avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Parata trebuie sa depuna copii dupa inscrisuri si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Parata trebuie sa depuna copii dupa inscrisuri si pentru reclamant?

Buna ziua, am urmatoarea situatie si as ruga, daca poate cineva sa ma lamureasca: O ruda de-a mea a deschis proces la judecatorie, in contradictoriu cu comisia locala de fond funciar, pentru a se constata ca o anumita parcela de teren ii apartine si sa i se elibereze titlu de proprietate. Parata nu a formulat intampinare, dar, la solicitarea judecatoriei, a comunicat anumite documente (vre-o 30 file). La termenul de judecata, reclamantul a cerut amanare, pentru a putea studia inscrisurile. Judecatorul a dispus amanarea, spunandu-i reclamantului ca poate cere si studia dosarul, la arhiva instantei. Intrebarea mea ar fi: parata nu trebuia sa comunice cate un exemplar din inscrisuri si pentru reclamant ? . In C.p.c. am citit (art.116) "La întâmpinare se vor ataşa atâtea copii de pe întâmpinare câţi reclamanţi sunt; de asemenea se va alătura acelaşi număr de copii certificate de pe înscrisurile pe care se sprijină, mai mult un rând de copii pentru instanţă", dar, dupa cum spuneam, parata nu a facut intampinare, doar a raspuns la cele solicitate de instanta. Atunci nu trebuia sa mai comunice un exemplar si pentru reclamant ? Nu de alta dar reclamantul trebuie sa se deplaseze acum in alta localitate unde se afla instanta, la o distanta destul de apreciabila, pentru a studia dosarul. Multumesc daca poate cineva sa ma lamureasca.
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 15:25, 13 Iunie 2012
Si pentru alte inscrisuri ar trebui depus dublu exemplar.
Practic insa, am mai vazut si judecatori care ignora aceasta cerinta si nu impun depunerea dublului exemplar.
lipsa celui de-al doilea exemplar este o sicana pe care piritul o poate face fara a fi sanctionat, mai ales daca alege sa nu se prezinte personal in instanta. din pacate, CPC nu prevede nici o sanctiune pecuniara si cum este in interesul reclamantului sa isi rezolve litigiul atunci va face toate demersurile ptr a intra in posesia inscrisurilor depuse de catre pirit.
sanctiune ar fi , deoarece art 108 Cod cproc civ prevede posibilitatea amenzii, daca nu se depun actele in forma prevazuta de lege....toatul este ca judecatorul sa vrea....
Multumesc mult tuturor, deci, nu exista articol de lege care sa oblige pe parata sa depuna inca un exemplar din inscrisuri si pentru reclamant...asta e !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscrisuri importante la dosar cum procedez leusan leusan In intimpinare pot sa fac mentiune de inscrisurile depuse ca proba si sa solicit ca acestea sa nu insoteasca cererea de intimpinare , reclamanta putind sa ... (vezi toată discuția)
Pânã când pot sã depun probe noi? marusca marusca In cadrul unui proces sint reclamanta...am depus probele pe care le consider necesare si am depus raspunsul la intimpinare ,urmind sa am termen curind. Am o ... (vezi toată discuția)
Judecare in lipsa - comunicare acte procedurale eugen82 eugen82 Deschid urmatorul subiect de discutie ca urmare a situatiei semnalate in topicul “ce cale extraordinara de atac se poate promova” deschis de diana ... (vezi toată discuția)