avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselaciune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselaciune?

Buna ziua! Sunt tatal unei fetite nascute in 18 august 2006, care este rezultatul relatiei dintre mine (SC) si LC. (Cum relatia in cauza nu este casatorie, banuiesc ca se numeste concubinaj, niciunul dintre noi nefiind casatorit). La data nasterii fetitei, LC locuia - ca si acum, de altfel - cu un alt barbat (AV) cu care nu era casatorita. Initial, cei doi - LC si AV - au trecut copilul pe numele lui AV, impiedicindu-ma sa recunosc paternitatea. Ulterior, am convins-o pe mama si impreuna cu ea am initiat o actiune in contestarea recunoasterii de paternitate. Actiunea a fost admisa si Judecatoria a dat o hotarire care a devenit definitiva si irevocabila in 5 mai 2007 prin care "dispune inlaturarea, cu efect retroactiv, a filiatiei pe linie paterna a minorei..." si "modificarea mentiunilor inscrise in actul de nastere al minorei...".

Dupa nasterea fetitei, AV s-a prezentat la locul de munca cu certificatul de nastere si a declarat ca are un copil in intretinere, drept pentru care a cerut si a obtinut reducerea impozitelor platite catre stat. Desi, incepind cu 2008, AV nu a mai declarat ca are fetita in intretinere, el nu a anuntat niciodata la locul de munca faptul ca nu este tatal ei, nici macar din momentul in care hotarirea judecatoreasca a devenit definitiva si irevocabila. (Mentionez ca la prima infatisare in instanta, la 25 ianuarie 2007, AV, in calitate de pirit, s-a declarat de acord cu admiterea actiunii si si-a mentinut acordul pe toata durata procesului).

Acum, din moment ce hotarirea instantei a fost de a inlatura, cu efect retroactiv, filiatia fetitei mele fata de AV, banuiesc ca AV avea obligatia de a anunta acest lucru la locul de munca si de a returna toate sumele de bani primite din partea angajatorului ca scutiri de impozit in calitate de tata al fetei. Daca am dreptate, si dat fiind ca AV nu a anuntat la locul de munca situatia reala a fetei mele nici in ziua de azi, nu inseamna asta ca AV se face vinovat de inselaciune? Asta este intrebarea mea.

...Si, cu scuzele de rigoare, mai am o intrebare suplimentara. Fata mea locuieste impreuna cu LC si AV intr-un apartament care este proprietatea mamei lui AV. Avea - sau are - AV (sau LC, sau amindoi) obligatia de a anunta proprietarul apartamentului despre faptul ca AV nu este tatal fetei mele pentru a-i cere acordul ca fata mea sa locuiasca in apartamentul respectiv? (Va pun aceasta intrebare pentru ca nici AV nici LC nu au anuntat pina acum proprietarul apartamentului in care locuiesc cei doi ca AV nu este tatal fetei mele).

Va multumesc pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc.
Cel mai recent răspuns: sorincu , utilizator 02:05, 2 Ianuarie 2009
2007_rozi a scris:

Ok. Am inteles acum. Sunteti un tata grijului si care dispune si de fonduri pentru a putea intretine un copil.
Dar ma intreb, de ce nu ati luptat si pentru custodia fetitei? Va multumeste doar faptul ca va poarta numele?


Doamna, imi iubesc foarte mult fata! Foarte mult! E rau pentru ea (si pentru mine) ca traieste departe de tatal ei - dar ar fi la fel de rau daca ar trai departe de mama ei. LC are acum "custodie de facto" asupra copilului, pe care si-a arogat-o cu de la sine putere - eu nu mi-am dat niciodata acordul ca fata mea sa locuiasca acolo. Dar daca as inversa lucrurile, tot rau ar fi pentru copil.

In al doilea rind, pina de curind LC imi tot promitea ca se va muta cu mine, lucru care ar fi reprezentat cea mai buna solutie pentru copil. Rezultatul? In octombrie 2008 s-a maritat cu AV (bineinteles ca eu am aflat de casatorie abia dupa) #-o.

In al treilea rind, am cautat intotdeauna o solutie amiabila. In conditiile date, cel mai bine ar fi "custodia comuna" - fata mea sa locuiasca si la mine si la LC, iar relatia dintre mine si LC sa fie rezonabil de buna. Am cautat pe net sa vad cum se intimpla asta la americani, m-am interesat sa vad si daca exista riscuri psihologice pentru copil, dar stiu ca in Romania judecatorii nu prea dau o astfel de solutie. In orice caz, LC pare sa fie de acord cu solutia asta. Spun "pare" pentru ca nu da semne ca vrea sa o aplice: ca sa o citez, "acum nu e momentul, mai ai rabdare". Astfel ca, intre timp, din punctul de vedere al fetei mele AV a ajuns sa fie "tatal" ei; desi mie imi spune "tata", e limpede din comportamentul ei ca, pentru ea, AV este principalul barbat adult pe care se sprijina (si lui ii spune "tata", cel putin uneori, si se supara cind e corectata). Le-am cerut lui AV si LC sa faca in asa fel incit sa ma transforme in tatal fetei mele si din punctul ei de vedere, dar pina acum nici unul dintre ei n-a facut nimic in sensul asta. Asa ca dupa ce mi-am cistigat fata din punct de vedere legal, sunt pe cale sa o pierd din punct de vedere sufletesc.

In fine, in al patrulea rind, nu am avut cea mai buna experienta cu avocatii. Avocata cu care am deschis procesul de paternitate nu a cerut si ca fata sa poarte numele meu (iar eu, fiind complet afon in chestiunile astea, nu mi-am dat seama ca e o problema; credeam ca e suficient sa fiu recunoscut ca tata pentru ca fata mea sa-mi poarte numele). Asa ca atunci cind m-am prezentat la starea civila cu hotarirea definitiva, am fost socat sa constat ca doamnele respective nu pot decit sa treaca copilul pe numele mamei, si ca daca vreau ca fata sa fie trecuta pe numele meu trebuie sa deschid un nou proces. Culmea, avocata asta mi-a fost recomandata de o buna prietena.

Am taiat-o de pe lista pe respectiva avocata si, la alte recomandari, am ales o noua avocata pentru noul proces. Noua avocata mi-a explicat ca cea veche dorea bani mai multi si a incercat trucul cu doua procese, deci doua onorarii. Asta n-a impiedicat-o insa pe noua avocata sa umfle ea insasi pretul (cu aproape 50% fata de cit stabilisem initial), cu zimbetul be buze. (Oricum as fi platit oricit, platisem deja 2.700 RON pentru testul ADN la primul proces - nu doar ca dovada in proces, ci mai ales pentru ca fata mea sa stie cu certitudine cine e tatal ei). Mai mult, noua avocata mi-a explicat ca in Romania judecatorii au o parere proasta despre tatii care nu-si recunosc copiii, asa incit cel mai bine ar fi daca as convinge-o pe LC sa ma dea ea pe mine in judecata si sa ceara ea ca fata mea sa poarte numele meu. Prin urmare, am platit o caruta de bani ca sa ma las dat in judecata #-o si abia astfel, in noiembrie 2007, am reusit sa obtin ca fata mea sa-mi poarte numele.

Oamenii au vazut destul de usor in ce consta slabiciunea mea, si nu s-au sfiit sa profite. Iar eu nu am cricnit - dar veti intelege, sper, ca experientele astea m-au facut sa vad oamenii intr-o lumina mai putin admirabila :D.
Buna ziua,

Conform art.215 Cod Penal alin.1, inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.Conform alineatului 2, inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.

Or, la momentul la care a prezentat documentele cu pricina, chiar era tatal fetitei - dpdv legal.
Deci - nu e inselaciune.
Oricum, ceea ce aveti dvs. de facut este sa protejati drepturile fetitei dvs iar nu sa va razbunati pe acel om.

Cu stima,
av. Costi Boncu
costiboncu a scris:

Oricum, ceea ce aveti dvs. de facut este sa protejati drepturile fetitei dvs iar nu sa va razbunati pe acel om.


Acelasi lucru il cred si eu. Dar care sunt acele drepturi? Si cum anume sa le protejez?

...Cit despre intrebarea cu care am deschis topicul, ea imi dovedeste candoarea in materie de probleme de drept :D. Adevarul este ca nu inteleg cum cineva poate face lucruri nu tocmai cinstite, blamabile din punct de vedere moral, fara ca totusi sa fi incalcat nici o prevedere legala.

PS Dar daca AV stia - demonstrabil - ca nu este tatal fetei mele si totusi s-a declarat tatal ei, asta nu reprezinta o "prezentare ca adevarata a unei fapte mincinoase"?
AV nu are niciun motiv sa declare ca nu are in ingrijire si fetita dv – aceasta locuieste cu el, in casa mamei lui. Altfel spus, el nu declara ca fetita ar fi a lui, declara ca o are in ingrijire – ceea ce este adevarat, chiar daca dv contribuiti cu ceva bani (e ca si cum fetita ar fi incredintata spre crestere mamei, care o creste alaturi de AV).
Si, nu are niciun rost sa ceara aprobare expresa de la mama lui ca poate locui acolo si fetita dv.
Orice ati spune, fetita nu este in ingrijirea dv, in sensul prevazut de lege pt a beneficia de anumite reduceri la contributiile respective, deci AV are tot dreptul sa declare ca este in ingrijirea lui, alaturi de fetita in varsta de 12 ani.
Nu s-a declarat tatal ei, a declarat ca o are in ingrijire. Apoi, daca o creste, poate sa se declare ca fiind tata... vitreg.
Inteleg ce spuneti, insa AV a declarat ca are fata in ingrijire in calitate de tata al ei, pe baza unui certificat de nastere in care el era trecut ca tata, iar fata purta numele lui de familie.

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii si filiatia fata de tata FainisDaniel FainisDaniel am o fetita de 4 ani ce s-a nascut cat mama era casatorita cu un alt barbat de cetatenie olandez, vrea ca fetita sa imi poarte numele si ma intereseaza ce ar ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii Elena Lidiana Elena Lidiana sun casatorita cu alt cineva dar de 2 ani sunt impreuna cu actualul meu prieten, acum sunt insarcinata si el vrea ca copilul sa poarte numele lui cum putem ... (vezi toată discuția)
Nume minor DanielNitoi DanielNitoi Buna ziua Va rog o informatie . Am o fetita dintr o relatie extraconjugala , la momentul nasterii fetitei ambii parinti fiind casatoriti cu alti parteneri ( ... (vezi toată discuția)