avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor somaj

Buna ziua, am o mare problema. Fiind in somaj de mai putin o luna mi-am gasit un loc de munca. Culmea am si fost angajat in cateva minute si trimis la munca. Dupa cateva ore mi-am dat seama ca nu este ceea ce credeam. Se spune ca nu mai pot renunta. Si am pierdut si ajutorul de somaj pe o perioada de un an de acuma-nainte. ASA ESTE? Astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:29, 24 Septembrie 2015
In acest caz:
- daca durata c.i.m. incheiat este ndeterminata sau mai mare de 12 luni, atunci plata indemnizatiei de somaj inceteaza

- daca durata c.i.m. incheiat este de cel mult 12 luni , atunci plata indemnizatiei de somaj este suspendata.

Legea nr.76/2002
art. 44
Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:

a) la data încadrării în muncă, conform legii, pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată mai mare de 12 luni;
....

art.45
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:

.......
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult 12 luni;
......
(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) şi k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.
....

Asadar, spuneti-ne care a fost durata c.i.m. incheiat ca sa stiti exact in ce situatie va aflati.
Saptamana aceeeasta am fost incadrat in munca pe perioada nedeterminata. Luni mi s-au facut formele iar marti am inceput munca. La data incadrarii eu eram in somaj de aproape o luna de zile. Acuma daca vreau sa inchei legatura cu firma la care sunt incadrat mai pot reintra in somaj? Mentionez ca in ultimele 12 luni am aproximativ 10 luni si jumatate lucrate, iar in ultimele 24 luni am vre-o 22 luni si jumatate muncite cu forme legale.
peugen68 a scris:

Saptamana aceeeasta am fost incadrat in munca pe perioada nedeterminata.....


In acest caz, deoarece durata c.i.m. incheiat este ndeterminata, plata indemnizatiei de somaj inceteaza, conform art.44 lit.a din Legea nr.76/2002.

Ca sa beneficiati din nou de somaj va trebuie sa indepliniti din nou conditiile de acordare a acestuia, si anume :
- minim 12 luni de stagiu de cotizare in ultimele 24 de luni premergatoare depunerii actelor la AJOFM . Stagiu se va calcul de la data incetarii platii indemnziatiei de somaj.
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj speranta1977 speranta1977 Buna ziua, Din 14.01.2015 sunt in somaj. As fi interesta sa stiu daca imi gasesc un loc de munca part time pe perioada determinata daca imi voi pierde somajul ... (vezi toată discuția)
Pierdere somaj AndreiCT AndreiCT Buna ziua! Imi cer scuze daca nu am postat acest mesaj in categoria potrivita. Am o problema la care nu am gasit rezolvare in alta parte. Sunt somer si ... (vezi toată discuția)
Reincadrare din somaj alinacristinel alinacristinel buna seara as dori sa stiu ce avantaje are firma care ma reaganjeaza din somaj dupa 3 luni/mentionez ca am fost trecuta in somaj pe perioada de iarna adica ... (vezi toată discuția)