avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit contract de inchiriere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

contract de inchiriere

Eu, SC, am inchiriat un spatiu comercial de la o pers. fizica.Pe contract la "oblig. chiriasului" scrie: "sa suporte cheltuieli de intretinere ca: energie, apa....".
Pt. a putea deduce aceste cheltuieli este necesar sa fac eu, ca SC, contract cu E-on... sau fac DP proprietarului pt. platile respective (ca la chirie)?
Ce cheltuieli sunt deductibile la inchirierea unui apartament

Anumite cheltuieli sunt deductibile in cazul inchirierii unui apartament, iar pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri. Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri. Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale. Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului. Termen ce desemneaza pe debitorul indatorat sa execute prestatia formand obiectul uni raport juridic obligational cu referire la care creditorul (numit cedent)Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri. Astfel, potrivit specialistilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANF),in conformitate cu prevederile art.62 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura si se stabileste pe baza chiriei sau a arendei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei sau arendei.

Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

Conform normelor metodologice pentru aplicarea art. 62 din Codul fiscal, aprobate prin HG nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul net se determina ca diferenta dintre sumele reprezentand chiria/arenda in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 25%, reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului.

Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 25% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea, explica specialistii ANAF.

Potrivit acestora, Ministerul Economiei si Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu au competenta de a interveni intr-un contract de inchiriere incheiat intre parti.

In cazul in care una dintre parti considera ca nu au fost respectate clauzele contractuale, singura cale de rezolvare a problemei este sa se adresesze instantei judecatoresti competente.
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2009
ContSters42967, utilizator
buna ziua...sper sa postez bine...vreau si eu sa inchiriez o garsoniera si contractul mi se pare destul de "vag" daca as putea spune asa..dar cum nu ma pricep...
as dori sa imi spuneti daca este ok sa semnez si daca in garsoniera se afla doar un aragaz si un dulap...se poate numi mobilat???


CONTRACT DE INCHIRIERE



Nr. 01/20/02/2009


Intre:
1....................................................................................................................................................
denumit in continuare PROPRIETAR pe de o parte, si

2. ………………………………………………………………………………………………………….
denumit in continuare CHIRIAS, de cealalta parte, a intervenit urmatorul CONTRACT DE INCHIRIERE:

I. OBIECTUL CONTRACTULUI DE INCHIRIERE
PROPRIETARUL ofera spre inchiriere imobilul situat Ia adresa str.
dovedind calitatea de proprietar cu actul de proprietate eliberat de Notariatul
de Stat al Sectorului , Bucuresti.
CHIRIASUL accepta inchirierea imobilului situat la adresa mai sus mentionata in scop locativ
Imobilul este o garsoniera, mobilata.
Starea imobilului la data inchirieri prezentului contract este foarte buna.

II. DURATA CONTRACTULUI
Termenul de inchiriere este de 1 an cu posibilitatea de prelungire prin acordul partilor, incepand cu data de 20/02/2009.

III. CONDITII DE PLATA
A. CHIRIASUL va plati PROPRIETARULUI, pentru proprietatea inchiriata de catre acesta
urmatoarele sume: 300 EURO/luna, reprezentand chiria.
B. Chiria se va achita pana in data de 15 a fiecarei luni pentru urmatoarea luna de locatiune. Prima plata va include si valoarea garantiei in suma de 300 EUR, urmand ca la expirarea contractului in cazul in care nu exista datorii restante sau deteriorari sa fie inapoiata chiriasului.
La data semnarii prezentului contract, CHIRIASUL a achitat suma de 600 EURO

IV. OBLIGATIILE SI DREPTURILE PROPRIETARULUI

A. OBLIGATIILE PROPRIETARULUI
a. PROPRIETARUL isi asuma raspunderea ca imobilul este.liber, neipotecat si degrevat de orice sarcini si va ramane astfel pe toata durata contractului.
b. PROPRIETARUL se obliga sa puna la dispozitia CHIRIASULUI imobilul in stare buna, predandu-i cheile imediat ce se incaseaza chiria sau un aconto, dupa caz.
C. PROPRIETARUL se obliga sa suporte cheltuielile de reparatii pentru partile comune ale blocului in care se afla imobilul inchiriat.
B. DREPTURILE PROPRIETARULUI
a. Sa viziteze imobilul lunar, cu instiintarea prealabila a CHIRIASULUI si in prezenta acestuia.
b. Sa accepte sau sa respinga propunerile de modificari ale imobilului inchiriat.

V. OBLIGATIILE SI DREPTURILE CHIRIASULUI
A. OBLIGATIILE CHIRIASULUI
a. Sa asigure exploatarea imobilului pentru si doar in scopul prevazut in contract.
b. Sa nu subinchirieze imobilul inchiriat.
c. Sa achite in termen legal cheltuielile aferente imobilului inchiriat, respectiv curentul electric, intretinerea, telefonul, cablul TV.
d. Sa mentina in buna stare imobilul si bunurile din inventar.
e. Sa respecte normele de convietuire in conformitate Cu regulamentul asociatiel de locatari.
f. Sa accepte vizitarea imobilului de catre PROPRIETAR.
g. Sa suporte cheltuielile pentru degradarile bunurilor sau instalatiilor imobilului provocate din cauza sa.
B. DREPTURILE CHIRIASULUI
a. Sa utilizeze imobilul in exclusivitate pe toata perioada derularii contractulul;
b. Sa faca imbunatatirile necesare scopului inchirierii, fara sa modifice structura de rezistenta a imobilului;

VI. CONDITII DE REZILIERE A CONTRACTULUI
A. Nerespectarea clauzelor contractuale de catre una dintre parti.
B. La cererea uneia dintre parti cu un preaviz de 30 zile.

VII. ALTE CLAUZE
Eventualele neintelegeri ivite intre PROPRIETAR si CHIRIAS se vor solutiona pe cale amiabila in
caz contrar ele facand obiectul instantelor legale competente

Prezentul precontract a fost inchejat astazi 20/02/2009 in 3 (trei) exemplare, cate unul pentru
fiecare parte si unul pentru Administratia Financiara.



multumesc frumos si o zi buna
Ultima modificare: Miercuri, 11 Februarie 2009
carmen alexa, utilizator
Contreactul contine toate clauzele necesare unei inchirieri, dar pentru a va pune la adapost puteti solicita proprietarului sa semnati si un proces verbal de predare primire,in doua exemplare, in care sa se mentioneze mobilierul, starea in care se afla si citirea contoarelor de curent electri, de gaz, apometru ( daca exista) pentru a sti exact de la ce nivel urmeaza sa achitati dvs. costurile .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitatea fiscala a cheltuielilor cu intretinerea orbanlilla orbanlilla In cazul in care o societate comerciala isi desfasoara activitatrea/ are sediul social/ intr-un spatiu inchiriat de la o persoana fizica (Conform contract de ... (vezi toată discuția)
Termeni contract inchiriere maria_miriam maria_miriam Buna ziua, tocmai am scapat de un chirias fara contract care m-a lasat cu intretinere si curent neplatite, si doresc sa inchiriez in continuare apartamentul, ... (vezi toată discuția)
Retinere garantie chirias - din motive care au legatura cu locul de munca este necesar sa ... Diana A. N. Diana A. N. Din motive care au legatura cu locul de munca este necesar sa ma mut in alt judet, prin urmare sunt nevoita sa reziliez contractul de inchiriere inainte de ... (vezi toată discuția)