avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale conventie dubla impunere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

conventie dubla impunere

Buna ziua,
Lucrez la societate comerciala care a primit din Austria o factura emisa de o persoana fizica autorizata din aceasta tzara, emisa de un inginer ce a facut evaluarea unui bun imobil apartinind societatii noastre imobil aflat pe teritoriul Romaniei.
Mentionez ca evaluarea s-a facut pe baza documentelor trimise de noi in Austria..nefiind necesara deplasarea lui in Romania.
Din pacate am facut plata integrala a facturii, fara sa tin cont ca este un venit obtinut de o perosoana nerezidenta, si astfel si nu am oprit impozitul aferent acestui venit.
Am citit conventia de evitare a dublei impuneri cu Austria iar art 14 spune :

Profesii independente
1. Veniturile realizate de un rezident al unui stat contractant din exercitarea unei
profesii independente sau a altor activitati cu caracter independent sunt impozabile numai
în acest stat, în afara de cazul în care acesta dispune de o baza fixa la dispozitia sa în
celalalt stat contractant în scopul exercitarii activitatilor sale. Daca dispune de o astfel de
baza fixa, venitul se impune în celalalt stat contractant, dar numai acea parte din venit
care este atribuibila acelei baze fixe.
2. Expresia profesii independente cuprinde în special activitatile independente cu
caracter stiintific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum si exercitarea
independenta a profesiilor de medic, avocat, inginer, arhitect, dentist si contabil.

Parerea mea este ca nu ar trb sa ii retin impozit daca citesc acest art..insa cf codului fiscal..este clar persoana fizica nerezidenta.
CAre este parerea voastra ? Platesc impozit pentru aceasta factura ?
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 20:17, 4 Ianuarie 2009
Buna. Parerea mea este urmatoarea, in ce priveste acest subiect: noi suntem pe teritoriul Romaniei, deci automat legea aplicabila este legea romana, deci implicit codul fiscal roman. exista o reglementare care spune ca daca legea romana contravine normelor europene, se aplica automat normele/legislatia europeana. dar aici este vorba de o conventie intre doua state, unum membru deplin. In concluzie, parerea mea este ca trebuie sa platesti acest impozit statului roman, si trebuie trimis documentul justificativ in austria pentru ca persoana sa nu mai fie impozata si acolo.daca ai nevoie de date suplimentare, poti sa ma intrebi.
Daca aplicam prevederile art.14 din conventia pentru evitarea dublei impuneri pe care ati citat-o si aceasta persoana este autorizata in Austria unde a si desfasurat lucararea, fara a avea o baza fixa in Romania, este clar ca nu trebuie impozitat la noi, cu conditia ca el sa declare acel venit in Austria.Discutati totusi cu cei de la Finante, pentru ca opinia lor s-ar putea sa fie in sensul de a plati dvs. impozitul prin retinere la sursa in Romania, si trebuie sa tineti sema de faptul ca, controlul aplicarii dispozitiilor Codului fiscal le revine tot lor...:).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit nerezidenti servicii audit ile27 ile27 Am un contract pentru servicii audit calitate, prestate in luna august 2013, pentru care am cerut certificat de rezidenta fiscala din Germania.Plata acestui ... (vezi toată discuția)
Consultanta si emitere factura fifi58 fifi58 Firma din Austria presteaza serv de consultanta si managment in Ro Beneficiar firma platitor de tva inreg in Romania .Consultanta are loc pe teritoriul ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezident alexandru08 alexandru08 Buna ziua! Am primit o factura de la un nerezident din Suedia. Nerezidentul mi-a prestat servicii de natura consultantelor. Aplic stopajul la sursa tinand ... (vezi toată discuția)