avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul Muncii si Noul Cod civil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul Muncii si Noul Cod civil

Va propun ca in acest topic sa discutam despre posibilele modificari ale Codului Muncii prin Noul Cod Civil...

Un subiect ar fi interpratrunderile dintre Codul Muncii si Noul Cod Civil cu privire la forma c.i.m...

Art.16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(.....)
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Noul Cod civil
Art. 1.179 (2) În măsura în care legea prevede o anumită formă a contractului, aceasta trebuie respectată, sub sancțiunea prevăzută de dispozițiile legale aplicabile.

1.241. - Înscrisul care constată încheierea contractului poate fi sub semnătură privată sau autentic, având forța probantă prevăzută de lege.

Art. 1.242
(1) Este lovit de nulitate absolută contractul încheiat în lipsa formei pe care, în chip neîndoielnic, legea o cere pentru încheierea sa valabilă
(2) Dacă părțile s-au învoit ca un contract să fie încheiat într-o anumită formă, pe care legea nu o cere, contractul se socotește valabil chiar dacă forma nu a fost respectată.
nu consider ca , codul muncii ar trebui modificat, intrucat codul civil este legea generala-dreptul comun iar codul muncii legea speciala , motiv pentru care se vor aplica in continuare prevederile acestuia din urma ,
si oricum alin 2 al art 1242, mentioneaza doar daca legea nu preve o anumita forma , partile pot incheia contractul in forma dorita,
pe cale de consecinta codul muncii prevede o anumita forma= scrisa, partile nu mai pot deroga de la aceasta prevedere, ci doar o pot completa, spre exemplu incheie contractul in forma scrisa - autentificat sau cu data certa sau semnatura privata
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
David & Zanescu S.C.P.A., Avocat
Potrivit art. 278 alin. (1) din Codul muncii , republicat, dispozitiile prezentului cod se intregesc cu celelalte dispozitii cuprinse in legislatia muncii si, in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de munca prevazute de prezentul cod, cu dispozitiile legislatiei civile.
Asadar, dispozitiile Codului muncii se intregesc in masura in care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de munca prevazute de Codul muncii , republicat, cu dispozitiile legislatiei civile.
Aş supune discuţiei noile reglementări civile privind termenele şi aplicabilitatea lor în dreptul muncii.

În privinţa termenelor Codul civil aduce câteva clarificări:
1. modul de calcul al termenelor, inclusiv cele din domeniul raporturilor de muncă ("fără deosebire de natura şi izvorul lor"), este stabilit de articolul 2.551 şi următoarele din Codul civil; este vorba de sistemul de calcul prevăzut de Codul de procedură civilă în vigoare la articolele 101-104, respectiv, de amânatul Cod de procedură civilă la articolele 180-186;

2. natura termenelor (de prescripţie sau de decădere), cu implicaţii, de pildă, asupra termenelor de aplicare a sancţiunii disciplinare, este prevăzută la articolul 2.547 din Codul civil, referitor la "Aplicarea regulilor de la prescripţie": "Dacă din lege sau din convenţia părţilor nu rezultă în mod neîndoielnic că un anumit termen este de decădere, sunt aplicabile regulile de la prescripţie.". Distincţia esenţială între cele două tipuri de termene este statuată explicit (nu doar doctrinar, ca până acum): "Termenele de decădere nu sunt supuse suspendării şi întreruperii, dacă prin lege nu se dispune altfel" (articolul 2.548:1; şi legea "dispune altfel" deja de la alineatele următoare).

În primul caz, termenele prevăzute de Codul muncii trebuie calculate pe zile libere, fără includerea zilei în care încep şi a celei în care se termină (aplicaţii: preaviz la concediere, sancţionare, contestarea deciziilor angajatorului).

În cel de-al doilea caz, o aplicaţie de discutat ar fi chestiunea naturii celor două termene prevăzute pentru aplicarea unei sancţiuni disciplinare: 30 de zile de la data luării la cunoştinţă de angajator despre săvârşirea abaterii disciplinare, respectiv 6 luni de la săvârşirea faptei (articolul 252:1 din Codul muncii). Doctrina a exprimat deja nişte puncte de vedere, aflate însă în afara unei reglementări exprese. Chiar dacă prin Codul civil sunt sporite cazurile de suspendare sau de întrerupere a prescripţiei extinctive (v. articolele 2.532 şi 2.537, de comparat cu articolele 13 şi 16 din Decretul nr. 167/1958), rămâne de văzut în concret care pot fi situaţiile în care poate interveni suspendarea sau întreruperea termenelor de aplicare a sancţiunii disciplinare, din perspectiva cazurilor enumerate de lege.
Ultima modificare: Duminică, 26 August 2012
klewos, utilizator
O parte din aceste prevederi se aplicau si pana la intrarea in vigoare a Codului Civil .. ma refer la calculul termenelor ...

Referitor la natura celor doua termene prevazute de art.252 C.mun., sub aspectul naturii juridice, termenul de 30 de zile este de prescripţie, iar termenul de 6 luni este de decădere.

Un caz de supendare a termenelor de aplicare a sancţiunii disciplinare este cel in care un salariat intra in concediu medical.

Art.49 (6)C.mun.: In cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Nu stiu daca postez unde trebuie dar am nevoie urgenta de un sfat.
Am gasit in Codul Muncii privind Jurisdictia muncii ca in cazul conflictelor de munca ( drepturi banesti neachitate de angajator) se poate depune cerere in instanta la Tribunalul unde reclamantul isi are domiciliusau sediul. Reclamant in aceste dosare poate fi angajatul in nume propriu sau Sindicatul in numele membrilor sai de sindicat cu sau fara consimtamantul acestora.
Deci nelamurirea mea este :
Se poate depune actiunea numai la Tribunalul unde Sindicatul are sediul chiar daca are membrii de sindicat implicati in actiune cu domicilul in mai multe judete?

Alte discuții în legătură

Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara toushou toushou [b]Articolul 268, aliniatul 1, [/b] din Codul Muncii spune: - Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă ... (vezi toată discuția)
Termenul de 6 luni in cercetarea disciplinara smeagull smeagull Buna ziua, Stiu ca in doctrina exista discutii referitoare la natura termenului de 6 luni prev. de codul muncii ca termen in care trebuie emisa decizia de ... (vezi toată discuția)
Termene de prescriptie desfacere cim postasul postasul Intr-un caz a fost emisa o decisie de santiune disciplinara, de catre angajator,dar care nu a fost semnata de catre salariat deoarece acesta ... (vezi toată discuția)