avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuzarea desfacerii contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuzarea desfacerii contractului de munca

Buna ziua, scriu aici in speranta ca cineva imi v-a putea da un sfat care sa ma ajute sau sa ma indrume in problema mea.
am fost angajat la o firma de panificatie ca sofer pana in data de 28.05.2012 zi in care mi-am dat demisia fara preaviz refuzand sa mai lucrez.
motivele pt care mi-am dat demisia sunt multe dar cele care m-au facut cel mai tare sa fac acest pas au fost:
- am lucrat de dupamasa distribuind paine la magazine pt a doua zi .. pt ca firma nu dispune de suficiente masini ca sa faca fata comenzilor de dimineata. si cum la magazine era deja paine si vanzatoarele nu puteau depozita toata painea ce le-o aduceam eu am fost nevoit sa las lazile cu paine acolo ducand inapoi la fabrica doar 30 - 40 % din lazile cu care am fost incarcat iar restul de lazi au ramas in magazine si le-au luat colegii care mergeau dimineata cu patiseria. astfel ca la sfarsitul lunii eu am iesit cu minus 400 de lazi. acestea au fost notate pe un caiet in decursul intregii luni fiecare cate lazi a dus si cate a adus. mentionez faptul ca pe toata perioada in care mi s-au acumulat cele 400 de lazi am fost insotit de un coleg care imi poate fi martor ca nu am facut nimic cu klazile si acestea s-au intors in fabrica dar cu alti colegi. in fine la data de 25 trebuia sa iau salariul cand am avut parte de o surpriza... toate lazile mi-au fost imputate sa le platesc.
toate lazile mi s-a spus ca valoreaza 56 de milioane lei vechi.
al doilea motiv a fost faptul ca au vrut sa ma trimita in cursa cu o dubita care nu era tocmai in regula. adica tot ce functiona pe masina respectiva era un bec pe pozitie fata si semnalizarea pe partea stanga. pe partea dreapta nici o luminita ...nu aveam pe spate decat semnalizarea pe partea stanga si nimic mai mult. usile din spate nu stateau inchise deoarece fusesera rupte anterior si sudate de un coleg.
si mai sunt multe altele care m-au determinat pe scurt: ore suplimentare neplatite, sarcini care trebuia sa le indeplinesc fara sa imi fie in fisa postului ex: gunoier, ambalator , incarcator descarcator.
in data de 28 mi-am dat demisia si nici in ziua de azi nu am rezolvat nimic deoarece am primit o scrisoare de la firma prin care ma anunta sa ma prezint la locul de munca sa le explic de ce sunt absent. si cand am fost acolo le-am sp ca mi-am dat demisia la zi si sa-mi defaca ,,,,,,contractul de munca . au refuzat spunand ca nu mi-l desface pana nu le platesc lazile.
va rog sa ma indrumati si pe mine cu sfaturile dumneavostra. orice sfat este binevenit.
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:06, 13 Iunie 2012
nu puteti sa va dati demisia la zi...cCodul Muncii prevede obligatia efectuarii unui preaviz...daca nu v-ati prezentat in periaoda de previz va pot desface cim disciplinar....
dar nu vor sa mi-l desfaca pana nu le platesc lazile ....care sunt la ei..ca eu nu am facut nimic cu ele . am martor colegul care m-a insotit pe toata perioada in care am acumulat cele 400 de lazi.
In ceea ce priveste preavizul trebuia sa respectati termenul din codul muncii. Va trebui sa gestionati situatia cu calm si rabdare. Daca ati fost bolnav sau prin spital si nu v-ati putut depune cererea de preaviz atunci cu dovada de la medicul respectiv puteti explica absenta de la lucru . Astfel puteti depune cererea de preaviz impreuna cu documentele justificatoare. Daca beneficiati de concediu si nu l-ati luat odata cu cererea de preaviz depuneti si cererea de concediu.
In ceea ce priveste lazile, cand v-ati angajat era specificat in contract faptul ca vi se dau un numar de lazi in gestiune pe care trebuie sa le predati la sfarsitul contractului si ca vi se poate imputa o anumita suma in cazul in care lipsesc aceste lazi? Pe de alta parte sa spunem ca nu ar fi specificat in contract dar aceste lazi vi s-au dat in gestiune prin proces verbal semnat de Dvs. . In acel caiet in care spuneti ca se treceau lazile semnati pentu ele la luare si predare? Sunt unele aspecte demne de luat in seama. Pentru ca daca aceste lazi nu au fost luate pe baza de semnatura atunci nu stiu in ce temei pot demonstra ca sunt in masura sa va impute o anumita suma de bani.
Sincer sper sa va rezolvati problema pe cale amiabila. Pana atunci incercati sa rezolvati problema cu preavizul.
1. Unde este prevazuta aceasta obligatia la care va referiti?

... In ceea ce priveste preavizul trebuia sa respectati termenul din codul muncii. ...

2. Nu vreau sa fac polemica pe niste texte de lege care nu lasa loc de interpretari .. prin urmare, redau mai jos prevederile legale in materie :

Art.81 (4) C.mun. : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

3. @ qwertygeo87
Daca doriti depuneti-va demisia si efectuati perioada de preaviz prevazuta in c.i.m. ... la sfarsitul perioadei de preaviz c.i.m. va inceta , indiferent daca doreste sau nu angajatorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in cazul demisiei romservinvest romservinvest Bună dimineaţa, Vă rog frumos să mă sfătuiţi cum se face încetarea contractului individual de muncă în cazul unui angajat care şi-a dat ... (vezi toată discuția)
M-au scos cu minus florinuc21 florinuc21 buna sunt florin si lucrez la o firma de panificatie si dupa 6 luni mi-au spus ca trebuie sa le datorez 9000lei nu am carte de munca la ei si marfa data nu ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz paici vasile viorel paici vasile viorel AM SI EU O MARE NELAMURIRE,, VREAU SI EU SA INTREB ,,CUM ESTE POSIBIL SA SA MI SE IMPUNA SA IMI IAU CONCEDIU DE ODIHNA IN TIMPUL PREAVIZULUI SI DC SUNT EU ... (vezi toată discuția)