avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intreruperea ajutorului de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intreruperea ajutorului de somaj

Buna ziua si la multi ani tuturor utilizatorilor!
problema mea este urmatoarea:suntsomera incepind cu 23.12.2008,prima viza trebuie sa fie pe 26.01.2009.,iar pe 5.01.2009 vreau sa plec in vizita la nepoata mea in italia, cu posibilitatea sa stau mai multe luni
Intrebarea mea este cum pot proceda cu ajutorul de somaj pentru a nu -mi fi anulat daca nu pot merge la viza 2-3 luni , va multumesc
Nu prea aveti ce face daca plecati din tara.
Printre obligatiile somerului este si aceea de a se prezenta la oficiul fortelor de munca pentru vizartea lunara a carnetului de somer sau ori de cate ori cei de la oficiul fortelor de munca va cheama.
In situatia in care veti pleca din tara pe o perioada mai indelungata de timp o sa pierdeti dreptul la somaj.
Puteti merge la AJOFM sa intrebati .... poate este posibil sa imputerniciti pe altcineva sa mearga in locul dvs pentru viza.

Plata indemnizatiei de somaj se suspenda la data plecarii din tara pe o perioada mai mica de 3 luni, la cererea persoanei.
Suspendarea plăţii ajutorului de şomaj are loc:

* la data de întâi a lunii următoare celei în care nu a fost îndeplinită obligaţia prevăzută la art.17, alin. (4) din Lege;
* pe perioada îndeplinirii obligaţiei militare;
* pe perioada antrenării la lucrări publice;
* pe perioada concediului de boală;
* pe perioada arestului.

Ajutorul de somaj se supenda in cazurile prezentate nu se acorda la cerere, gen " concediu fara plata"

Nu puteti imputernicii alta persoana sa vizeze carnetul de somaj. La fel cum atributiile din contractul individual de munca nu pot fi indeplinite decat de catre titular la fel si viza carnetului de munca nu poate fi acordata decat titularului. Indemnizatia de somaj se acorda ca un ajutor pe durata cat persoana nu poate avea un loc de munca din motive independente de vointa sa.

Obligaţiile beneficiarilor de ajutor de şomaj
Beneficiarii de ajutor de şomaj au următoarele obligaţii:

* să întreprindă de sine stătător măsuri în vederea plasării lor rapide în câmpul muncii;
* să participe activ la serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă, oferite de agenţie;
* să comunice, în termen de 3 zile, agenţiei la care sînt înregistraţi, orice modificare a condiţiilor care au condus la stabilirea drepturilor de beneficiar;
* să participe şi să se prezinte obligatoriu la serviciile de mediere de două ori pe lună pentru şomerii care au domiciliu în raza teritorială a agenţiei de până la 10 km, în celelalte cazuri – o dată pe lună, precum şi la solicitarea agenţiei.
Oare in ce articol din Legea nr.76/2002 sunt prezentate aceste cazuri de suspendare a indemnizatiei de somaj?
Art.45 din Legea nr.76/2002 care se refera la suspendare are alt continut :)
Asa cum ati aratat pentru plecarea din tara este necesar ca perioada sa fie sub 3 luni pentru suspendare. Mi-a scapat .

Alte discuții în legătură

Nu s-a pus viza de somaj la timp ContSters166197 ContSters166197 daca un somer nu se prezinta la viza la data stabilita in cate zile se poate prezenta la viza sa nu isi piarda dreptul la somaj:(( (vezi toată discuția)
Nesemnarea carnetului de somaj SergiuLuci SergiuLuci Am intrat in somaj si acuma as avea o problema caci trebuie sa plec din tara pe un termen de 2 luni.Intrebarea ar fi daca mai primesc somaj sau daca poate sa ... (vezi toată discuția)
Suspendarea platii indemnizatiei de somaj arctic492006 arctic492006 Din data de 01.12.2011 ma aflu in situatia de somer, pentru o perioada se un an de zile . In luna marteie trebuie sa plec din tara pentru o perioada de 30 de ... (vezi toată discuția)