
Multumesc frumos pentru acest raspuns.E complicata situatia mea, am sa va urmez sfatul de a consulta un avocat din orasul meu pentru a lua o decizie buna.

Cu multumiri Gabriela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vânzare-cumpărare sau donație cu uzufruct viager. care variantă este mai bună dacă vrei să lași cuiva o casă și un teren? elenafarcas1958 elenafarcas1958 Buna ziua, Sotul meu are Contract de vanzare cumparare de la parintii lui pe casa si teren. Nu are copii, doar un nepot (fratele sotului a decedat si a ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare-cumparare cu uzufruct viager? cedeprobleme cedeprobleme Salutare tuturor! Am urmatoarea situatie: 2 ex-soti (divortati asadar), in relatii bune, parinti de 3 copii (majori, casatoriti) au cumparat in timpul ... (vezi toată discuția)
Probleme cu concubinul apartament pe numele meu, concubinul vrea ... georgetteivonna georgetteivonna Probleme cu concubinul Apartament pe numele meu, concubinul vrea sa fie sigur ca daca mor eu inainte, fiica mea nu-l da afara din casa. Ce ma sfatuiti sa ... (vezi toată discuția)