buna ziua,sotul meu lucreaza la patron ,azi la o sedinta li s-a comunicat ca trebuie sa ramina o luna de zile in concediul fara plata deoarece nu mai au lucrari,obligindui sa-si faca cerere de concediu ne platit.intrbarea mea este :daca firma ii obliga pe muncitori la concediu neplatit trebuie sa-ai faca cerere ?s-au va rog sfatuitima cum este legal in aceasta situatie va multumesc
Angajatorul nu poate obliga un salariat sa-si faca cerere de concediu fara plata .. aceasta trebuie sa aiba la baza manifestarea de vointa a salariatului respectiv ...
Parerea mea este ca nu trebuie sa semneze o astfel de cerere la presiunea angajatorului ... acesta are posibilitatea de a trimite salariatii in ”somaj tehnic” si nu sa le impuna sa faca cerere de CFP.
In situatia descrisa de dvs. angajatorul este obligat sa aplice prevederile art 53 (1) din Codul muncii, respectiv disponibilizarea salariatilor, cu acordarea unei indemnizatii de minim 75% din salariul de baza, salariatul ramanand la dispozitia societatii. Salariul fara plata se acorda numai la cererea salariatului, pentru rezolvarea unor probleme personale si nu la dorinta angajatorului. Solutia ar fi sa nu ceara concediu fara plata.