Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: vreau sa recuprez un tablou care a apartinut familiei mele si care acum se afla in posesia unui muzeu. Nu stiu (si nici nu am cum sa aflu) cum a iesit acel tablou din patrimoniul familiei si nici cum a ajuns in posesia muzeului. Ca porbe, nu am nici un inscris, ci numai doi martori. Daca introduc o actiune in revendicare mobiliara, ce sanse am? Tabloul fiind pierdut, muzeul, ca tert dobanditor, este de buna credinta sau de rea credinta?
Cum este mai bine sa procedez? Poate cineva sa-mi indice o speta asemanatoare?
Va multumesc!
Multumesc mult pentru raspuns si pentru timpul acordat.
Situatia e destul de complicata in sensul ca cei de la muzeu spun ca nu mai stiu cum au intrat in posesia tabloului, ca l-au gasit in depozitele lor, l-au inregistrat si l-au expus. Cei din familie nu-si mai amintesc ce s-a intamplat, sunt doar cativa martori care pot depune marturie ca l-au vazut si ca a apartinut familiei, dar cam atat.
In situatia aceasta nu stiu cum sa incadrez actiunea si nu stiu daca trebuie sa tin cont de termenul de 3 ani de la pierderea bunului in interiorul caruia trebuia introdusa actiunea. Partea neplacuta e ca au trecut cei 3 ani de la pierderea tabloului.
In aceasta situatie destul de neclara ce pot sa fac pentru ca familia sa reintre in proprietatea tabloului?
Cei de la muzeu nu au interesul să vă ajute, pentru că îşi dau seama că doriţi să intraţi în posesia lui. Totuşi trebuie să încercaţi.
Poate obţineţi rezultate favorabile cu privire la modul în care a ieşit din posesia familiei dvs.
Acum nu-mi vine altă idee.
daca au trecut mai mult de 3 ani de la pierderea bunului/iesirea din posesia familiei dvs (si nu ati intreprins nimic in acest timp) nu consider ca aveti vreo sansa. consider prescrisa orice actiune (banui ca tabloul a fost luat cu japca inainte de 1989).
cereti in scris muzeului sa va comunice modul de dobandire al tabloului, asta asa pentru sufletul dvs, desi raspunsul scris va fi probabil acelasi. Au fost confiscate multe obiecte de arta in aceasta maniera, aruncate care pe unde s-a nimerit si abia multi ani ulterior confiscarii inregistrate oficial ca apartinand unei institutii de stat. Ma rog, cele care nu au fost furate chiar de catre cei care trebuiau sa le confiste. de obicei....de ex din 10 tablouri confiscate fara acte evident, numai 6-7 ajungeau oficial la destinatie. restul imbogateau peisajul domiciliar al celor care au luat parte la confiscare.
Chiar daca termenul in care ati fi putut cere revendicarea tabloului nu s-ar fi prescris, actiunea vi s-ar fi respins oricum in lipsa actului de proprietate al bunului. Instanta solicita inscrisuri doveditoare in sustinerea cererii, nu este sufficienta proba testimoniala.
Tablou fals.
LISONELTA300
Eu am falsificat un tablou asa de bine ca expertii in arta au spus ca este un original. Cu toate acestea nu vreau sa vand tabloul, am vrut doar sa testez pe ... (vezi toată discuția)