.... indemnizatia de concediu medical pentru un angajat care are salariul net de 1200/1500/2000 lei?
Daca salariul minim pe economie ar fi de 500 de lei.....atunci baza de calcul ar fi 12 x 500 =6000 ....atunci indemnizatia de concediu medical este 75/100% din 6000
1. Baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca o constituie salariile brute, nu cele nete.
2. Verificati citind OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate si Normele de aplicare a ei unde peste tot se vorbeste de salarii brute.
3. Din OUG 158/2005:
Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...
Daca va referiti la anul 2008 (ianuarie - septembrie) salariul minim brut/economie a fost de 500 RON si in aceste conditii,baza lunara nu putea depasi 500x12=6000lei In prezent baza lunara se plafoneaza la 12x700=8400lei
Concluzie este vorba despre plafonarea bazei lunare si nu a celei pe 6 luni
Daca aveti venit lunar brut de 1500lei nu este nicio problema,va incadrati.Art.10 din OUG158/2005 precizeaza f. clar......"la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar"
e vorba tot de restantele acelea din 2008/2009...."Ei' mi au servit pastila asta....sa nu mai solicitam recalcularea indemnizatiei de concediu medical pentru ca nu i in avantajul nostru...iar astazi mi au servit o alta 'pastila"....nu are dreptul pentru ca pentru restantele salariale nu se retine contributia de sanatate...m ar ajuta niste sentinte judecatoresti.....stiu ca magistratii au mai castigat restante salariale....si nu i imposibil ca vreunul sa nu fi solicitat recalcularea indemnizatiei de concediu medical!