avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz de drept
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz de drept

As avea rugaminte sa ma ajutati cu privire la o probleme pe care am intampinat-o de curand; pe scurt: am cumparat un apartament la parterul unui bloc de locuinte, iar vecinul cu care impart un perete comun si a carui apartament este spatiu comercial, doreste samnatura mea pentru optinerea unei autorizatii de constructie ( reamenajare acces exterior-intrare in spatiul comercial, scari existente deja, cu concesionare pamant). Intrebarea mea este daca semnatura mea este obligatorie tinand cont de faptul ca vecinul are deja semnaturile a jumatate din locatarii blocului; tin sa precizez ca am fost amenintata de vecin cu intentare proces in cazul in care nu semnez- in urma unei notificari primite acasa prin care ma informa ca procesul va fi intentat impotriva mea daca nu imi dau acordul- mi-a spus ca abuzez de dreptul meu, iar procesul va fi pentru abuz de drept. Ce se intampla daca nu semnez cererea lui pana la data indicata in notificare- un fel de somatie de a ma prezenta la data si ora indicata de el la un notar, ales tot de el, pentru a-mi da acordul? In speranta primirii unui raspuns cat mai curand, va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Sarah1212 , utilizator 12:55, 15 Iunie 2012
In situatia in care dispozitiile in vigoare precizeaza necesitatea imperatitiva a acordului vecinilor - care isi pot da sau nu acordul,apreciez drept abuziva atitudinea vecinului de a va ameninta cu instanta,pozitie care ar trebuie sa va puna pe ganduri privitor la posibile viitoare alte comportamente neplacute din partea acestuia
In raport de profilul unitatii,va revine dreptul sa analizati responsabil daca dati sau nu acordul
Nu este obligatoriu sa acordati acordul prntru modificarile pe care le doreste vecinul
In eventualitatea in care sunteti actionata in instanta va puteti justifica refuzul ,tocmai pe comportamentul si atitudinea vecinului
Va multumesc pentru raspuns. Tocmai acest lucru mi s-a parut ciudat- vecinul nu numai ca m-a amenintat cu procesul, dar a incercat sa imi "cumpere" practic semnatura.

Din cate mi-a comunicat tot el, pentru optinerea autorizatiei de constructie conform Certificatului de urbanism, se impune acordul notarial al vecinului cu peretii lipiti de ai spatiului comercial. Este adevarat? el a mers practic din usa in usa pentru a cere semnaturile tuturor locatarilor-nu inteleg de ce din moment ce, asa cum el a precizat, are nevoie doar de semnaturile vecinilor cu care are peretii comuni. Am inteles ca are si acordul asociatiei de propietari (?) care a fost dat prin presedintele de asociatie- acesta nu a intrebat niciun locatar daca este de acord sau nu cu dolianta vecinului in cauza, normal stiu ca trebuie sa se faca o sedinta si sa se supuna la vot.

Mai mult, eu nu i-am spus niciodata vecinului ca refuz sa ii semnez, ci ca doresc sa vorbesc cu vecinii, fiind nou venita in acel bloc nu doream sa imi creez singura probleme cu ei.
Din notificarea primita, prin executor judecatoresc :), el a declarat ca eu am refuzat sa imi exprim de buna-voie acordul notarial privind solicitarea adresata- acest lucru nu este adevarat! Initial am zis ca ii voi semna doar pentru a scapa de el, insa acum realizez ca am foarte multe motive si dovezi pentru a a ajunge in instanta.... probabil asa voi reusi sa imi "castig" linistea.

Va multumesc inca o data pentru raspuns.
Daca vecinul dvs. doreste numai sa va prezentati in scris optiunea, nu vad de ce nu semnati. Numai daca va obliga sa semnati favorabil lui, atunci lasati-l sa va cheme in instanta.
"Daca vecinul dvs. doreste numai sa va prezentati in scris optiunea, nu vad de ce nu semnati"

concret: el nu doreste sa imi exprim optiunea ( de a fi sau nu de acord cu aceasta solicitare), ci vrea semnatura mea, favorabila lui.

Practic, prin intimidare, ma obliga sa ii semnez. Daca a vazut ca nu ii dau niciun raspuns favorabil, ci i-am solicitat timp pentru a ma "documenta" , a intreba vecinii etc, mi-a trimis notificarea despre care va ziceam, prin care ma anunta ca voi fi data in judecata pentru ca nu am semnat; in notificare imi solicita prezenta, la un notar public ales de el, " ma roaga respectos", la data si ora aleasa de el, pentru a-mi da acordul, nu a-mi prezenta optiunea/ raspunsul; in cazul in care nu pot ajunge la data respectiva, imi spune sa merg la orice notar sa sau o declaratie si imi spune si ce trebuie sa contina declaratia mea, cuvant cu cuvant! Mai mult, dupa toate acestea, ma informeaza,tot repectuos, ca daca nu ma prezint pana la data respectiva sau nu ii trimit declaratia, ajungem in instanta si " apreciaza ca voi pierde procesul ", cerandu-mi plata daune-interese, cheltuiele de judecata etc: " Va invederez ca in caz contrar sunt silit sa va actionez in judecata pentru a fi obligat prin hotarare judecatoreasca la acest acord notarial, in caz contrar, sentinta sa tina loc de acord". "Refuzul nejustificat de a exprima acordul notarial necesar eliberarii autorizatiei de constructie, constituie ABUZ DE DREPT, fiind un delict civil (...)" ABUZ DE DREPT???

Astept si alte opnii de la cei care vor citi aceste discutii. Va multumesc!
Interventie moderator
Va rog sa asteptati si alte raspunsuri.
Am cerut sprijinul unor avocati de pe forumul nostru.

Alte discuții în legătură

Schimbare destinatie imobil din spatiu comercial in apartament DomutaDaniel DomutaDaniel Buna ziua. Detin un spatiu comercial in orasul meu, in CF acesta este trecut ca si spatiu comercial si as dori sa-l transform in apartament. Va rog sa imi ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinației spațiului comercial de la parter fără acordul locatarilor PaulD91 PaulD91 Proprietarul spațiului comercial de la parter doreste să schimbe destinația spațiului din birouri (cum este in prezent - nu cunosc exact încadrarea ... (vezi toată discuția)