avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Apel neinregistrat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Apel neinregistrat

Buna ziua
Eu sunt reclamantul intr-un dosar de succesiune-iesire din indiviziune.
Instanta de fond a pronuntat o hotarirede iesire din indiviziune si partaj intre mine " Reclamant " si mama mea "Parat ".
In dosar exista si un intervenient accesoriu in favoarea paratei.
In luna decembrie 2011 a fost inregistrat apel de catre intervenient,inainte de comunicarea hotaririi.
Intrvenientul a trimis cererea de apel la instanta de fond intr-o scrisoare recomandata.
Comunicarea hotaririi s-a facut in februarie 2012, iar in termenul de 15 zile acordate pentru depunere apel nu s-au facut apelurii.(fiind clasificat ca apel deoarece acest dosar este in ciclul 2 procesual dupa rejudecare cu casare )
Judecatoria a inaintat dosarul la Tribunal cu proces verbal de predare in care este mentionat numai apelul intervenientului.
S-au stabilit calitatile procesuale eu ( reclamant ) si pirita devenid intimati si intervenientul devenind apelant.
In sistemul ECRIS figureaza atit la Judecatorie cit si la Tribunal un singur apelant respectiv fostul intervenient.
La prima zi de infatisare se constata in dosar prezenta unei cererei de apel formulata de pirita fara data depunerii si fara numar de inregistrare,iar avocatul piritei a depus motive de apel folosind titulatura de APELANT -PARAT.
Avocatul meu a contestat in instanta apelul piritei ca neexistent ,ne fiind inregistrat si nici comunicat.
Avocatul piritei a afirmat ca cererea de apel a piritei a fost transmisa Judecatoriei in aceasi scrisoare recomandata cu cererea de apel a intervenientului,acesteea fiind scrise in nume propiu ,nu prin avocat.
Pe scrisoarea recomandata se afla scris numai numele intervenientului.
La solicitarea instantei de apel facuta catre Judecatorie pentru lamurirea problemei aceasta a raspuns :"In urma verificarilor efectuate in sistem ECRIS nu figureaza inregistrat apelul piritei "
Avocatul piritei a solicitat personal Judecatoriei informatii suplimentare si a sugerat posibilitatea ca printr-o eroare materiala sa nu fie pusa primirea pe cererea de apel cu consecinta neinregistrarii in sistemul ECRIS.
Judecatoria a raspuns avocatului piritei asa cum i-a fost sugerat fara a face dovada prin documente care sa ateste aceasta,intocmindu-se un referat de catre grefier care sustine ca dintr-o eroare materiala nu s-a facut inregistrarea cererii de apel a piritei.
Va rog sa analizati cele descrise si sa imi spuneti daca cererea de apel se mai poate inregistra si daca poate fi considerata ca valabila,si in acest caz ce a-s mai poate face eu pentru ca apelul sa ramina ne-declarat de parat ?
La o eventuala cerere a piritei de repunere in termen la Tribunal eu pot solicita tardivitatea?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 11:41, 10 Iunie 2012
Conf art.56 Cpc - Apelul sau recursul facut de cel care intervine in interesul uneia dintre parti se socoteste neavenit, daca partea pentru care a intervenit nu a facut ea insasi apel sau recurs.

Prin urmare, interesul paratei este ca acest apel al ei sa existe. Nu inteleg de ce s-ar fi expediat in acelasi plic atat apelul intervenientului, cat si al paratei, si cum s-a putut ca judecatoriei sa ii scapefaptul ca sunt 2 apeluri distincte.

Pe de alta parte prevederile ART.293 alin.2 CPC sunt in sensul: " Daca apelantul principal isi retrage apelul sau daca acesta este respins ca tardiv, ca inadmisibil ori pentru alte motive care nu implica cercetarea fondului, aderarea la apel prevazuta la alin.1 ramane fara efecte. Cu toate acestea, daca aderarea s-a facut inlauntrul termenului de apel, ea se considera apel principal'

ART.293 Indice 1 CPC - " In caz de coparticipare procesuala, precum si atunci cand la prima instanta au intervenit terte persoane in proces, intimatul este in drept, chiar dupa implinirea termenului de apel, sa declare apel impotriva altui intimat sau a aunei persoane care a figurat in prima instanta si care nu este parte in apelul principal, daca aceasta din urma ar fi de natura sa produca consecinte asupra situatiei sale juridice, din proces. "
Va multumesc pentru raspuns si va prezint citeva detalii pe care nu le-am mentionat in primul mesaj:
Eu ca reclamant am invocat prin intimpinare art. 56 C.P.C.
Cererea de apel a piritei ar fi putut fi prezenta in acelasi plic cu cererea de apel a intervenientului deoarece intervenientul a facut cerere accesorie in favoarea piritei la instanta de fond.
Personalul de la seviciul arhivare din cadrul Judecatoriei nu avea practic cum sa nu vada daca exista si cea de a doua cerere in acelasi plic,mai ales ca le-au trimis inpreuna cu dosarul cauzei la Tribunal.
Cele doua cereri au diferente de editare si bine inteles nume si calitati procesuale diferite.
Parerea mea este ca cererea de apel a piritei nu a existat.
La solicitarea avocatului piritei Tribunalul a raspuns printr-un referat intocmit de grefierul cauzei care spune fara a documenta ca in momentul in care a primit dosarul a existat in acesta si cererea de apel a piritei.
Exista rezolutie de primire la Tribunal numai pe cererea de apel a intervenientului.
Personalul de la seviciul de arhivare a Judecatoriei a dat a doua explicatie prin intocmirea unui referat in care spune fara a documenta ca a existat o eroare materiala care a dus la neinregistrarea cererii.
Daca exista cererea de apel in plic nu era posibil ca sa nu fie inregistrata deloc in :sistem ECRIS;inregistrare manuala;inregistrare de primire pe cerere.
In concluzie eu cred ca se poate sesiza ca cererea de apel a piritei nu a existat ,fapt contestat de partea adversa si va rog in continuare daca aveti posibilitatea sa imi dati un sfat in aceasta situatie .
Eu cred ca am dreptate si daca nu fac nimic cererea de apel a piritei va fi considerata ca existenta.
Va rog sa imi spuneti daca in situatia in care Tribunalul considera ca a existat cererea in scisoare si din eroare materiala nu fost inregistrata la Judecatorie ,exista posibilitatea,ca instanta de judecata de la Tribunal sa o repuna in termen avind in vedere ca termenul de apel era in februarie 2012.
Va multumesc
Dvs contestati incontinuare existenta apelului, insa sincer nu cred ca aveti prea mari sanse, avand in vedere cele 2 referate (tribunal, judecatorie) ambele in sensul ca dintr-o eroare nu a fost inregistrat si apelul paratei.

In privinta aspectelor de drept v-am raspuns anterior. apelanta va putea adera la apelul facut de intervenient mai ales ca ii este unul favorabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cererea de repunere in termenul de recurs se face separat sau nu? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua ! Am si eu cateva nelamuriri. Cererea de repunere in termenul de recurs se poate face prin cererea de recurs sau trebuie facuta separat ? Cauza se ... (vezi toată discuția)
Pot folosi, in favoarea mea, apelul paratului? Lissa1 Lissa1 Intr-un dosar civil, eu sunt reclamanta. In urma hotararii, de care sunt foarte nemultumita, paratul a declarat apel. Eu nu mai am resurse financiare sa fac ... (vezi toată discuția)
Cerere de aderare la apel sachil sachil Avem urmatoarea situatie: actiunea formulata de reclamant e respinsa, paratul formuleaza cerere reconventionala, admisa in parte. Reclamantul face ... (vezi toată discuția)