Buna ziua! Sunt tatal unei fetite nascute in 18 august 2006, care este rezultatul relatiei dintre mine (SC) si LC. (Cum relatia in cauza nu este casatorie, banuiesc ca se numeste concubinaj, niciunul dintre noi nefiind casatorit). La data nasterii fetitei, LC locuia - ca si acum, de altfel - cu un alt barbat (AV) cu care nu era casatorita. Initial, cei doi - LC si AV - au trecut copilul pe numele lui AV, impiedicindu-ma sa recunosc paternitatea. Ulterior, am convins-o pe mama si impreuna cu ea am initiat o actiune in contestarea recunoasterii de paternitate. Actiunea a fost admisa si Judecatoria a dat o hotarire care a devenit definitiva si irevocabila in 5 mai 2007 prin care "dispune inlaturarea, cu efect retroactiv, a filiatiei pe linie paterna a minorei..." si "modificarea mentiunilor inscrise in actul de nastere al minorei...".
Dupa nasterea fetitei, AV s-a prezentat la locul de munca cu certificatul de nastere si a declarat ca are un copil in intretinere, drept pentru care a cerut si a obtinut reducerea impozitelor platite catre stat. Desi, incepind cu 2008, AV nu a mai declarat ca are fetita in intretinere, el nu a anuntat niciodata la locul de munca faptul ca nu este tatal ei, nici macar din momentul in care hotarirea judecatoreasca a devenit definitiva si irevocabila. (Mentionez ca la prima infatisare in instanta, la 25 ianuarie 2007, AV, in calitate de pirit, s-a declarat de acord cu admiterea actiunii si si-a mentinut acordul pe toata durata procesului).
Acum, din moment ce hotarirea instantei a fost de a inlatura, cu efect retroactiv, filiatia fetitei mele fata de AV, banuiesc ca AV avea obligatia de a anunta acest lucru la locul de munca si de a returna toate sumele de bani primite din partea angajatorului ca scutiri de impozit in calitate de tata al fetei. Daca am dreptate, si dat fiind ca AV nu a anuntat la locul de munca situatia reala a fetei mele nici in ziua de azi, nu inseamna asta ca AV se face vinovat de inselaciune? Asta este intrebarea mea.
...Si, cu scuzele de rigoare, mai am o intrebare suplimentara. Fata mea locuieste impreuna cu LC si AV intr-un apartament care este proprietatea mamei lui AV. Avea - sau are - AV (sau LC, sau amindoi) obligatia de a anunta proprietarul apartamentului despre faptul ca AV nu este tatal fetei mele pentru a-i cere acordul ca fata mea sa locuiasca in apartamentul respectiv? (Va pun aceasta intrebare pentru ca nici AV nici LC nu au anuntat pina acum proprietarul apartamentului in care locuiesc cei doi ca AV nu este tatal fetei mele).
Va multumesc pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc.
Nu este nevoie de acordul dumneavoastra daca fetita locuieste in alta parte decat la adresa inscrisa in actele mamei ca si domiciliu. Insa in caz ca doreste sa paraseasca tara impreuna cu minora , atunci are nevoie de acordul dumneavoastra expres.
Acum sunt, in fine, lamurit complet. Le multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa obtin raspunsuri. Nu mai am decit o singura intrebare. De vreme ce LC si fetita noastra locuiesc nelegal acolo unde locuiesc, exista vreo obligatie din partea cuiva de a face ca lucrurile sa intre in legalitate? (Si daca da, cui ii revine aceasta obligatie?)
...Cu scuzele de rigoare, cred ca mai am o intrebare :D.
Mai intii, faptele (desi in mare masura le-am mai prezentat). LC si cu mine avem o fetita nascuta in 18 august 2006. Pe baza declaratiilor de la maternitate, AV obtine, pe 21 august 2006, certificatul de nastere al fetitei. Conform acestui certificat, AV este tatal biologic al fetitei, care ii poarta si numele de familie. Cu acest certificat, AV se declara tata cu un copil in intretinere si obtine de la angajatorul lui scutirea aferenta de impozite (AV s-a bucurat de aceasta scutire in 2006 si 2007). In octombrie 2006 LC si cu mine initiem actiunea in contestarea paternitatii contra lui AV. Pe 25 ianuarie 2007, la prima infatisare (avocata noastra deschisese initial actiunea la o judecatorie care nu avea competenta sa judece cazul, asa incit prima infatisare la judecatoria competenta a avut loc tocmai pe 25 ianuarie), AV se declara de acord cu actiunea. Pe 14 februarie 2007 este eliberat raportul Institutului Mina Minovici (examenul ADN), conform caruia "Numitul [...] (adica eu - SC) este tatal biologic al minorei [...] cu o probabilitate de 99,99999948%". Pe 8 martie 2007 instanta admite actiunea formulata de mine si de LC in contradictoriu cu AV si dispune "inlaturarea, cu efect retroactiv, a filiatiei pe linie paterna a minorei [...]" si "modificarea mentiunilor inscrise in actul de nastere al minorei [...] in sensul ca la rubrica "tatal" se va inlatura numele paratului si se va inscrie numele reclamantului". Pe 5 mai 2007 hotarirea instantei devine definitiva si irevocabila prin neapelare.
Datele sunt importante, pentru ca AV s-a casatorit cu LC abia pe 18 octombrie 2008. Prin urmare, intre 18 august 2006 si 18 octombrie 2008 AV nu era nici ruda biologica, nici ruda prin alianta cu fetita mea si a lui LC.
Acum, din moment ce hotarirea instantei este una cu titlu retroactiv, rezulta ca AV nu a fost nici un moment, din punct de vedere legal, tatal fetitei mele. In plus, pina in 18 octombrie 2008 nu exista nici o legatura de rudenie intre el si fetita mea. In aceste conditii, nu era AV obligat sa anunte hotarirea instantei si sa returneze statului sumele pe care le-a obtinut de la acesta sub forma de scutire partiala de impozite? (Inca o data, AV s-a bucurat de aceasta scutire in 2006 si 2007). Si daca nu a facut acest lucru, nu se face el vinovat de evaziune fiscala, conform legii 241/2005?
PS Pentru a evita orice dubiu, iata ce spune articolul 56 (aliniatul 3) din Codul fiscal: "Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 2.500.000 lei lunar".
Conform hotaririi instantei, AV nu a fost niciodata tatal fetitei mele, iar in perioada cind AV a beneficiat de deducerile personale legate de fetita mea (2006 si 2007) nu era casatorit cu LC. Prin urmare, cred ca AV nu avea dreptul sa declare ca o are in intretinere pe fetita mea, din moment ce ea nu facea parte in nici un fel din "membrii de familie" ai lui AV. Prin urmare, cred ca AV era obligat sa anunte autoritatile competente hotarirea instantei si sa returneze in termenul legal de 30 de zile sumele pe care le-a primit ca deduceri.
PPS Articolul 45 din Codul familiei defineste rudenia ca "legatura bazata pe descendenta unei persoane dintr-o alta persoana sau pe faptul ca mai multe persoane au un ascendent comun. In primul caz rudenia este in linie dreapta, iar in al doilea in linie colaterala. Rudenia in linie dreapta poate fi ascendenta sau descendenta". Prin urmare, AV nu este in nici un fel ruda cu fata mea - si, pina in 18 octombrie 2008, nu era nici ruda prin alianta.
Nume minor
DanielNitoi
Buna ziua
Va rog o informatie . Am o fetita dintr o relatie extraconjugala , la momentul nasterii fetitei ambii parinti fiind casatoriti cu alti parteneri ( ... (vezi toată discuția)