avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este prevazut undeva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este prevazut undeva?

Buna ziua,

As avea si eu o intrebare.In timpul desfasurarii activitatii la locul de munca este prevazut in codul municii cumva ca un salariat ar avea dreptul la o pauza de 5 minute la un interval de 2 ore lucrate?Va pun aceasta intrebare deoarece la locul de munca unde imi desfasor activitatea s-au desfiintat pauzele de tigara,iar angajatii imi tot spun ca acesta este dreptul lor,la fiecare2 ore o pauza de 5 minute,in care ei pot face orice.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:53, 8 Iunie 2012
La program normal de 8 ore, pauza este de 1ora si nu este inclusa in programul de 8ore.Banuiesc ca este vorba de soft-isti, numai ei sunt cu pauza de" tigara" la 2 ore lucrate.
Prin ROI, puteti stipula fractionarea pauzei in intervale de 'N" minute, dar sa nu va afecteze eficienta muncii, eventual pauza devine program si munca pauza.
De unde scoateti aceste durate a pauzelor de masa , atata timp cat in Codul Muncii nu este prevazut asa ceva?

Art. 134 C.mun.
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
soficu cristina a scris:

este vorba de soft-isti, numai ei sunt cu pauza de" tigara" la 2 ore lucrate.


La "softisti" este incetatenita o pauza care legal apartine de "protectia in cazul expunerii la ecrane de vizualizare".
Nici in acest caz legislatia nu defineste durata si frecventa pauzelor, ci doar spune ca lucrul la ecrane de vizulaizare trebuie alternat cu perioade in care lucratorul nu este expus la ecran.
Nu neaparat pauze, poate fi orice alta activitate (arhivat documente, sedinte etc.).
Si, desigur, legea nu se aplica numai softistilor :).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de lucru zinca zinca Buna ziua! Am o mare rugaminte la dumneavoastra si sper sa ma ajutati. lucrez intr-un Car si postul meu este de casier incasator deci toata ziua mea de lucru ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa in timpul orelor de lucru ionut005 ionut005 buna seara!lucrez intr-o companie cu program normal de 8 ore ceea ce nu inteleg este ca incep dimineata la 8:30 si termin programul la 17:00. pauza de masa ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa szade szade Daca functionarii publici au programul de munca de la orele 8-16,nu au dreptul la pauza de masa?Daca da,va rog sa-mi spune-ti si la cate minute au dreptul. In ... (vezi toată discuția)