am nevoie de sfaturi pt a ajuta o cunostinta.am un amic care a stat la cineva în gazda şi la 4-5luni de cand a plecat de la respectiva gazda s-a trezit cu o citatie de politie ca pers respectiva i-a facut plangere penala pt furt.a mers la politie a dat declaratie ca nu a furat nimic si acum asteapta sa fie confruntata cu gazda.gazda in plangere l-a acuzat ca ar fi plecat noaptea fara sa o anunte si ca i-ar fi furat anumite lucruri pt care s-a constituit parte civila cu suma de 1000 lei.cunostinta locuia impreuna cu gazda,nu era singura.gazda are un martor care declara ca avea acele obiecte dar nimic mai mult,cunostinta mea a depus inscrisuri in dovedire ca si-a cumparat bunurile de care e acuzata chiar in perioada cand a stat cu gazda dar aceasta sustine in continuare cele declarate in plangere.poate refuza confruntarea,la ce art se incadreaza acea plangere a gazdei,daca ii da cei 1000 lei gazda isi poate retrage plangerea si se va termina cu cercetarea?dosarul este in cercetare la politie.nu s-a inceput inca urmarirea penala,are calitate de banuit.este posibila confruntarea intre invinuit/banuit si parte vatamata?va multumesc
ART. 210
Pedepsirea unor furturi la plângerea prealabilă
Furtul săvârşit intre soţi ori între rude apropiate, sau de către un minor în paguba tutorelui său, ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se urmăreşte numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
E probabil vorba, in functie de imprejurarile comiterii faptei , astfel cum ar rezulta acestea din probatorii despre infractiunea de furt (art.208 c.pen.)sau furt calificat (art.208-209 c.pen)..
In momentul cand exista contradictii intre declaratiile partilor , intre cele ale partilor si martorilor , in vederea aflarii adevarului , in conformitate cu disp.art.87 c.pr.pen se procedeaza la confruntarea acestora , confruntarea reprezentand un act procedura in sensul dispozitiilor aratate mai sus..
Declaratiile partilor confruntate se inscriu in procese verbale separate , conform art.88 c.pr.pen.
Partea poate refuza efectuarea confruntarii , iar pozitia acesteia se va inscrie intr-un proces verbal.
Refuzul confruntarii , in functie si de celalalte probatorii administrate in cauza , poate fi de natura de a crea suspiciuni cu privire la o eventuala culpa a persoanei reclamate / inculpatului.
Nu este recomandabila abordarea unei astfel de pozitii , tocmai din motivele aratate mai sus
va multumesc celor care ati raspuns.cred ca incadrarea nu este inca facuta.dar din moment ce locuia cu gazda de ce se mai pune problema la ce ora a plecat?
risca sa fie trimisa persoana in judecata daca se va dovedi ca gazda are dreptate?sau va primi amenda?cine face incadrarea,politistul sau procurorul?
Persoana vinovata in functie de probe , de incadrarea juridica , care poate fi stabilita si in functie de ora la care s-ar fi putut petrece furtul , poate fi trimisa in judecata.
Incadrarea juridica va fi propusa de politis , urmand ca in functie de fapte si de probele administrate , procurorul care supravegheaza urmarirea penala sa o accepte sau sa o schimbe.
Nicio persoana de buna credinta si niciun profesionist , nu poate "pronostica" o pedeapsa sau o masura care trebuie luata de organele abilitate , fara a cunoaste actele si lucrarile dosarului
Buna ziua
gaby_flo
am o intrebare:am fost complice la un furt de telefoane,telefoanele le-am pastrat la prietenul meu in masina si fata care le-a furat ne-a cerut bani si noi am ... (vezi toată discuția)
Confruntare
handsu
Daca in cursul anchetei confruntarea este obligatorie in cazul in care declaratiile partilor ( partea vatamata si invinuitul) sunt contradictorii , si nu ... (vezi toată discuția)