avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de paternitate

Intrebare: sotul este angajat cu carte de munca din data de 3 martie 2008, sotia (nu a lucrat cu CM) a nascut pe 25 februarie 2009. Poate beneficia sotul de concediu de paternitate? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:54, 26 Februarie 2009
Daca va referiti la concediul pentru cresterea copilului, va pot spune ca de indemnizatia prevazuta de OUG nr.148/2005 beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
Daca tatal indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei pentru CIC, atunci poate beneficia de aceasta.
da la concediul ptr cresterea copilului ma refer (scuze, m-am exprimat gresit in primul mesaj). Dar nu stiu daca se incadreaza: stiu ca in lege se spune ca trebuie sa fi inregistrat venituri impozabile in ult 12 luni anterioare nasterii copilului. Copilul s-a nascut pe 25 feb 2009 iar tatal lucreaza din 3 martie 2008: nu sunt 12 luni intregi......lipsesc cateva zile.....La asta ma refeream, daca ma puteti ajuta.
Multumesc1
Din punctul meu de vedere poate beneficia , intrucat perioada care se ia in calcul este 25 februarie 2008 - 25 februarie 2009.
In calculul celor 12 luni se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute de lege.
Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut mai sus.
(art.4 alin.3-5 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005).
elis a scris:

Din punctul meu de vedere poate beneficia , intrucat perioada care se ia in calcul este 25 februarie 2008 - 25 februarie 2009.
In calculul celor 12 luni se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute de lege.
Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut mai sus.
(art.4 alin.3-5 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005).

Multumesc mult!
Asa cred si eu, dar vom vedea la fata locului.
Mergeti si discutati la Directia de munca, solidaritate sociala si familie judeteana unde aveti domiciliul sau (denumire noua) la agentia judeteana pentru prestatii sociale.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului nadylive nadylive Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in jur de 17 ianuarie.Am decis ca sotul meu sa ia concediu de crestere a copilului pt 2 ani.Am inteles ca acest lucru e ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie mama de 85% Ailin_ro Ailin_ro Buna ziua! Precizez ca sunt angajata la o firma din 5 mai 2008, am nascut pe 27 aprilie 2009 , vreau sa stiu daca pot beneficia indemnizatia de 85%. ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil cezara costina cezara costina avem un salariat a carui sotie a nascut pe 30 august 2008. Salariatul doreste sa intre in concediu crestere copil . Salariatul a avut concediu fara plata: 5 ... (vezi toată discuția)