avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara vs. alte cheltuieli
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara vs. alte cheltuieli

Buna ziua,

In urma divortului copilul a ramas cu domiciliul la mama, stabilindu-se o pensie alimentara ce trebuie platita de tata. In ultimele 3 luni, pensia nu a fost platita, dar tatal a contribuit sporadic la alte cheltuieli (de ex. fondul clasei etc).
As vrea sa stiu daca aceste cheltuieli se scad / se deduc din pensia alimentara si cum trebuie procedat pentru a-l convinge pe tata sa plateasca pensia?
Va multumesc,
Magda Popa
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:30, 17 Iunie 2012
Daca are loc de munca solicitati instantei care a emis hotararea emiterea ordonantei de infiintare a popririi asupra salariului acestuia.
Daca nu are loc de munca ii puteti executa silit bunurile aflate in proprietate in vederea recuperarii sumei restante sau ii faceti plangere penala pentru abandon.
Exista Hotarare a instantei, trimisa pe adresa companiei unde lucreaza (este administratorul ei si adresa este cea de domiciliu).

Imi putei spune, va rog, daca cheltuielile ocazionale (contributie la fondurile scolare, de exemplu), pe care tatal le-a facut pentru copil, se scad din cuantumul pensiei?
Multumesc!
Daca exista o poprire societatea este obligata sa retina si sa vireze suma trecuta in poprire.
Din punct de vedere lagal, parintele platitor de pensie alimentara nu este obligat ca, pe langa pensie, sa mai contribuie si cu alte sume.

Va multumesc, din nou pentru raspuns si doresc sa revin pentru a ma lamuri asupra unui aspect.
In cazul in care parintele care trebuie sa plateasca pensia alimentara, a platit ocazional cateva cheltuieli ale copilului, aceste cheltuieli se scad din valoarea pensiei alimentare pe luna respectiva? Este foarte important acest aspect intrucat poate exista varianta ca in urma plangerii penale pe care o pot depune, se vor lua in considerare si aceste cheltuieli.

Multumesc,
Magda Popa
In cazul dv nu cred ca se pune problema plangerii penale pentru abandon din moment ce exista o ordonanta de infiintare a popririi pe care angajatorul are obligatia sa o respecte.
Daca tertul poprit nu va vireaza exact suma scrisa in ordonanta, dv va puteti adresa instantei in vederea validarii popririi si mai puteti solicita amendarea tertului poprit.
Avand in vedere ca, in afara de pensia de intretinere, legea nu il obliga pe parinte sa contribuie si la alte cheltuieli, personal, consider ca ar trebui sa analizati siutatia la rece si sa vedeti daca intr-adevar ati ramas pieduta de bani. Fostul sot putea foarte bine sa va achite integral toata pensia, iar de acolo mai departe dv sa gestionati cheltuielile legate de cresterea si educarea minorului, cheltuieli in care, la un moment dat, a intrat si fondul clasei. La urma urmei, ce conteaza cine a platiti sau nu fondul clasei?
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
m_ella2005, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara manolacheflorentina manolacheflorentina daca tatal biologic al copilului nu \"vrea\" sa plateasca pensia alimentara si asta se intampla de 2 ani, pt.copilul de 9 ani cum se pot recupera banii astia ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita luminita_grigore luminita_grigore Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)