avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii pentru acordarea indemnizatiei de 85%
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii pentru acordarea indemnizatiei de 85%

Buna ziua,
Sunt o viitoare mamica si de ceva timp sunt foarte preocupata de o problema peste care am dat in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Urmeaza sa nasc in luna August anul acesta si la acel moment voi avea aprox 2 ani vechime pe cartea de munca. In Noiembrie 2008 mi-am schimbat locul de munca, astfel CIM a incetat pe data de 01. Nov 2008 si am reinceput la un alt loc de munca pe data de 04 Nov 2008. Pentru luna Noiembrie 2008 practic am intrerupere de 1 zi lucratoare pe cartea de munca, zi pentru care nu mi s-au platit nici contributii. Am inteles ca acest lucru ar putea fi o problema deoarece din cel 12 luni care se cer ca vechime 10 luni trebuie sa fie cu stagiu de cotizare completa. Este adevarat? Am tot citit legea si vechile norme metodologice si nu am gasit pe nicaieri ceva despre acest lucru. Daca asa este ce as putea sa fac pentru a nu pierde indemnizatia pentru cresterea copilului?? Imi pot plati singura contributiile pentru acea zi??? Va rog frumos sa imi raspundeti pentru a capata in sfarsit liniste sufleteasca. Mentionez ca am sunat si la DGASPC sector 6 unde imi voi depune dosarul si de acolo mi-au zis ca 1 zi nu ar fi o problema, dar vreau sa stiu si alte pareri deoarece nu vreau sa aflu in ultimul ceas ca nu voi primi indemnizatia.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:43, 3 Ianuarie 2009
Stati linistita, aceea zi de intrerupere a vechimii nu va influenta acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, deci aceasta vi se va acorda.
Pentru a beneficia de CIC si de indemnizatia pentru CIC trebuie ca, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
In calculul celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal.
Potrivit Normelor de aplicare a OUG nr.148/2005, se iua in calcul si fractiunile de luna cu conditia ca acestea sa fie cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal.
In situatia dvs, nu exista vreun impediment in ceea ce lipsa unei zile nelucratoare si, prin urmare, beneficiati de CIC.
Va multumesc frumos domnilor consilieri pentru raspunsul prompt si rapid, acum sunt mai linistita :) Eu am citit legea si Normele metodologice vechi si am vazut ca, acolo se mentiona faptul ca se iau in calcul si fractiunile de luna prin urmare eram sigura ca la mine nu o sa fie o problema, insa colegele de la munca au tot insistat ca nu este adevarat, ca este o problema pentru ca din cele 12 luni - 10 ar trebui sa fie cu cotizare completa adica daca au fost 22 de zile lucratoare pentru cele 22 de zile trebuiau platite impozitele datorate. Eu nu am citit nicaieri in lege despre asa ceva si totusi aveam dubii (datorita colegelor care tot au insistat cu aceasta idee) asa ca am preferat sa intreb persoane care intr-adevar stiu exact care sunt conditiile in care se acorda sau nu aceasta indemnizatie. La acest forum apelez intotdeauna cu incredere deoarece stiu ca raspunsurile primite aici sunt profesionale si orientate spre a ajuta persoanele care au diferite probleme.
Doar ca sa-mi fac o idee sunt curioasa daca a existat vreodata o asemenea cerinta in legea privind acordarea indemnizatiei sau s-a ajuns la acest lucru deorece mamicile in necunostinta de cauza au vorbit intre ele si au ajuns la concluzia ca ar exista aceasta cerinta??? Eu am vazut ca mai ales pe forumurile unde vorbesc mamicile intre ele apar tot felul de probleme de acest gen care nici macar nu sunt specificate in lege....
Acum m-am linistit si va multumesc din suflet pentru ajutor si pentru raspunsuri! :))
:offtopic:
foarte multe persoane se iau dupa zvonuri ... intr-adevar , actele normative de catre Guvern sau de Parlament sunt pline de ambiguitati ... dar, cred ca fiecare problema are o solutie in practica :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului nadylive nadylive Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in jur de 17 ianuarie.Am decis ca sotul meu sa ia concediu de crestere a copilului pt 2 ani.Am inteles ca acest lucru e ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului caty_catty2000 caty_catty2000 buna ziua as dori sa adresez si eu o intrebare daca sunt angajata la 11 nov 2008 si urmeaza sa nasc in jurul datei de 1 nov 2009 primesc indemnizatie pt ... (vezi toată discuția)