avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii

buna ziua,sotul meu lucreaza la patron ,azi la o sedinta li s-a comunicat ca trebuie sa ramina o luna de zile in concediul fara plata deoarece nu mai au lucrari,obligindui sa-si faca cerere de concediu ne platit.intrbarea mea este :daca firma ii obliga pe muncitori la concediu neplatit trebuie sa-ai faca cerere ?s-au va rog sfatuitima cum este legal in aceasta situatie va multumesc
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 18:57, 11 Iunie 2012
Angajatorul nu poate obliga un salariat sa-si faca cerere de concediu fara plata .. aceasta trebuie sa aiba la baza manifestarea de vointa a salariatului respectiv ...
Parerea mea este ca nu trebuie sa semneze o astfel de cerere la presiunea angajatorului ... acesta are posibilitatea de a trimite salariatii in ”somaj tehnic” si nu sa le impuna sa faca cerere de CFP.
In situatia descrisa de dvs. angajatorul este obligat sa aplice prevederile art 53 (1) din Codul muncii, respectiv disponibilizarea salariatilor, cu acordarea unei indemnizatii de minim 75% din salariul de baza, salariatul ramanand la dispozitia societatii. Salariul fara plata se acorda numai la cererea salariatului, pentru rezolvarea unor probleme personale si nu la dorinta angajatorului. Solutia ar fi sa nu ceara concediu fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zi fara plata, concediu, recuperare sau 75 la suta? vivi23ro vivi23ro sotul meu lucreaza program de 8 ore ca si electronist, a fost anuntat ca miine nu o sa fie curent la lucru si deci sa nu vina nimeni la lucru, li s a spus sa ... (vezi toată discuția)
Sunt salariat contractual bugetar, pot sa solicit concediu fara plata? yoona yoona sunt angajata pe perioada nedeterminata la o primarie? pot sa-mi iau concediul fqara salar la cerere? si daca da... cat? (vezi toată discuția)
Cate zile cfp? Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna seara, Cum ar trebui sa procedeze angajatorul pentru a trimite angajatii in cfp(cu acordul lor , asta ptr a nu restructura posturile din cauza ... (vezi toată discuția)