avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Atacarea in instanta a unui testament obtinut in baza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Atacarea in instanta a unui testament obtinut in baza unor declaratii de renuntare la succesiune a unor bolnave psihice cu certificate de la Spitalul 9

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarea speta, 2 fete bolnave psihic cu boli mintale ca " schizofrenie" si " debilitate psihica", dublata si cu consumul de alcool, au dat in fata notarului, declaratie de renuntare la succesiune, de pe urma tatalui lor, decedat, in favoarea sotiei supravietuitoare ( sotie care nu a muncit niciodata si mai mult de atat apartamentul s-a cumparat in urma vanzarii unor terenuri apartinand tot decedatului), astfel sotia supravietuitoare, lasa prin testament unui nepot al iei tot imobilul dupa moartea ei, lasand fara nici o mostenire pe copii celor 2 surori ale decedatului. Spus mai concret, nepotii decedatului nu mai au nici un drept in urma renuntarii la succesiune a mamelor lor, care mentionez inca odata erau bolnave psihice, cu certificate obtinute de la spitalul Gheorghe Marinescu. Dupa parerea dumneavoastra sunt sanse de castig pentru anularea testamentului in instanta?
Mentionam ca inmormantarea mamei lor( una dintre bolnave), a fost facuta de unul dintre copii lor, indepartati de la succesiune, aceasta nestiind la momentul acela despre declaratia de renuntare, avand grija de mama ei toata perioada bolii acesteia, umbland cu ea prin spitale, cumparand medicamentele necesare si culminand cu inmormantarea si pomenile. Ce ma sfatuiti?:((:((
Si inca ceva daca s-ar dezbate succesiunea in mod legal care ar fi partea care ar lua-o mostenitorii celor doua fiice, avand in vedere ca una a avut 3 copii, iar cealalta unul?
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
Maxim Elena Camelia, Avocat
Ati putea expune speta mai concis? Nu va suparati, dar "ne bagati in ceata"... Initial afirmati ca doua fete bolnave psihic renunta la succesiune " de pe urma tatalui lor, decedat, in favoarea sotiei supravietuitoare ", pentru ca mai apoi sa concluzionati ca sotia supravietuitoare a lasat " fara nici o mostenire pe copii celor 2 surori ale decedatului"... Nu se prea inteleg gradele de rudenie...

E greu sa vi se poata da o solutie fara a vedea si actele pe aceasta speta. Pe rand, nu cu testamentul ar trebui inceput, ci cu anularea declaratiilor de renuntare la succesiune, iar ca efect al anularii acestora anularea certificatului de mostenitor si apoi a testamentului, desi mai curand in opinia mea ar trebui actiune in revendicare ca efect al anularii certificatului de mostenitor. Data la care s-a facut fiecare act poate fi importanta, pentru ca pe noul cod civil aveti un termen de prescriptie de 6 luni (art. 1120 - 1124 NCC). Banuiesc ca cele doua fete nu erau puse sub interdictie. Oricum, cel mai bine ar fi sa consultati un avocat cum spuneam, cu actele in fata.
bunicul ( decedatul) a murit in 2006 luna august, iar bunica a murit in martie 2012, iar actele sau incheiat in august 2007
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
Maxim Elena Camelia, Avocat
da imi cer scuze expresia a fost gresita," celor 2 surori", fiice ale decedatului.
Asa incat copii celor 2 au ramas fara nimic din mostenire.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
Maxim Elena Camelia, Avocat
Nu data decesului ma interesa, ci data autentificarii actelor: cele doua renuntari, certificatul de mostenitor si testamentul.

Alte discuții în legătură

Poate ataca donația? Marrian Marrian Bună ziua, mătușa mea mi-a donat casa mie printr-un act de donație cu uzu fruct, după ce băiatul și soțul ia decedat Ea ne mai având nepoți de la ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate persoana cu afectiuni mintale anghelly anghelly buna ziua. Am o vecina care sufera de probleme mintale pt care primeste si pensie de handicap. Dupa decesul sotului sau, a fost la notar pt modificarea actelor ... (vezi toată discuția)
Testament. olive olive buna seara din nou revin cu o veche problema care pare ca nu se mai termina privind un testament sa o iau cu inceputul tatal meu a trait in concubinaj cu o ... (vezi toată discuția)