avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termenul de 6 luni in cercetarea disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termenul de 6 luni in cercetarea disciplinara

Buna ziua,

Stiu ca in doctrina exista discutii referitoare la natura termenului de 6 luni prev. de codul muncii ca termen in care trebuie emisa decizia de sanctionare disciplinara, respectiv ca este termen de prescriptie sau de decadere.

Poate cineva sa imi spuna care este practica instantelor referitoare la acest termen? (nu am gasit nici un fel de speta, poate imi puteti indica dvs.)

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:13, 14 Februarie 2013
Termenul de 6 luni este un termen de decădere, a cărui nerespectare are drept efect decăderea unităţii recurente din dreptul de a mai emite o asemenea decizie, iar o decizie emisă cu nerespectarea acestui termen este lovită de nulita
(Curtea de Apel Craiova, Secţia a II-a Civilă şi pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia Civilă nr. 9484 din 31 octombrie 2008, www.jurisprudenta.org)
Va multumesc. Folositoare infromatie, ca de obicei.
Cautand pe net, ulterior measjului dvs., am gasit insa interpretarea ca este prescriptie.
[ link extern ]
Motivul: NCC, art.2.547 stabileste ca daca din lege nu rezulta enidoielnic ca este vorba de un termen de decadere, sun aplicabile regulile de la prescriptie.

Problema mea practica este: ca angajator, pot sanctiona un salariat dupa 6 luni de la fapta, daca dupa declansarea cercetarii, aduce concedii medicale?
Cred ca da, in baza 2.547 NCC, in baza 2.548 (termenele de decadere nu sunt supuse suspendarii, daca prin lege nu se prevede altfel) si in baza C. muncii 49 (6) In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii si noul cod civil Cornel  Vasile Cornel Vasile Va propun ca in acest topic sa discutam despre posibilele modificari ale Codului Muncii prin Noul Cod Civil... Un subiect ar fi interpratrunderile dintre ... (vezi toată discuția)
Contestare desfacere cim postasul postasul S-a primit o decizie de desfacere a CIM pentru o fapta savarsita in urma cu 6 luni iar decizia a fost semnata dupa termenul de 6 luni de la savarsirea ... (vezi toată discuția)
Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara toushou toushou [b]Articolul 268, aliniatul 1, [/b] din Codul Muncii spune: - Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă ... (vezi toată discuția)