daca cineva si-a construit o casa pe terenul altuia,si proprietarul terenului nu s-a impotrivit la aceasta(sunt rude),iar ulterior proprietarul doreste sa vanda terenul,poate face lucrul acesta?In acest caz proprietarul casei construite pe acel teren se poate opune sau daca vanzarea s-a realizat se poate indrepta catre vanzator(proprietarul initial al terenului)??
Dreptul de superficie se constata printr-o sentinta obtinuta in urma unui proces.
In acest caz, daca proprietarul terenului a reusit sa vanda astfel terenul, atunci proprietarul casei se poate indrepta impotriva actualului proprietar al terenului cu o actiune in superficie si, posibil drept de servitute (asta daca nu se intra in casa direct din strada!)
Dreptul de proprietate se întinde deasupra solului și în subsol.(art.550NCC).
Faptul că cineva a construit pe acea proprietate ceva, nu-i dă dreptul automat la ceva. Trebuie să fi avut în scris dat acest drept . Dreptul de superficie se dobândește prin act juridic(există așa ceva?), și uzucapiune(pentru situațiile ivite după intrarea în vigoare a noului cod- art. 68-art. 693-702 NCC).
Dreptul proprietarului nu poate fi îngrădit în sensul că nu are voie să-și înstrăineze terenul sau să facă ce dorește cu acesta, în limitele legii.
Acea construcție este înscrisă în cartea funciară?
Nici măcar prin hotărâre judecătorească nu se poate stabili un drept de superficie, doar se poate constata. Ase vedea CEDO-cauza Bock și Palade.
Superficie
costache-d
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati , am o casa cumparata pe legea 112, am un Contract de Inchiriere pe curte (curtea este la comun cu o familie) cu icral Titan ... (vezi toată discuția)