avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii, termen de preaviz la concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii, termen de preaviz la concediere

Buna ziua. Spuneti-mi va rog daca se poate acorda termen de preaviz la concediere de 15 zile, in conditiile in care CIM a fost semnat pe 15 zile, iar noul cod al muncii prevede 20 de zile? sau trebuie acordat 20 zile?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:33, 12 Iunie 2012
Legea care se aplica este legea care se afla in vigoare la momentul incheierii CIM
La momentul inchierii CIM era de 15 zile, dar totusi prevederile legale in vigoare sunt de 20 zile si sunt mai favorabile salariatului, nu ar putea salariatul sa faca plangere ca nu i-am acordat 20 de zile?
1. - Conform Codului muncii, in forma actuala, trebuie sa ii acordati preavizul de minimum 20 de zile lucratoare.
- Cand s-a modificat perioada de preaviz in Codul muncii trebuia sa se modifice si clauza din contractul individual de munca referitoare la perioada de preaviz.

2. Salariatul va castiga sigur in instanta asa ca scapati de niste cheltuieli in plus daca ii acordati preavizul de 20 de zile lucratoare.
Va multumesc frumos pt raspuns. Clauza nu a fost schimbata in CIM dar asa mi se pare si mie corect sa fie acordat termenul de 20 zile, iar daca salariatul vrea 15 zile, poate renunta la cele 5 zile.
1. - Daca modificarea este facuta de un act normativ nu mai este obligatorie modificarea prin act aditional a clauzelor din CIM.
- Modificarea prerioadei de preaviz se poate face prin decizie a conducerii unitatii si chiar daca nu se face asa perioada de preaviz este tot de minimum 20 de zile lucratoare.

2. Salariatul nu poate renunta la o parte din zilele de preaviz deoarece nu permite Codul muncii:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

3. Asadar trebuie sa-i acordati preavizul de 20 de zile lucratoare.

Alte discuții în legătură

Preaviz acuta acuta Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Societatea noastra a pierdut serviciul de salubritate in urma castigarii licitatiei de catre o alta ... (vezi toată discuția)
Angajat care vrea sa plece cu art.65 (1) rocriss rocriss Buna ziua, Am un caz si va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez: Se desfiinteaza un post. Angajatul a semnat informarea de preaviz, va primi suma ... (vezi toată discuția)
Concediere fara preaviz ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! se poate face concediere colectiva fara preaviz ,dar cu plata perioadei de preaviz? daca da,care este articolul din lege! va multumesc! (vezi toată discuția)