Buna ziua! Am o speta putin mai ciudata: 2 surori au o mama handicap grad I, permanent, parlizata. Una dintre ele este persoana aleasa de mama ca si insotitor persoana cu handicap, cred ca tutore i se spune. Problema apare acum: cele doua surori aveau grija de mama alternativ cate 4 luni pentru ca tutorele avea o slujba in afara tarii. In perioada cand tutorele era plecat, sora avea grija de mama primind bani de la sotul tutorelui: numai ca de 5 ani a primit jumatate din banii pentru indemnizatie, repectiv 230 ron pentru ca efectiv nu a stiut care este valoarea, 534 ron. Se poate dovedi ca tutorele mai mult de jumatate din timp nu a fost in tara, sunt martori, etc.
Poate sa recupereze "prejudiciul" in instanta?
Insotitor si tutore sunt doua lucruri diferite. Insotitorul poate fi orice persoana care ajuta persoana cu handicap grad I. persoana cu handicap poate avea insotitori diferiti, in functie de cum doreste. Tutorele este persoana care reprezinta interesele persoanei puse sub interdictie.
Indiferent de situatie, primaria nu avea voie sa injumatateasca indemnizatia de insotitor pentru ca este stabilita prin lege.
Tutorele primeste, pe numele lui, indemnizatia de persoana cu handicap grad I (202 ron), bugetul complementar (92 ron) si indemnizatia de insotitor (530 ron).
verificati, intai, daca acesti bani au fost trimisi de catre DGASPC si Primarie. Daca au fost trimisi insemna ca i-a retinut tutorele. Daca nu au fost trimisi, se pot recupera dar trebuie sa urmati niste pasi.
Dupa ce verificati spuneti-mi ca sa va spun ce aveti de facut.
Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
........................................
ART. 5
În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile folosite au următoarele semnificaţii:
..............................................
21. însoţitor - persoana care acompaniază persoana cu handicap şi care beneficiază de drepturi în condiţiile prevăzute de lege;
..................................................
ART. 42
...........................................................................
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.