Buna ziua, In iulie 2007, sub indrumarea sefui, si sub deviza"este doar o formalitate", am mers la notar si am semnat ptr un mandat de cenzor (la o alta firma de-a lui) valabil 6 luni.Nu am mai semnat nici un alt act ulterior si nu s-a mai vb despre asta. Acum, o firma de insolventa, cheama firma intr-un proces penal si implicit si pe mine in calitate de cenzor. Care este raspunderea mea? ce mi se poate impune?
Va multumesc
Cenzorii sunt organismul de supraveghere a gestiunii patrimoniului societatii desemnati si subordonati in exclusivitatea AGA. Ei verifica modul de gestionare a patrimoniului societatii si eventual de a informa AG asupra operatiunilor patrimoniale, economice indeplinite de catre administratori.
Atributiile cenzorului sunt prevazute in legea nr. 31 din 1990 privind societatile comerciale. Spre exemplu conform art. 163 cenzorii sunt obligati sa supravegheze gestiunea societatii, sa verifice daca situatiile financire sunt legal intocmite si in concordanta cu registrele, daca sunt tinute regulat, daca evaluarea elementelor patrimoniale s-a facut conform prevederilor legale etc.
Mai sunt stipulate obligatii cu privire la informarea asociatilor / actionarilor etc. In cuprinsul legii nr. 31 veti gasi toate atributiile cenzorului.
Ca si sanctiune, conform art. 276 din legea nr. 31 se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda cenzorul care nu convoaca adunarea generala in cazurile in care este obligat prin lege.
lipsa remuneratiei nu este un caz de neindeplinire a atributiilro de cenzor atit timp cit sunteti mentioata ca actele in actele societatii, singurele care sunt opozabile tertilor.
Cenzor supleant
ParaschivC
Buna ziua , am mai multe intrebari cu privire la cenzori
1. Ce firme au nevoie de cenzor supleant?
2. In ce conditii avem nevoie de cenzor supleant?
3. ... (vezi toată discuția)
Hotarare agea
fany62
O hotarare AGEA are enuntul\"Actionari minoritari nu vor mai primi nici un fel de raspuns la scrisorile (sesizarile) facute catre cenzori\",
Ce obligatii vor ... (vezi toată discuția)
Un actionar cu 2%
fany62
Un actionar care detine 2% din dreptul de vot la un SA poate adresa intrebari referitoare la gestionarea SA-ului cenzorilor ? (art 164-1-(1))
Iar acestea ... (vezi toată discuția)