avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Penalitatile la datoriile fiscale
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Penalitatile la datoriile fiscale

Exista institutii in Romania unde penalitatile la suma pe care le-o datorezi are o limita,respectiv pana cand penalitatile ating o valoare egala cu cea pe care o datorezi,dupa care suma maxima creata nu mai poate fi majorata in nici un fel. Intrebarea mea este,oare penalitatile la datoriile fiscale au vreo reglementare in acest domeniu sau urca vesnic fara nici o limita ?
Cel mai recent răspuns: paunescusorin , utilizator 12:51, 14 Iunie 2012
Penalitatile sunt reglementate de Codul Fiscal si de Codul de procedura fiscala. In nici-un caz penalitatile nu depasesc suma debitului. Oricum in urma noilor reglementari, inchzand anumite debite, dvs. vi s-ar parea ca penalitatile ar depasi debitele. Or acele penalitati au fost calculate inainte de plata debitelor si este normal sa ramana asa.
Cunosc caz incare un impozit de 75 lei ,ne platit acum aprox.6ani a ajuns astazi la 950 lei,si astfel reiau intrebarea : penalitatile la cei 75 lei urca la nesfirsit,sau este o greseala ele trebuind sa ajunga la maxim 75 lei iar in total 150lei ,suma de la care nu se va mai putea majora ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
paunescusorin, utilizator
Referirea pe care o faceti la limitarea majorarii este la chiria locuintei inchiriate :
:".Chiria aferenta locuintei închiriate
Chiria lunara aferenta locuintei închiriate este de ............, calculata în conformitate cu prevederile legale. Plata chiriei se suporta, corespunzator art. 44 alin. 2 din Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, astfel:
- de catre chiriasi ................... lei**);
- de la bugetul local ............ lei.
Chiria se datoreaza începând cu data de ............ si se achita în numerar la casieria .............
Neplata la termen a chiriei atrage o penalizare de 0,5% asupra sumei datorate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi care urmeaza celei în care suma a devenit exigibila, fara ca majorarea sa poata depasi totalul chiriei restante.
În caz de neplata executarea silita se va face prin hotarâre judecatoreasca prin care chiriasul va fi obligat sa achite chiria restanta, precum si dobânda si cheltuielile de judecata."

cadrul legal :HG 1275/2000 - normele de aplicare la legea 114 a locuintei - republicata si modificata.
HG 1275/200 este publicata in M.Of 690/2000
[ link extern ]
pag 20(contractul cadru de inchiriere).
Eu am antalnit aceasta limitare a penalitatilor inclusiv la inspectoratul in constructii unde trebuie platit un procent din suma la care se ridica valoarea constructiei,si cine stie in cate alte locuri se mai aplica aceasta. Dar de exemplu la impzitul forfetar neplatit sau impozitul pe profitul optinut printr-o colaborare a unei persoane fizice sau impozitul pe teren,pe autovehicul ,acestea ce fac ?cresc penalitatile la ele nelimitat ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta de serviciu ramolex ramolex Buna ziua. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un imobil pentru a fi considerat locuinta de serviciu in patrimoniul unei societati ... (vezi toată discuția)
Si chirie si impozit pentru un spatiu dintr-o institutie publica? iulian68 iulian68 Am inchiriat un spatiu intr-o scoala si acum primesc instiintare de la fiscul local ca trebuie sa platesc si impozit pe spatiul respectiv,deoarece scoala este ... (vezi toată discuția)
Are voie primaria sa nu incaseze impozitul pe anul in curs daca ai restante? terorista2012 terorista2012 Primaria are voie sa nu incaseze impozitul pe casa ,teren si salubritate pe anul in curs daca pe anul trecut ai o amenda neachitata,si salubriatatea ... (vezi toată discuția)