Suntem trei fraţi. Tata a murit. Mama trăieşte. În timpul vieţii tata şi mama au realizat împreună mai multe lucruri printre care şi două apartamente. Unul dintre ele a fost cumpărat pe numele meu de către mama şi tata, toate actele tranzacţiile sunt pe numele meu nu e nicio menţiune că ar fi fost ei oamenii cu banul. Nu am făcut succesiunea după tata. Întrebarea mea este: Dacă vreunul dintre fraţii mei doreşte să deschidă succesiunea, apartamentul cumpărat pe numele meu intră în masa succesorală?
Apartamentul fiind pe numele dumneavoastra nu intra in masa succesorala.
Insa consider ca dumneavoastra nu ar trebui sa nu mai ridicati pretentii la succesiune, de vreme ce ati beneficiat de un apartament, iar fratii dumneavoastra nu au primit nimic. Insa daca si ei au primit unele bunuri de la parinti pe numele lor, puteti sa nu renuntati la mostenire si sa solicitati impartirea ei legal.
Vă mulţumesc frumos pentru răspuns. Mai trebuie să precizez că apartamentul cu pricina a fost cumpărat de ai mei când eu aveam 14 ani şi eram elev fără nicio sursă de venit. Contează asta cumva în cauză?
Fratii au posibilitatea ca demonsrtreze ca acel apartament a fost de fapt o donatie mascata facuta de parintii dumneavoastra si au dreptul sa solicite aducerea lui in masa succesorala, daca a fost incalcata rezerva succesorala.
Dar pentru a dovedi ca a fost o donatie mascata trebuie sa aiba probe.
Au şi probe: faptul că a fost cumpărat de părinţi pe numele minorei care nu avea nici venituri, nici bunuri proprii la acea dată.
Fiind o donaţie, ceilalţi moştenitori ar putea cere nu doar reducţiunea, ci ar putea cere raportul. O declaraţie de neacceptare a succesiunii înlătură posibilitatea raportului, dar, aşa cum spunea mai sus 2007_rozi, nu poate înlătura posibilitatea celorlalţi moştenitori de a invoca rezerva şi, pe cale de consecinţă, de a cere reducţiunea donaţiei.
Act de donatie
kerekeshermina
Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)