avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Am o problema.
Tatal meu este coproprietar impreuna cu cei 2 frati (frate+sora) al unui apartament (mostenit de la parinti) Pentru acest apartament s-a facut succesiunea in urma decesului parintilor lui. Exista rol fiscal pe numele lui (pentru partea ce-i revine).
Rog sa-mi spuneti ce trebuie sa faca pentru a iesi din indiviziune. Si eventual sa-si vanda partea din apartament.
Rog sa-mi spuneti unde trebuie sa ma adresez pentru a obtine o copie dupa actul de succesiune (intru-cat nu il mai detine).
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
AdrianIosipescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: AdrianIosipescu , utilizator 11:12, 19 August 2015
O copie dupa certificatul de mostenitor puteti obtine de la Cabinetul Notarial care a emis acest certificat, sau daca acest cabinet nu mai exista la Arhiva Teritoriala a Uniunii Notarilor. Pentru a iesi din indiviziune este nevoie, fie de o intelegere amiabila cu ceilalti mostenitori care sa-i ofere o suma de bani echivalenta cu valoarea partii din apartament(sulta), fie printr-o actiune in justitie. Nu cred ca isi poate vinde partea sa din apartament, pentru ca , fizic, lucrul acesta nu este posibil.



Pentru iesirea din indiviziune se promoveaza o actiune in instanta, actiune prin care se stabileste valoarea apartamentului si suma de bani ce se cuvine tatalui dvs. Exista posibilitatea ca unul din frati sa doreasca sa -i fie atribuit ap. in natura situatie in care va trebui ca el sa acopere din surse proprii cotele celorlalti 2 frati.Daca nu, sentinta instantei dupa ce va ramane definitiva si irevocabila se va investi cu formula executorie si apartamentul se va vinde la licitatie publica.
Daca exista rol fiscal, atunci cu siguranta s-a inscris pentru el cu certificatul de mostenitor - prin urmare o copie a lui ar putea-o gasi acolo (unde e rolul).
Sau cum v-a sugerat d-l Nistea mai sus.

El isi poate vinde partea lui, dar cine i-o cumpara? Efectul fiind: cumparatorul ramane in indiviziune cu ceilalti 2 frati si trebuie sa rezolve el problema.

Mai simplu e sa nu mai iasa din indiviziune (o actiune in plus, inutila daca nimeni dintre frati nu vrea apartamentul), sa gaseasca cumparator si sa-si ia fiecare partea, cf cotelor din certif de mostenitor. Notarul care face vanzarea/cumpararea va avea grija ca lucrurile sa se perfecteze corect (sper).
Buna ziua

Va multumesc pentru raspunsuri.
Ar trebui sa intru in detaliile problemei.
Unul din frati nu doreste sa vanda nici sa inchirieze apartamentul. Tatal meu doreste sa 'iasa' din indiviziune. Pentru ca de cativa ani plateste impozit si NU deneficiaza de bun (apartament). Sugerati vreo posibilitate ? Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
AdrianIosipescu, utilizator
Buna ziua,

Revin cu informatii despre acest caz [ iesire din indiviziune]

Urmare a discutiei cu fratii tatalui am inteles ca acestia nu doresc sa cumpere partea celuilalt, prefer sa ramana in acesta situatie mai mult decat ciudata. Fratii agreeaza sa plateasca impozit la stat fara sa beneficieze niciunul de apartament [ care este gol] - situatie care se mentine de ani buni.

Chiar nu exista nici o solutie de a iesi din aceasta indiviziune ? Mediere ?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren intravilan tiberius_iordache tiberius_iordache Buna ziua, As dori sa cumpar un teren de 250 m2 care se afla in fata casei mele, as dori sa stiu daca legal se poate vinde: Pe acest teren sunt 3 frati si ... (vezi toată discuția)
Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)