avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constituirea dreptului de superficie prin hotarare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constituirea dreptului de superficie prin hotarare judecatoreasca

Se poate constitui un drept de superficie, prin hotarare judecatoreasca, ]n conformitate cu noile dispozitii (art. 693, alin. 2)?
Cel mai recent răspuns: IONELCI , utilizator 19:01, 8 Mai 2013
Dobandirea dreptului de superficie, potrivit art. 693(2) NCC, se poate face prin act juridic, precum si prin uzucapiune sau prin alt mod prevazut de lege. In toate cazurile se aplica dispozitiile privind cartea funciara.

Hotararea judecatoreasca este actul juridic prin care se infaptuieste puterea judecatoreasca, pe cale de consecinta, reprezinta mijloc de constituire a dezmembramantului.



Dreptul de superficie poate fi aparat prin actiunea confesorie de superficie, actiune ce poate fi intentata impotriva oricarei persoane chiar si impotriva proprietarului terenului, daca ea impiedica exercitarea dreptului. Dreptul la actiune este imprescriptibil.
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
Cosmina.ad, utilizator
Atenţie -dispoziţiile art. 693-702 nu se aplică drepturilor de superficie constituite înaintea intrării în vigoare a Noului cod civil-octombrie 2011. Dreptul de superficie nu se poate dobândi prin hotarâre judecătorească fără acordul proprietarului. căci un act juridic constă într-o convenţie făcută de către proprietar şi superficiar, prin lege(L.13-2007, l.351-2004, etc)
Jurisprudenţa CEDO a condamnat dobândirea unei superficii în lipsa celor acceptului proprietarului.Cel mai recent dosar este cazul Bock şi Palade, în care România a fost condamnată.căci, a constatat Curtea, că are semnificaţia unei ingerinţe în dreptul de proprietate- încălcarea art.1 al Protocolului 1 CEDO(paragraf 63 al cazului Bock şi Palade), se aduce atingere chiar substanţei dreptului de proprietate, căci dreptul de superficie este un drept perpetuu(V. Stoica-Drepturi reale principale). Pentru a fi în acord cu art.1 al Protocolului 1, dreptul de superficie trebuie să fie prevăzut de lege(acum este prevăzut de art. 693 cod civil), să urmărească un scop legitim şi să corespundă principiului proporţionalităţii(paragraf 78 cazul Brumărescu).Înscrierea în C.F se va putea face ca înscriere provizorie sau definitivă.
Nu se aplica superficia , chiar daca instanta a hotarat ca imobilul de pe terenul fratelui meu este al meu? - procesul fiind intentat atunci de catre fratele meu pentru a iesi din indiviziune.
Instanta a hotarat , si astfel din terenul ce i s-a dat, 200 m, pe o parte de 30m din acestia se afla casa parintilor mei, atribuita mie.
Se poate considera ca fratele meu si-a dat acordul tacit , la aflarea hotararii, intrucat era reprezentat si de avocat si a putut beneficia de consultanta; si nu a facut recurs la aflarea hotararii sentintei; aceasta ramanand definitiva si irevocabila; trecand mai mult de trei ani - respectiv in 2009 s-a pronuntat judecatoria .
Dupa aceasta perioada, acum s-a razgandit si doreste sa ma oblige sa o faram.
Are posibilitatea?
Va multumesc
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că dreptul de superficie se poate constitui doar prin convenţia părţilor, lege sau uzucapiune, iar în lipsa unei convenţii exprese a părţilor, dreptul de superficie nu poate fi constituit pe baza unei acţiuni în constatare.

(Decizia nr. 386 din 1 februarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea existenţei dreptului de superficie - [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
klewos, utilizator
Daca instanta judecatoreasca s-a pronuntat deja, decizia `in numele legii Hotaraste` a ramas definitiva si irevocabila, prin acceptul partilor tacit, nefiind facut recurs, A trecut aproape 4 ani de atunci, si fratele meu, s-a gandit sa imi farame partea din constructie ce se afla pe terenul sa.
Atentie: decizia instantei a fost facuta la iesirea din indiviziune. In aceea-si decizie lui i se da terenul, iar mie casa aflata pe 36mp din terenul sau. Casa si terenul au apartinut tatalui nostru, el fiind unicul proprietar la acel moment , si a construit casa in 1971.Dupa ce acesta a decedat, fratele a preluat terenul , in momentul in care casa era deja pe el; aceea-si decizie ii da , si tot aceea-si ii ia

In proces nu s-a cerut a se constata dreptul de Superficie de catre nici una dintre parti.
Instanta a hotarat acest lucru - nefiind practic considerat un act juridic; ci `Lege` astfel dreptul de superficie s-a constituit prin lege, aceea-si care l-a improprietarit cu terenul pe fratele meu, si care in aceea-si decizie l-a si desproprierit.
Decizia - hotararea judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila - nu se considera Lege?, chiar daca de la pronuntare au trecut aproape 4 ani?

Va multumesc;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa pe terenul mamei mihaelamariaana mihaelamariaana Doi frati si-au construit cate o casa in curtea mamei lor cu acordul verbal al acesteia in urma cu aproximativ cinci ani.Primul cu autorizatie pe numele mamei ... (vezi toată discuția)
Superficie geogeorge geogeorge daca cineva si-a construit o casa pe terenul altuia,si proprietarul terenului nu s-a impotrivit la aceasta(sunt rude),iar ulterior proprietarul doreste sa ... (vezi toată discuția)
Superficie .drept de folosinta teren Ciocirlan Virgil Ciocirlan Virgil X-ulescucumparat de la defuncta Cooperativa de consum Dobroteasa, jud. Olt, prin licitatie magazinul satesc Chilia,dar in documentul de vainzare nu se face ... (vezi toată discuția)