Este vorba de 3 salariati angajati la inceputul acestui an pe postul de electrician. In momentul angajarii ei erau de o luna in somaj (se mai incadrau la somaj pentru inca 11 luni). Contributiile la stat au fost platite in mod normal, fara a beneficia de facilitatea privind incadrarea de someri. Din pacate, avand in vedere ca societatea nu mai are lucrari in curs, s-a luat decizia incetarii CIM pentru ei, insa nu stiu ce posibilitate exista ca ei sa isi ia in continuare restul de somaj si sa nu fie afectati prea mult de concediere, precum si procedura care trebuie urmata. E posibil ca in cateva luni situatia societatii sa se imbunatateasca si sa fie nevoie de alti electricieni, asadar desfiintarea posturilor este exclusa.
Ce posibilitati am astfel incat sa fie in regula si pentru ei si pentru societate?
nu desfaceti CIMurile cu desfiintare post ci cu restrangere activitate......anuntati la somaj ca daca veti avea nevoie tot pe ei ii veti angaja....daca e cazul......sunt situatii similare si la munca de sezon...in aceste cazuri somajul continua, cel mai sigur intrebati la somaj conditiile
Multumesc pentru raspuns. Am facut o simulare in Revisal, dar acolo am doar optiunea desfiintarii postului. De aici eu inteleg ca nu e posibila restrangerea activitatii fara desfiintarea postului.
Pe de alta parte m-ar interesa si procedura in acest caz. Trebuie emisa o hotarare AGA cu privire la restrangerea activitatii si salariatii sa primeasca o copie cu care sa mearga la Fortele de munca? Societatea are 11 salariati, vor fi concediati 3, se considera concediere colectiva? Din cate stiu au dreptul si la un salariu compensatoriu.
Societatea este din Bucuresti, salariatii din Urziceni, este mai greu sa iau legatura cu cineva de la fortele de munca de acolo.
Cred ca ati fost dusa in eroare de anumite aspecte prezentate , astfel:
1. Daca c.i.m. a fost incheiat pe durata determinata de cel mult 12 luni , atunci plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata , urmand a se relua la data incetarii c.i.m..
2. Daca c.i.m. a fost incheiat pe durata determinata de peste 12 luni sau pe durata nedeterminata, atunci plata indemnizatiei de somaj a incetat , urmand ca salariatul al carui raport de munca a incetat sa beneficieze de somaj numai daca indeplineste din nou conditiile pentru acordarea acestuia.
3. Legea nr.76/2002
Art. 44. - Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pentru o perioadã mai mare de 12 luni;
....
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
......
c) la data încadrãrii în muncã, conform legii, pe o perioadã de cel mult 12 luni;
......
(3) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetãrii situaţiei care a condus la suspendare.
.....
Multumesc mult pentru raspuns. Imi cer scuze pentru insistenta, am primit tot felul de informatii contradictorii, dar va rog sa-mi spuneti concret, daca in caz de incetare cim cu acordul partilor, acestia pot solicita repunerea in plata pentru a beneficia in continuare de cele 11 luni de somaj care le mai ramasesera la data intreruperii. Procedura ar fi mai simpla in cazul incetarii cim cu acordul partilor, insa nu vreau sa le fac vreun rau prin asta doar ca sa-mi fie mie mai usor, sunt oameni peste 45 de ani si chiar as vrea sa-i ajut cumva.
m-am uitat mai bine peste lege, se pare ca ne aflam intr-o situatie de incetare a platii indemnizatiei, pentru ca cim este pe perioada nedeterminata...
In acest caz, nu-i ajuta niciun temei de drept al incetarii raportului de munca ... in aceasta situatie , trebuie sa indeplineasca din nou conditiile prevazute de lege pentru acordarea somajului, si anume:
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile salariatului
- un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii pentru somaj .. insa, Legea nr.76/2002 prevede:
Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
....
Ajutor somaj
peugen68
Buna ziua, am o mare problema. Fiind in somaj de mai putin o luna mi-am gasit un loc de munca. Culmea am si fost angajat in cateva minute si trimis la munca. ... (vezi toată discuția)