avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de crestere a copilului

Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in jur de 17 ianuarie.Am decis ca sotul meu sa ia concediu de crestere a copilului pt 2 ani.Am inteles ca acest lucru e posibil dupa ce stau eu 42 de zile in concediu postnatal.Deci,incepand cu 1 martie trebuie sa intre sotul in concediu.A intervenit insa o problema la serviciul lui: a fost obligat sa-si dea demisia incepand cu 1 martie.El a semnat-o.Deci,teoretic el e angajat pana pe 28 februarie 2009.Ne afecteaza demisia lui intarea in concediu?Au dreptul cei de la firma,daca incepand cu 27,28 februarie solicita concediu de crestere a copilului sa refuze aprobarea acestuia?Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: nadylive , utilizator 13:59, 11 Februarie 2009
Cum adica sa isi dea demisia cu 1 martie????????????? Poate face o reclamatie la ITM prin care sa arate acest abuz. Nu stiu cat ii va folosi ............si daca aceasta nu va agrava problema.............daca nu scria demisia nu avea ce sa ii faca in realitate.
Pentru a beneficia de CIC este necesar ca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sa realizeze venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Nu este necesar sa fie salariat cu CIM in timp ce realizeza aceste venituri.
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
In primul rand ceea ce s-a intamplat este un abuz.....
Insa totusi , vestile sunt bune. Acest lucru nu il deranjeaza, poate sa intre in CIC fara probleme. Legea spune clar: sa realizeze venituri profesionale supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii (adica ianuarie 2008- ianuarie 2009), iar acest lucru s-a intamplat.
Nastere usoara si un bebe sanatos si voinic.
Multumesc pentru lamuriri.Mai avem insa 2 nelamuriri: in situatia aceasta demisia mai e valabila sau dupa expirarea celor 2 ani se poate intoarce la lucru? A doua nelamurire e urmatoarea: sotul meu a fost angajat incepand cu 1 februarie 2008,in ian 2008 nu a lucrat,se considera ca are 12 luni lucrate sau nu,pe 17 ianuarie 2009?Va putea beneficia de 85% sau nu?
Perioada in care trebuie sa fi realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit si acre se va lua in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru CIC, este 17 ianurie 2008 - 17 ianuarie 2009.
Din spusele dvs, sotul in luna ianuarie 2008 nu a realizat niciun venit profesional. Fapt ce ar duce la concluzia ca sotul dvs nu are venituri realizate timp de 12 luni si, prin urmare, nu ar beneficia de indemnizatie.
Multumesc pentru raspuns.Mi se pare nedrept totusi.Sotul meu lucreaza de 18 ani,fara intrerupere,cu exceptia lunii ianuarie 2008,cand si-a schimbat job-ul si a stat acasa pentru sesiune( fiind student in anul 2,la a doua facultate).Eu lucrez de 13 ani,fara intrerupere,dar nu pot intra in concediu din cauza ca trebuie sa sustin un grad didactic pentru care ma pregatesc de 4 ani. Ce-i de facut?
Nu are legea nici o scapare care sa ne ajute?Mi se pare corect ca sotul sa poata beneficia de CCC.Va mai dau o informatie,din 1996 pana in martie 2008,sotul meu a avut un PF cu activitate de intermedieri financiare,paralel cu job-ul avut,numai ca in perioada nov.2007-martie 2008 nu a avut activitate motiv pentru care in luna martie 2008 a suspendat autorizatia.Ne poate ajuta asta in vreun fel?

Alte discuții în legătură

Concediu de paternitate cata80 cata80 Intrebare: sotul este angajat cu carte de munca din data de 3 martie 2008, sotia (nu a lucrat cu CM) a nascut pe 25 februarie 2009. Poate beneficia sotul de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Mihta Mihta Buna ziua, Sunt intr-o situatie in care nu stiu daca pot beneficia de indeminzatia pentru crestere copil. In data de 31 ianuarie 2009 mi s-a incheiat CM ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani daridannah daridannah buna seara mai exact imi lipseste jumatate din ianuarie si luna februarie 2009. nu as putea sa merg eu la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate ... (vezi toată discuția)