#-o Buna seara. Imi cer scuze ca revin cu o intrebare adresata acum cca trei saptamani dar pentru ca am indraznit sa-mi sustin cauza(si a celorlalti,desigur)datorata raspunsului d-voastra,mi s-a replicat ca e de presupus ca intrebarea pe care v-am adresat-o n-a fost suficient de clara si n-a furnizat suficiente date.De aceea,imi permit sa o detaliez,urmand sa astept un raspuns la fel de pertinent.Deci:societatea comerciala la care imi desfasor(inca)activitatea, a transmis o notificare prin care (ne)comunica intentia de a disponibiliza un numar de X persoane prin procedeul concedierii colective.Nu comentez cauzele,circumstantele sau oportunitatea intentiei ,cert este ca s-au respectat obligatiile angajatorului,salariatii fiind in asteptarea preavizelor.Conform CCM al societatii,salariatii beneficiaza de compensatii,in suma totala sau esalonate.Pana aici totul pare clar,intervine,insa,o problema;deschiderea dreptului de plata a indemnizatiei de somaj se face probabil incepand cu luna martie.Intrebarea mea:pot primi in aceiasi luna si plata compensatorie ? Sunt derutata si in ceea ce privesc contributiile care greveaza sumele acestea(e clar ca nu se impoziteaza,dar cass,cas).Va rog,sa-mi comunicati si care prevederi legifereaza plata concomitenta a acestor obligatii banesti. Este legal ca platile compensatorii virate esalonat in fiecare luna sa "deschida"dreptul de a intra in somaj dupa finalizarea achitarii lor?Presupun ca nu,dat fiind faptul ca in perioada respectiva fostul salariat nu mai are nici un statut,nefiind platitor de contributii:dar daca isi incheie un contract si isi achita cass-ul,cas-ul si somajul,fiind inregistrat ca somer fara indemnizatie,desigur,poate beneficia de deschidere a dreptului susumentionat?Platile compensatorii,fara PLATA ajutorului de somaj,constituie vechime in munca,in cazul achitarii cass-lui,prin contract?
Achitarea platilor compensatorii nu are legatura cu indemnizatia de somaj, se ridica concomitent. Chiar daca sunt esalonate sau nu pentru platile compensatorii nu se retine si achita pensie, sanatate si somaj si nu constitue vechime in munca perioada pentru care sunt esalonate.
Plati compensatorii
Val1977
Buna seara,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Lucrez in domeniul auto, lovit din plin de criza dpe care cu totii o cunoastem. In cazul in care ... (vezi toată discuția)