avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune?

Buna ziua! Sunt tatal unei fetite nascute in 18 august 2006, care este rezultatul relatiei dintre mine (SC) si LC. (Cum relatia in cauza nu este casatorie, banuiesc ca se numeste concubinaj, niciunul dintre noi nefiind casatorit). La data nasterii fetitei, LC locuia - ca si acum, de altfel - cu un alt barbat (AV) cu care nu era casatorita. Initial, cei doi - LC si AV - au trecut copilul pe numele lui AV, impiedicindu-ma sa recunosc paternitatea. Ulterior, am convins-o pe mama si impreuna cu ea am initiat o actiune in contestarea recunoasterii de paternitate. Actiunea a fost admisa si Judecatoria a dat o hotarire care a devenit definitiva si irevocabila in 5 mai 2007 prin care "dispune inlaturarea, cu efect retroactiv, a filiatiei pe linie paterna a minorei..." si "modificarea mentiunilor inscrise in actul de nastere al minorei...".

Dupa nasterea fetitei, AV s-a prezentat la locul de munca cu certificatul de nastere si a declarat ca are un copil in intretinere, drept pentru care a cerut si a obtinut reducerea impozitelor platite catre stat. Desi, incepind cu 2008, AV nu a mai declarat ca are fetita in intretinere, el nu a anuntat niciodata la locul de munca faptul ca nu este tatal ei, nici macar din momentul in care hotarirea judecatoreasca a devenit definitiva si irevocabila. (Mentionez ca la prima infatisare in instanta, la 25 ianuarie 2007, AV, in calitate de pirit, s-a declarat de acord cu admiterea actiunii si si-a mentinut acordul pe toata durata procesului).

Acum, din moment ce hotarirea instantei a fost de a inlatura, cu efect retroactiv, filiatia fetitei mele fata de AV, banuiesc ca AV avea obligatia de a anunta acest lucru la locul de munca si de a returna toate sumele de bani primite din partea angajatorului ca scutiri de impozit in calitate de tata al fetei. Daca am dreptate, si dat fiind ca AV nu a anuntat la locul de munca situatia reala a fetei mele nici in ziua de azi, nu inseamna asta ca AV se face vinovat de inselaciune? Asta este intrebarea mea.

...Si, cu scuzele de rigoare, mai am o intrebare suplimentara. Fata mea locuieste impreuna cu LC si AV intr-un apartament care este proprietatea mamei lui AV. Avea - sau are - AV (sau LC, sau amindoi) obligatia de a anunta proprietarul apartamentului despre faptul ca AV nu este tatal fetei mele pentru a-i cere acordul ca fata mea sa locuiasca in apartamentul respectiv? (Va pun aceasta intrebare pentru ca nici AV nici LC nu au anuntat pina acum proprietarul apartamentului in care locuiesc cei doi ca AV nu este tatal fetei mele).

Va multumesc pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc.
Cel mai recent răspuns: sorincu , utilizator 02:05, 2 Ianuarie 2009
sorincu a scris:

PS Dar daca AV stia - demonstrabil - ca nu este tatal fetei mele si totusi s-a declarat tatal ei, asta nu reprezinta o "prezentare ca adevarata a unei fapte mincinoase"?


Recunoaşterea unui copil din afara căsătoriei presupune aprecieri de ordin moral, subiectiv, şi înseamnă nu doar obţinerea pentru sine a unui folos injust, ci şi asumarea unor obligaţii care, cuantificate material, înseamnă mai degrabă pierdere decît cîştig.

Ar fi extrem de dificil de demonstrat, dacă nu chiar imposibil, că recunoaşterea copilului a avut ca scop obţinerea de foloase materiale. Asta, chiar în condiţiile în care respectivul ar fi ştiut că nu este tatăl copilului.

Apoi, facilităţile fiscale sunt acordate, practic, nu atît în considerarea calităţii de tată, cît în considerarea nevoilor familiei raportate la creşterea numărului membrilor acesteia şi a cheltuielolor sporite pe care le presupune îngrijirea unui copil.

Liviu S.Bordaş
Ah, abia acum inteleg, in fine, de ce nu poate fi vorba de inselaciune in acest caz. Este imposibil de demonstrat ca falsa declaratie de paternitate s-ar fi facut in scopul obtinerii de foloase materiale. Multumesc frumos!

...Pe de alta parte insa, falsa asumare de paternitate de catre AV mi se pare ca a fost clar facuta impotriva intereselor copilului, de vreme ce tatal biologic (adica eu:D) a recunoscut tot timpul copilul, nu l-a abandonat si a facut demonstrabil eforturi pe perioada de graviditate a lui LC sa se asigure ca va fi recunoscut ca tata.

Cit despre intrebarea referitoare la locuinta, vroiam doar sa stiu daca cineva are nevoie sau nu de acordul dat in cunostinta de cauza al proprietarului pentru a putea locui in apartamentul detinut de proprietar.
AV e, practic, tatal vitreg al fetitei si nu comite o infractiune declarandu-se tata, chiar daca nu el e tatal biologic. Nicio lege nu interzice unui barbat sa declare ca e tatal unui copil pe care il creste si pe care il considera ca fiind (si) al lui...
AV nu trebuie sa returneze sumele respective... S-a schimbat faptul ca ar fi tatal copilului, nu si acela ca fetita este in intretinerea lui – fapt pt care se acorda deduceri...
Cat despre acordul proprietarului... Am inteles ca proprietar e mama lui AV... De ce nu ar fi de acord ca fetita sa locuiasca acolo daca AV doreste aceasta? E problema lui daca nu i-a spus mamei ca nu e fetita lui – dar nu e infractiune...
Doriti ca fata sa stea cand la dv, cand la mama... Poate nu e tocmai cinstit sa ametiti copilul... Nimic nu va opreste, insa, de la a deschide un proces in acest sens... Va puteti intelege cu mama sa "impartiti” fetita cum va doriti... dar daca ea nu vrea... veti obtine un anume program de vizita.
Vreti ca mama copilului dv sa locuiasca alaturi de dv si va straduiti sa ii faceti probleme sotului ei? Daca nu vrea, nu o puteti obliga, mai ales ca acum e si casatorita! Nu v-a spus ca se va casatori... Nu va spune nimic acest aspect? Nu a schimbat in acte numele fetitei... Nici asta nu va spune nimic? Poate ca LC nu mai doreste niciun fel de relatie cu dv, dar nu v-a avea de ales pt ca aveti un copil in comun.
Domnule trope_doi, imi atribuiti intentii negative pe care nu le am, ceea ce e o dovada de impolitete, emiteti speculatii (tot negative) despre viata mea privata si a altora, ceea ce e tot o dovada de impolitete, ma invatati cum sa-mi cresc copilul fara sa v-o fi cerut si, in plus, nici cu ortografia nu stati prea bine...

Topicul pe care l-am deschis se refera strict la doua intrebari, pe care le-am pus cu buna credinta. Nu am pus intrebarile din ratiuni strategice, ci pur si simplu doream sa ma lamuresc. La prima dintre ele mi-a raspuns - intr-o maniera excelenta! - domnul Bordas, caruia ii multumesc inca o data. La cea de-a doua inca mai astept un raspuns la fel de limpede.
Scuzati-ma pt orice vi s-ar fi parut nepolitete! Nu am facut decat sa exprim ce se intelege din mesajele dv – dar imi cer scuze. CORECT: nu trebuie sa-mi dau cu parerea...
La ce ortografie va referiti nu stiu – si nici nu cred ca ar trebui sa ma intereseze... Dar... daca va referiti la "nicio”, "niciun”, dupa noile reguli ale gramaticii limbii romane... asa trebuie scrise aceste cuvinte...
In rest, ceea ce am scris e... ceea ce este, si oricine va ofera acelasi raspuns: nu e obligatoriu ca proprietarul sa fie instiintat ca una dintre fetite nu e fiica fiului sau – daca a inchiriat/cedat gratuit locuinta respectiva pt cele patru persoane... si fiul doreste sa creasca acest copil.
Cu scuzele de rigoare...

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii Elena Lidiana Elena Lidiana sun casatorita cu alt cineva dar de 2 ani sunt impreuna cu actualul meu prieten, acum sunt insarcinata si el vrea ca copilul sa poarte numele lui cum putem ... (vezi toată discuția)
Nume minor DanielNitoi DanielNitoi Buna ziua Va rog o informatie . Am o fetita dintr o relatie extraconjugala , la momentul nasterii fetitei ambii parinti fiind casatoriti cu alti parteneri ( ... (vezi toată discuția)