avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cerere de aderare la apel
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cerere de aderare la apel

Avem urmatoarea situatie: actiunea formulata de reclamant e respinsa, paratul formuleaza cerere reconventionala, admisa in parte. Reclamantul face apel.

Poate paratul intimat, in baza art. 293 Cprocciv, sa depuna cerere de aderare la apel prin care sa solicite admiterea in intregime a cererii reconventionale, alaturi de intampinarea prin care solicita respingerea apelului principal?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 14:01, 11 Septembrie 2009
La apelul principal , intimatul poate raspunde la randul lui cu apel impotriva reclamantului( apel incidental). Aceasta se poate atunci cand intimatul a cazut partial in pretentii. si cand urmareste reformare hotararii atacate. Daca insa a castigat in prima instanta , intimatul va raspunde la apelul celui ce a pierdut doar cu intampinare prin care va solicita sa mentina hotararea atacata. Apelantul principal (reclamantul ) poate face intampinare la aderarea la apel.
atunci cand intimatul a cazut partial in pretentii


Imi puteti spune un pic altfel ce inseamna asta? :)

Intimatul vrea respingerea actiunii si, eventual, admiterea in intregime a reconventionalei. Se poate cere acest lucru prin acest apel inidental?
Sau aderarea la apel este considerata ca fiind o aderare la cererile si motivele apelantului?
Asa cum ne spune si art. 293, prin aderarea la apel , intimatul tinde la schimbarea hotararii primei instante. Art. 293 indice 1 prevede si posibilitea ca intimatul, prin aderarea la apel, sa declare apel atat impotrva reclamatului , dar si impotriva altei parti din proces, care a figurat ca parte in proces la instanta de fond( apel provocat) , dar care nu este parte in apelul principal, daca acest lucru ar fi in beneficiul situatiei sale juridice.De exmplu, daca reclamantul cheama in judecata 2 parati, pretinzand ca ambii i-au cauzat un prejudiciu, insa instanta admite cererea doar fata de unul dintre ei, respingand-o fata de celalalt, paratul care a cazut in pretentiipoate declara apel provocat atat impotriva reclamantului , dar si impotriva celuilalt parat. intimatul reclamant s-ar fi putut apara prin intampinare impotriva apelantului( principal) , dar el are interesul sa declare apel s impotriva celuilalt parat , sustinand ca acela a comis fapta ilicita , si nu el. Prin aderarea la apel nu se fac cereri noi, deoarece sunt inadmisibile.
Atentie insa, in aderarea la apel nu mai opereaza regula conform careia apelantului nu i se poate crea o situatie ma igrea, in propria cale de atac, ci dimpotriva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot folosi, in favoarea mea, apelul paratului? Lissa1 Lissa1 Intr-un dosar civil, eu sunt reclamanta. In urma hotararii, de care sunt foarte nemultumita, paratul a declarat apel. Eu nu mai am resurse financiare sa fac ... (vezi toată discuția)
Cerere reconventionala cu intampinare bathorimariana bathorimariana Am deschis un proces iar parata a depus intampinare cu cerere reconventionala. Din cerere nu reiese ca se solicita daune sau cheltuieli de judecata. Cum pot ... (vezi toată discuția)
Cererea de repunere in termenul de recurs se face separat sau nu? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua ! Am si eu cateva nelamuriri. Cererea de repunere in termenul de recurs se poate face prin cererea de recurs sau trebuie facuta separat ? Cauza se ... (vezi toată discuția)