avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 326 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Transfer fisa medicala in alt judet
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Transfer fisa medicala in alt judet

Buna ziua!Nu mai muncesc de 6 luni si mi-am gasit un job in alt judet.Vreau sa imi fac transfer de fisa medicala in acel judet unde ma voi muta si de 6 luni sunt casnica si de la medicul nou de familie mi-i s-a spus ca trebuie sa imi platesc la CAS asigurarile de sanatate de pe ultimele 6 luni!!Dati-mi un sfat ce sa fac!!Multumesc
Cel mai recent răspuns: alinaalintata , utilizator 11:01, 15 Iunie 2012
Va trebui sa le achitati. Mergeti la Casa sa vi se calculeze. Nu va fi suma mare, undeva la vreo 13-14 lei/luna parca.
Va aflati in situatia in care pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani, ati avut perioade in care ati realizat venituri impozabile si ati contribuit la sanatate si perioada in care nu ati realizat venituri impozabile si nu ati achitat contributia la fond respectiv de cand nu mai sunteti angajata.
Pentru a obtine calitatea de asigurat la data care veti face aceasta cerere la Casa de Sanatate,apartinand de judetul in care unde v-ati stabilit noul domiciliu,aveti urmatoarele obligatii:
- pentru perioada in care ati realizat venituri impozabile aveti obligatia sa faceti dovada platii contributiei
-- pentru perioada in care nu ati mai realizat venituri impozabile ,aveti obligatia platii contributiei lunare calculate la salariul minim brut pe tara pe o perioada de 6 luni, cu majorari de intarzieri calculate pe aceasta perioada incepand cu data depunerii cererii(daca depuneti pe 1 iulie de ex.cele 6 luni vor fi calculate in intervalul 30iunie-1 ianuarie 2012,nu stiu care este data exacta a incetarii contractului de munca)

Dupa efectuarea acestei plati veti avea obligatia platii lunare a contributiei la fond, calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, daca in continuare nu veti realiza venit impozabil.(pt.anul 2012 contributia lunara este de 5,5%din 700lei,salminim brut/tara,adica 39lei)

Nu va ramane decat :
1.sa va prezentati la Casa de Sanatate,avand urmatoarele acte:
-copie carte de munca sau adeverinte de salariat emise de angajator pentru perioadele in care s-au obtinut venituri salariale; (pt. a dovedi ca ati contribuit la sanatate)
-Carte de identitate/Buletin de identitate (copie).
-Adeverinta de venit de la administratia financiara pt 2007-2012
-Certificat constatator de la Oficiul National al Registrului Comertului (din care sa reiasa ca nu aveti calitatea de asociat / actionar la nicio firma

2.Vi se va calcula ce aveti de platit si dupa ce veti achita,veti primi adeverinta de asigurat cu care veti merge la medicul de familie sa va inscrie in lista sa.
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cnas grasu64 grasu64 Cum imi pot plati taxele la CNAS daca nu am servici si care este valoarea minima lunara pentru aceste taxe? (vezi toată discuția)
Contributii restante la sanatate Fratzika Fratzika Buna ziua. Am si eu o intrebare. Nu mai lucrez din aprilie 2009 si pana in prezent nu am firma si nici nu sunt PFA as vrea sa stiu daca trebuia sa platesc ... (vezi toată discuția)
Neasigurata hajnitamas hajnitamas Buna ziua Am o problema:eu nu sunt salariata,nici sotul meu nu este asigurat la casa de asigurari.Pot sa-mi platesc contributiile la asigurari sau este ... (vezi toată discuția)