elis a scris:
Da, plata salariilor compensatoriii poate merge paralel cu indemnizatia de somaj.
Acelasi raspuns imi parvine si de la adelaida-07(la pag 10).Constat cu surprindere ca,d-le Elis,in raspunsul d-voastra din 23 ian.apare o alta abordare,care face referire la art.45 lit. i,dupa ce v-am supus spre atentie eventuale cauze care ar suspenda plata indemnizatiei de somaj,fiind obligata sa "studiez" mai atent aceasta problema.Daca aveti rabdarea,evident si timpul necesar, intrebarii mele,completata pe parcurs cu date ce mi s-au parut usor neclare,i-ati dat un raspuns contrar, pana in momentul de fata.Am gasit postat de domniile voastre acelasi raspuns contradictoriu si alta data.Ma refer aici tot la aceiasi nelamurire care face referire la posibilitatea legala de a fi beneficiarul indemnizatiei de somaj concomitent cu platile compensatorii acordate conf. CCM la nivel de societate.Sa inteleg ca :
1. odata cu deschiderea dreptului de somaj, in luna in care se plateste o parte din sumele compensatorii(conf.CCM,se pot esalona)se suspenda indemnizatia de somaj?
2.in luna cand se incaseaza indemnizatia de somaj,nu se beneficiaza de plata compensatorie?
In consecinta acest articol-45,lit.i,pare extrem de dificil de pus in practica,dat fiind conjuncturile vremurilor.ma refer aici la faptul ca lipsa lichiditatilor determina cat mai multi patroni sa achite lunar,sumele compensatorii.In acest caz se ridica urmatoarele probleme:
- statutul salariatului concediat (colectiv),somer,cu plata indemnizatiei suspendata,datorita incasarii unei sume ce reprezinta una dintre platile compensatorii,esalonate,poate fi considerat a unui asigurat in sistemul de asigurari sociale si de sanatate?
- lunile in care somerul nu a beneficiat de indemnizatie,ci doar de plata compensatorie,constituie perioada asimilata a stagiului luat in calcul la iesirea la pensie?Ce venit intra la stabilirea punctajului in aceste perioade?
- care sunt obligatiile persoanei in cauza in vederea obtinerii alternative a acestor drepturi?Se inainteaza cereri,petitii etc?Spre cine si cui?Mentionez ca agentia de somaj nu are punct de lucru in localitatea de unde va scriu.Amanarea sau neplata platilor compensatorii atrag dupa sine reclamarea la ITM-uri sau,dupa caz,inaintarea in justitie - cine ne-ar putea reprezenta?
Stiu ca sunt o multime de nelamuriri,situatiile pot parea ipotetice dar repet,conditiile actuale par sa genereze imense confuzii si bariere greu de trecut.Parca astea ar mai lipsi...#-o