avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Sunt nascuta in august 1960, lucrez din noiembrie 1982 pana in prezent, am peste 16 ani grupele de munca. Spuneti-mi va rog cand pot iesi la pensie .
Primii doi ani de munca am avut delegatie de munca de la Rafinaria Darmanesti la Combinatul Petrochimic Brazi, dupa care am luat transferul .In perioada de delegare nu am beneficiat de grupa de munca conditii deosebite. Va intreb ce pot face in aceasta situatie.
Tot eu v-am intrebat daca somajul se considera vechime. Daca imi platesc contributiile in perioada somajului(urmeaza o concediere colectiva cat de curand acolo unde lucrez) anul de somaj mi-i se pune ca vechime la calculul anilor de pensie. Asta nu stiu eu.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: iuliannegoita , utilizator 13:03, 13 Iunie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in august 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 10 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 10 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 16 ani lucrati in gr. a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani si 6 luni;
- se adauga la stagiul de cotizare 4 ani.

3. in aceste conditii puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 58 de ani si 4 luni, in octombrie 2018;
- pensie anticipata partiala, la 56 de ani si 10 luni, in iunie 2017.

4. Perioada de somaj este stagiu de cotizare la pensie si la sanatate cu plata de la buget, deci in aceasta perioada nu trebuie sa platiti contributie la pensie si la sanatate.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
stiu ca la barbati trebuie si ai 36 de ani lucrati, si poti iesi la pensie anticipat indiferent de varsta,titand cont ca iti va scadea 25% pe fiecare luna din totalul lunilor care au mai ramas pana la varsta care trebuia sa iesi la pensie.De exemplu un coleg de munca a iesit anticipat si mai avea 2 ani si jumatate pana la varsta cand trebuia sa iasa si din pensia totala i-a oprit cam 29%.
iuliannegoita:

1. Este vorba de o femeie, nu de barbat.

2. In cazul pensiei anticipate partiale se diminueaza pensia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.

3. La data pensionarii pentru limta de varsta pensia se transforma in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
am inteles,multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? mariana1956 mariana1956 buna ziua va rog sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde la ce data o sa ies la pensie conform noii legi. m-am nascut la 19 august 1956 si din iulie 1978 ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi anticipat partial la pensie? rbigiu rbigiu Buna ziua! Parintii mei sunt ambii in somaj si au situatii destul de grele si am vrea sa stim cand se pot pensiona anticipat partial. Mama s-a nascut pe 15 ... (vezi toată discuția)
Cand poate beneficia mama de pensie anticipata partiala? ioana_livia ioana_livia buna dimineata. vin cu o nelamurire..mama mea este nascuta in septembrie 1960,are 28 de ani de munca din care 20 de ani de grupa.. intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)