avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moºtenire încurcatã...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moºtenire încurcatã...

Suntem trei fraţi. Tata a murit. Mama trăieşte. În timpul vieţii tata şi mama au realizat împreună mai multe lucruri printre care şi două apartamente. Unul dintre ele a fost cumpărat pe numele meu de către mama şi tata, toate actele tranzacţiile sunt pe numele meu nu e nicio menţiune că ar fi fost ei oamenii cu banul. Nu am făcut succesiunea după tata. Întrebarea mea este: Dacă vreunul dintre fraţii mei doreşte să deschidă succesiunea, apartamentul cumpărat pe numele meu intră în masa succesorală?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 17:12, 2 Ianuarie 2009
Sunt de analizat aici două chestiuni.

Prima ar fi cota parte cu care tatăl a contribuit la achiziţionarea apartamentului în cauză, deoarece se dezbate doar succesiunea după tată, nu şi după mamă.

A doua chestiune priveşte încălcarea sau nu a rezervei succesorale a fraţilor. Ar fi posibil ca rezerva lor să nu fie încălcată (depinde ce alte bunuri au rămas după decesul tatălui, ce valoare au acestea raportat la donaţia făcută).

Oricum, dacă renunţaţi la succesiune, nu se mai poate pune problema raportului, iar în acest caz, dacă nu este încălcată rezerva, nu mai există nici problema reducţiunii.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

problema reductiunii donatiilor la dezbaterea succesorala lucretia_constantin lucretia_constantin Buna ziua! Doresc sa fac succesiunea dupa mama mea. Tata este in viata si mai am doi frati. Parintii mei au avut in proprietate un apartament si o casa + 500mp ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
succesiune - buna ziua, tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie ... moisetdo moisetdo Buna ziua, Tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie 2020 el a murit, in aprilie 2021 a murit si ea.Tata i-a facut donatie pe tot ce detinea din ... (vezi toată discuția)