Daca o institutie isi desfasoara activitatea in anumite spatii, in care temperatura este cu mult peste pragurile prevazute de legislatie pentru temperaturi extreme, cum poate dovedi acest lucru, pentru a putea aplica masurile prevazute de OUG 99/ 2000?
OUG nr. 99/ 2000 prevede ca temperaturile extreme sunt monitorizate si certificate de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie.
Daca acesta anunta 31 grade, la sediul institutiei, datorita specificului, sunt cel putin 42-45 grade.
Cum se poate proceda, ce temei legal poate invoca angajatorul pentru a le asigura angajatilor drepturile ce li se cuvin in perioadele de temperaturi extrme?
Pentru a putea acorda alimentatie de protectie trebuie facute masuratori ale mediului de munca: temperatura, umiditate etc. In functie de rezultatele masuratorilor se pot propune masuri de reducere a efectelor acestora. Acestea trebuie aprobate si in CSSM in situatia in care firma are mai multi de 50 de angajati.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Trebuie sa se respecta Cerintele minime de securitate si sanatate pentru lucratori la locul de munca, aprobate prin HG nr. 1091/ 16.08.2006
Masuratorile in mediul de lucru, denumite conditii de microclimat (temperatura, umiditate, curenti de aer, etc.) se fac de catre firme/ laboratoare autorizate de catre ministerul muncii sau de catre laboratorul directiei judeteane de sanatate publica. Se emit buletine de determinare care trebuie confirmate de catre inspectorul de munca.
In urma confirmarii conditiilor de lucru, la nivel de firma se intocmeste documentul care certifica/ aproba sortimentele, cantitatile/ om/ schimb, salinitatea apei minerale (daca este cazul), etc. pentru alimentatia de protectie care se acorda.
Pentru temperaturi ridicate se poate acorda, dupa caz, apa minerala cu continut suplimentar de clorura de sodiu/ sucuri din fructe naturale, ceai din plante naturale.
Buletinele de determinare ale condiţiilor de microclimat întocmite de către laboratoarele autorizate sunt interpretate de către medicul de medicina muncii. Buletinele de interpretare vor prezenta consecinţele posibile ale determinărilor asupra organismului uman iar inspectorul de muncă va propune angajatorului măsurile de prevenire şi protecţie necesare.