Buna ziua, as avea nevoie de sfatul dvs in legutura cu problema pe care o am:
Lucrez la firma sefului meu din 27 mai 2008, ca tehnoredactor, meseria 245121 conform Clasificarii ocupatiilor din Ro.
La 1 iunie am incheiat cu el un contract individual de munca pentru o perioada determinata de 3 luni, pe care nu l-a inregistrat, motivand ca nu a avut timp (lucru care in timp s-a dovedit afi o minciuna, fiind procedura "standard" a acestui angajator). Pe data de 16 iunie (data pana la care nu mi-a adus la cunostinta neinregistrarea contractului), mi-a impus semnarea unui nou contract similar ca si continut cu cel din 01.06, care a fost inregistrat la ITM a doua zi, cu un salar brut de 528 ron, fara alte sporuri si adaosuri,etc. In mana, mi-a promis la data angajarii 850 ron, cu conditia ca pe cartea de munca sa fie aceasta suma de 528 ron.
Contractul l-am semnat, avand nevoie disperata si urgenta de un loc de munca, desi ulterior semnarii lui am constatat ca in el apar nereguli:
A. La lit. C a contractului, referitoare la durata contractului, scrie:
"determinata, de 3 luni, pe perioada cuprinsa intre data de 16 iunie 2008 si data de 15 august 2008/ cf. art. 81b/Codul muncii.", deci cca 2 luni.
B. La lit. F - Atributiile postului, se specifica existenta fisei postului anexata la c.i.m., pe care nu am vazut-o, nu am semnat-o si nu am primit-o vreodata, acele atributii fiind presupuse tacit si reduse la "fac ce mi se spune si mi se da sa fac".
Dupa 2 luni, tot in data de 15, imi da sa semnez un act aditional cu doar 2 subpuncte, A si B, unde la A sunt partile contractante si la B, urmatorul text : "B. Obiectul actului aditional: Prelungirea contractului de munca pe o perioada nedeterminata in functia/meseria 347121(alt cod decat cel din contractul din 16.06) - tehnoredactor conform Clasificarii ocupatiilor din Romania." si langa scris cu pixul 15.08.08.
In conditiile in care la fiecare 2 saptamani s-a luat si se ia curentul de 3-4 ori, reteaua electrica a cladirii fiind sub orice critica, sigurantele arzand de fiecare data, imi e frica sa ma duc la servici ca sarim in aer.
Desi conditiile de munca sunt nefavorabile, la care se mai adauga faptul ca nu are licente pe softurile cu care producem comenzile (programe ca Corel Draw, Photoshop CS3, Adobe Indesign CS3, Quark Xpress 7.2, sau Corel Ventura, presupun ca nici pe Windows), seful meu este necomunicativ relativ si indiferent in impartirea sarcinilor de lucru, dar cu mari si precise pretentii in executare, neratand nici o ocazie de a scoate ochii angajatilor pentru greseli si sanctionand angajatii prin oprirea unor sume din salar fara hartii de penalizare inregistrate, etc. din acest motiv, de cand m-am angajat si pana in prezent am schimbat 4 colegi de servici.
De asemenea, nu am primit niciodata vreun fluturas de salar si prin septembrie am semnat intr-o zi toate statele de plata pana la zi.
L-am verificat la ITM, unde am cerut sa imi vad cartea de munca, unde am fost foarte surprins sa vad ca acei 528 ron au fost taiati cu rosu si inlocuiti cu suma de 700 ron, in statele de plata din dosarul de la ITM mi s-a declarat un salar brut de 600 ron, iar in decembrie, avand nevoie de o adeverinta pentru medicul de familie cum ca sunt angajat, a declarat ca am un salar brut de 540 ron.
O prima intrebare ar fi: "Ce legi a incalcat seful meu si ce legi am incalcat eu pentru ca nu l-am reclamat pana acum?"
A doua: "Cum pot fi absolvit de ce ma poate incrimina in vreun fel, motivand ca am vrut sa imi pastrez locul de munca?"
Acum as dori sa plec la o alta firma de unde am o oferta mult mai buna.
A treia intrebare: "Cum sa formulez o demisie prin care sa nu fiu nevoit sa mai muncesc si perioada de preaviz, conf. art. 55, lit. b?"
As dori un raspuns cat de curand se poate, in 5 ian avand confruntarea cu seful meu.
Va multumesc anticipat si va doresc sarbatori fericite.
1. Pentru neregulile savarsite referitoare la relatiile de munca va puteti adresa ITM-ului sau Inspectiei Muncii - for superior ITM-ului.
2. Incetarea c.i.m. prin demisie isi are temeiul in art.79 alin.1 C.mun. - demisie cu preaviz de 15 zile calendaristice.
3. Art.55 lit.b C.mun reprezinta baza legala pentru incetarea c.i.m. prin acordul partilor (in aceasta situatie nu se acorda preaviz). In acest sens, formulati o cerere catre angajator.
Domnule Director,
Subsemnatul…….angajat al S.C……..avand functia de ………va rog prin prezenta sa imi aprobati incetarea activitatii incepand cu data de………….., cu acordul partilor, potrivit art.55 lit.b C.mun.
Va multumesc !
Data Semnatura
Inregistrati cererea la secretariatul societatii, in registrul de intrari , lasati originalul si va luati o copie.
Dumneavoastra ati primit de la angajator un exemplar al contractului individual de munca? Este obligatia angajatorului de a va da un exemplar.
Si perioada de preaviz in cazul demisiei trebuie sa fie inscrisa in CIM. Din ceea ce am inteles eu din expunerea dumneavoastra nu este prevazut un asemenea termen de preaviz.
De asemenea , coroborand dispozitiile legale prevazute in codul muncii art 80-86 care reglementeaza contractul individual de munca pe durata determinata se intelege ca la expirarea termenului initial a unui CIM pe perioada determinata se incheie un nou CIM, si nu un act aditional.
Art. 80. - (1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.
(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie. (3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, dar numai inauntrul termenului prevazut la art. 82 si de cel mult doua ori consecutiv.
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, dar numai inauntrul termenului prevazut la art. 82.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata, incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata, sunt considerate contracte succesive.
De asemenea, consider ca actul aditional incheiat este nelegal, atat timp ce prin el se transforma un CIM pe perioada determinata intr-un CIM pe perioada nedeterminata.
Da, am primit cate un exemplar din fiecare contract semnat, adica cel pe durata determinata si actul aditional.
In C.I.M. cel pe 3 luni cu perioada determinata, sunt prevazute si conditiile de concediere si preaviz, dar nu le-am specificat mai sus, aceasta parte a contractului considerand-o in regula.
Luand in considerare ceea ce mi-ati scris mai sus, nu ar fi trebuit ca ITM sa se sesizeze in legatura cu neregulile privind declararea angajarii mele pe perioada nedeterminata?
Desi sunt completate in cartea de munca perioada determinata cat si prelungirea contractului pe perioada nedeterminata, exista posibilitatea sa nu imi fie recunoscuta perioada lucrata nedeterminat in conditiile nelegale ale actului aditional?
Ce ar trebui sa fac in acest moment, cu aceste noi argumente? Cum sa le folosesc in avantajul meu?
Multumesc foarte mult pentru aceste informatii.
Alte pareri si sugestii sunt binevenite.