avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata pierderilor de apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata pierderilor de apa

Buna ziua. Detin un apartament dar de doi ani nu mai locuiesc la acea adresa deoarece m-am mutat.La respectiva asociatie se strang lunar cca 100 mc apa pierderi pe care d-na administratora ii adauga la factura curenta tuturor locatarilor, chiar daca in unele apartamente nu locuieste nimeni, cum este cazul meu.Este normal si legal acest lucru?
Auzisem ceva de genul ca pot face o cerere la asociatie si nu mai platesc aceste pierderi. Ce spune legea in astfel de caz? :)
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:43, 25 Aprilie 2010
In cadrul asociatiei o hotarare luata in cadrul AG sau o decizie a comitetului executiv este legala daca nu incalca legislatia in vigoare.

Prin urmare si aceasta hotarare ar fi corecta, pentru ca in legislatie nu se specifica cum se impart aceste pierderi, daca in aceasta hotarare ar exista si o alternativa la conditia pusa, ca unui proprietar sa i se citeasca apometrele de catre administrator la o anumita data si ora.
Aceasta hotarare este o prostie, dat fiind faptul ca administratorul poate fi indisponibil la un moment dat sau....nu-l inlocuieste nimeni....dar si ca proprietarul sa fie plecat in concediu, sa fie internat in spital, sa aiba un accident, sa doarma, sa fie in tr-o situatie in care nu poate deschide usa....sa fie plecat in strainatate....sau sa fie vizitat de martieni si sa nu poata permite deschiderea usii atunci ..."cand vrea muschii administratorului"

Ma scuzati, dar daca n-ar fi vorba ca suntem pe un forum civilizat, as folosi cuvinte mult mai tari....:)
Ma intreb care proprietari accepta asemenea hotarare abuziva (?!) Cine accepta isi merita soarta, la un moment dat!.
Va multumec pentru raspuns, desi acesta m-a lasat putin confuz.. Sa inteleg ca orice hotarare luata in cadrul AG care nu incalca in mod direct legislatia trebuie luata ca atare? Adica, daca dansii ar decide ca toate cheltuielile(ca sa exemplifica cazul de fata) legate de pierderi de apa sa fie platite de un singur locatar ar fi corecta din punct de vedere legislativ?

De asemenea, pana unde se extind "puterile" asociatiei, a adunarii generale si a comitetului executiv? Incep sa am senzatia unui stat in stat..

"Ma intreb care proprietari accepta asemenea hotarare abuziva (?!) Cine accepta isi merita soarta, la un moment dat!." - v-as fi recunoscator daca mi-ati putea spune si prin ce metode se pot combate asemenea hotarari abuzive.
Va multumesc,
Vlad
elga50 a scris:

In cadrul asociatiei o hotarare luata in cadrul AG sau o decizie a comitetului executiv este legala daca nu incalca legislatia in vigoare.

cred ca se cuvine o corectura ... o decizie a adunarii generale este considerata legala pina cind instanta (sesizata in termenul de 45 de zile de la data emiterii respectivei decizii) nu o pronunta ca fiind ilegala si isi produce efectele pina in acel moment
deci ... domnule vladl, mai sus v-am descris si cum poate fi anulata acea decizie ;)
Da, asociatia, dintr-un punct de vedere este stat in stat, asa cum sistemul de salarizare este stat in stat, daca nu incalca Constitutia statului, asa cum functionarea unei firme este stat in stat daca nu incalca legile din domeniu si, implicit, Constitutia.

Deci asociatia de proprietari este constituita pe baza acordului de asociere intre proprietari, are un statut si functioneaza in baza Legii 230/2007 si a HG 1588/2007 care impreuna sunt Constitutia blocurilor si are ca scop administrarea proprietatii comune care este peste tot in cadrul condominiului acolo unde nu este proprietatea individuala a fiecarui proprietar. Acestea sunt legile asociatiei.

Adunarea Generala este un fel de Parlament al asociatiei. Daca in AG se iau anumite hotarari si ele nu sunt contestate in justitie in termen de 45 de zile (un fel de curte constitutionala pentru asociatie) atunci aceste hotarari au putere de lege in asociatie.

Comitetul executiv este un fel de guvern al asociatiei. El emite decizii (un fel de OG sau HG) care si ele au putere de lege in cadrul asociatiei. Daca acestea nu incalca celelalte legi superioare ierarhic, se cheama ca sunt in regula.

Proprietarii pot contesta aceste hotarari sau decizii, dar trebuie s-o faca organizat si in majoritate in cadrul AG sau o pot face individual fie prin contestatie scrisa si adusa la cunostinta comitetului executiv, fie prin reclamatie la primarie, fie in instanta.

In cazul Dv., concret, daca in AG s-a luat aceasta aberanta hotarare aveti posibilitatea s-o contestati, fie singur, fie impreuna cu alti vecini care va impartasesc punctul de vedere.

Modul de a lua in evidenta indecsii contoarelor, ca sunt cititi de proprietari, ca le sunt cititi de altcineva, precum si felul in care se impart pierderile de apa, nu sunt evidentiate clar niciunde. Deci este un aspect lasat la indemana asociatiei sa se gospodareasca cum crede in "ograda proprie".
Daca "prim-ministrul" asociatiei, adica presedintele sau "membrii guvernului asociatiei", adica membrii comitetului executiv sau "parlamentarii" asociatiei", adica proprietarii simpli....n-au atata minte incat sa accepte o asemenea hotarare si daca ea nu este contestata hotarat de unul sau mai multi proprietari, adica declansarea unui scandal.....apai fiecaruia, mai devreme sau mai tarziu ii va veni randul sa plateasca cu varf si indesat pierderile de apa, numai pentru ca a fost vizitat de martieni taman cand a venit "gadea" sa le citeasca apometrele.

Deci faceti o contestatie scrisa adresata comitetului executiv in care specificati ca suportarea pierderilor de apa numai din cauza ca nu ati fost acasa sa vi se citeasca apometrele este o incalcare a drepturilor omului si a libertatii individuale si ca in cazul in care ati fi pus in aceasta situatie, de a nu vi se citi apometrele, sa vi se puna la dispozitie o alternativa rezonabila si civilizata, ca de exemplu sa declarati Dv. personal un anumit consum estimat si care sa poata fi regularizat apoi.
Ultima modificare: Joi, 22 Aprilie 2010
elga50, moderator
vladl a scris:

Sa inteleg ca orice hotarare luata in cadrul AG care nu incalca in mod direct legislatia trebuie luata ca atare? Adica, daca dansii ar decide ca toate cheltuielile(ca sa exemplifica cazul de fata) legate de pierderi de apa sa fie platite de un singur locatar ar fi corecta din punct de vedere legislativ?

De asemenea, pana unde se extind "puterile" asociatiei, a adunarii generale si a comitetului executiv?

Da, orice hotarare luata in adunarea generala este obligatorie pentru toti prorpietarii daca nu nu este contestata in instanta in 45 de zile.
Cand spuneti ca "daca dansii ar decide..." gresiti pentru ca din acesti "dansii" faceti parte si dv. Ati participat la adunarea generala unde s-a luat hotararea conform legii sau nu ati participat dar hotararea este obligatorie si pentru cei care nu au participat.
Puterile asociatiei se intind pana unde vreti dumneavoastra, proprietarii, in limita stabilita de legea 230/2007 si normele de aplicare. Aceste reglementari dau dreptul proprietarilor (deci si dumneavoastra) sa participe la adunarea generala, sa faca propuneri, sa participe la luarea hotararilor, sa aleaga si sa fie ales in comitet, sa participe la luarea deciziilor in comitet, sa verifice activitatea asociatiei, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)
Modalitate calcul ap.necontorizat apa rece cavallis cavallis sunt presedinte de asociatie pe 1scara si cu multe probleme de pus la punct dpdv legal si de aplicat 230/2007 si legile conexe ei. ce vas ruga, daca se poate ... (vezi toată discuția)