avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara dupa 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara dupa 18 ani

Buna ziua,

As vrea sa stiu cat la suta dintr-un salariu (1100 euro in Italia) se ia pentru pensie alimentara a fiicei mele care se afla in Romania cu mama sa?? Se tine cont si de diverse cheltuieli gen chirie, facturi, etc.?? Pana in prezent i-am dat o pensie de 300 euro lunar , dar avand in vedere ca totul s-a cam scumpit nu i-mi mai permit sa platesc asa de mult.
Pensia alimentara pentru un copil se stabileste in cuantum de pana la 25% din venitul Dvs. lunar net.

Edit later:
Aceasta in cazul in care fiica Dvs. a depasit varsta majoratului si urmeaza in continuare cursurile invatamantului liceal sau universitar, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 ani a acesteia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
de ce nu faceţi o solicitare de reducere a pensiei alimentare, precizând motivele, cu acte?
ideea e să dovediţi că nu sunteţi de rea credinţă ci că, literalmente, nu mai puteţi plăti ca înainte.
Pensia de intretinere poate atinge plafonul maximal prevazut de Codul civil , in speta 25% din venitul net obtinut.

In situatia in care nu este prestata nicio activitate remunerata, pensia va fi stabilita tinand cont de salariul minim pe economia nationala din statul italian.

Obligatia legala de intretinere poate fi indeplinita si in natura.

Instanta de judecata va evalua atat posibilitatile de plata ale debitorului obligatiei de intretinere , dar si necesitatile creditorului acestei obligatii.

In acest sens, puteti contura situatia de fapt printr-un material probator amplu : inscrisuri, interogatoriu, martori , ancheta psiho-sociala.

Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept, poprirea este infiintata din oficiu, ordonanta de poprire este comunicata tertului poprit , societatii angajatoare, in vederea retinerii venitului de catre contabil.

Asadar, daca imprejurarile care au stat la baza aprecierii cuantumului pensiei de intretinere s-au schimbat, instanta de judecata poate fi sesizata, pentru reducerea acestei pensii.


Cu stima
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere vs. poprire pe venit: care este procentul maxim cumulat în care se pot face reținerile, și care creanță este prioritară? AndreiATB AndreiATB In cazul in care instanta de judecata hotaraste plata unei pensii alimentare pana la varsta de 18 ani a copilului in timp ce pe venitul lunar (salariu) exista ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara ramonadg ramonadg Am o fiica din prima casatorie careia ii platesc pensie alimentara in procent de 25 % din venitul realizat lunar - aprox 750 lei lunar. Prin hotarare ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu de la doi executori și hotărâre judecătorească pentru 25% pensie de întreținere. cum se calculează reținerile? jondoe1 jondoe1 Buna ziua,intrebarea mea este/un salariat are poprire pe salariu de la doi executori judecatoresti si o hotarare judecatoreasca de retinere pensie alimentara ... (vezi toată discuția)