avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recalculare pensie alimentara

Am o fiica din prima casatorie careia ii platesc pensie alimentara in procent de 25 % din venitul realizat lunar - aprox 750 lei lunar. Prin hotarare judecatoreasca (Decizia de divort) Serviciul de Contabilitate al firmei unde lucrez imi calculeaza si retine automat din salariu acest procent si il vireaza intr-un cont bancar inregistrat pe numele fiicei mele - majora-studenta.Peste cateva zile urmeaza sa se nasca a doua fiica, din a doua casatorie. In context as avea cateva intrebari:
-unde trebuie sa ma adresez pentru recalcularea si stabilirea procentului ce i se cuvine fiicei din prima casatorie in urma nasterii celei de-a doua fiice
-care sunt formalitatile ce trebuie indeplinite
- ?primesc mai multi bani la salariu sau se vireaza diferenta catre mama sau cea de a doua fiica (in conditiile in care sunt casatorit cu mama celei de-a doua fiice locuim impreuna si relatiile de familie sunt normale, fericite)?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 15:00, 24 Ianuarie 2010
Puteti formula la instanta competenta teritorial o actiune prin care solicitati reducerea pensiei de intretinere datorata fiicei dvs.majore,motivand(si dovedind cu certificatul de nastere al celui de al doilea minor)ca mai aveti un minor in intretinere.
Depuneti atasat la actiune copie de pe hotararea judecatoreasca de divort prin care ati fost obligat initial la pensia de intretinere pentru fiica dvs,copie de pe certificatul de nastere al noului copil si adeverinta de venituri de la locul dvs.de munca.
In urma pronuntarii hotararii de reducere a pensiei de intretinere,instanta va micsora pensia de intretinere pe care trebuie sa o prestati fiicei majore.
Aceasta hotarare defintitiva si irevocabila,trebuieste apoi depusa la compartimentul financiar -contabil de la locul dvs.de munca
trebuie demarat un proces in vederea micsorarii cuantumului pensiei de intretinere datorata fetei majore-studente...de la 1/4 la 1/6 (adica 1/3 datorata pt cei doi copii la un loc).
exista posibilitatea ca instanta sa retina faptul ca fiica studenta are mai multe nevoi si atunci sa reduca cu mai putin cuantumul initial al pensiei.
cert este ca dupa hotararea instantei de micsorare a cuantumului pensiei, vi se va popri din salariu o suma mai mica si atat.
avand in vedere nevoile unui copil student care are nevoie si de sprijin financiar...ma gandesc daca nu va complicati cu un proces de micsorare a cuantumului pensiei.
bine, poate pana la implinirea varstei de 26 de ani....cine stie, mai face un master sau o a doua facultate:)
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
ralu_2008, utilizator
Trebuie sa va adresati instantei de judecata solicitand recalcularea pensiei de intretinere. In cazul a 2 copii aceasta pensie nu poate sa depaseasca 1/3 din venitul net.
Astfel, puteti solicita instantei sa se pronunte in legatura cu micsorarea cuantumului pensie pe care sunteti obligat sa o platiti fiicei celei mari , studenta, intrucat vi s-a nascut un al doilea copil pe care sunteti obligat sa-l intretineti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere vali63 vali63 As dori sa stiu daca la recalcularea pensiei alimentare se iau in considerare toti copiii din toate casatoriile s-au numai la cei care plateste deja pensie. ... (vezi toată discuția)
Reducerea pensiei de intretinere vali63 vali63 Buna ziua tuturor! Sunt divortata de 1 an, iar Judecaria din Iasi la pronuntarea divortului a stabilit marirea pensiei de intretinere pentru copil de la 13% ... (vezi toată discuția)
pensia alimentara data pe jumatate de mai bine de un an lelia20052006 lelia20052006 In urma divortului din aprilie 2006 s-a hotarat incredintarea minorelor mie, ca mama, si acordarea de catre fostul sot, tatal copiilor, a unei pensii ... (vezi toată discuția)