avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1480 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general plati furnizori mai mari de 10000 lei/zi ???
Discuție deschisă în Contabilitate în general

plati furnizori mai mari de 10000 lei/zi ???

eu ca si economist angajat pe firma pot accepata si opera in contabilitate 4 facturi si 4 chitante aduse de patron, sunt emise in aceasi zi , sunt de la furnizori diferiti , nu dispun de bani lichizi. problema banilor se rezolva prin creditare dar intrebarea mea este si ce impicatii sufar eu la un eventul control pe firma daca ii accept asa ceva, dansul mi-a spus ca e firma lui si face ce vrea dar la control s-ar putea sa zica ca el nu a stiut si sunt eu de vina ca i le-am primit .
deci i le pot primi si opera fara sa am probleme???
Cel mai recent răspuns: MONICA GARLEA , Consultant fiscal 17:54, 9 Ianuarie 2009
Daca se depaseste plafonul de plati de 10.000 lei intr-o zi sunteti pasibili de amenda. La o firma, in urma unui control s-a descoperit o depasire a plafonului de plati cu 450 lei, adica s-a platit 10.450 lei intr-o zi. Si asta datorita faptului ca unii soferi ai firmei au facut niste cheltuieli fiind in deplasare si nu au anuntat in aceeasi zi contabilitatea. De fapt platile respective s-au facut dupa ora 18 cand la firma nu mai era nimeni. Iar in urma controlului, s-a stabilit ca si sanctiune : amenda de 5000 lei.
In urma contestatiei am obtinut inlocuirea sanctiunii cu avertisment.

Mai bine solicitati unei firme care a emis factura si chitanta in aceea zi sa o anuleze chitanta si sa o faca intr-o alta zi.
Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
problema este mult mai grava acest lucru s-a intamplat mai multe zile la rand, firma depune decontul de tva la 3 luni , iar paronul mi-a adus acum fact. si chitantele cu date din octombrie, este destul de incurcata treaba de aceea am cerut ajutorul vostru, deci am cate 4-5 facturi si chit. aferente pe mai multe zile din luna octombrie. eu pot fi trasa la raspundere de organul de control pt. ca le-a primit si operat in contabilitate ?
Organul de control trage la raspundere persoana juridica si nu persoana fizica care a facut acele inregistrari.
Consider ca este absolut necesar sa aveti o discutie serioasa cu patronul si sa-i expuneti aceasta problema.
Chitantele se opereaza in data in care au fost emise. Raspunderea este a administratorului, dar si a sefului departamentului de contabilitate. Problema raspunderii este spinoasa si nu e de dorit sa ne expunem inutil la riscuri. Legea contabilitatii specifica cine, ce responsabilitati isi asuma.
eu fiind singura economista din firma sunt raspunzatoare de primirea si operarea documetelor ? mentionez ca i-an spus patronului ca nu are voie sa faca plati mai mari de 10000 lei dar s-a facut ca a uitat, ce credeti ca trebuie sa fac da nu i le primiesc sau sa renunt la ai tine contabilitatea , este destul de incapatanat si nu prea ne intelegem dar acum a pus capac

Alte discuții în legătură

Contabila mea a vandut tva din firma mea meruta florentina meruta florentina Am descoperit acum ca eu nu mai am tva de recuperat de la stat si am cerut de la contabila toate actele firmei cu gandul sa o schimb ca ceva nu era in regula ... (vezi toată discuția)
Incasare cash blueyes0577 blueyes0577 Am o factura emisa catre un client tot persoana juridica.Mi s-a spus ca nu plateste cash pentru ca e ilegal.Este adevarat?Nu stiu ce sa mai cred, plafonul de ... (vezi toată discuția)
Stornarea unei facturi de prestari servicii ADELA STROE ADELA STROE am o factura de prestari servicii in val de 200 mil pe care vreau sa o stornez si sa fac mai multe facturi pana in 50 mil pe care sa le achit cu chitanta si nu ... (vezi toată discuția)