avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... acte necesare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

acte necesare

Buna ziua, Doresc sa aflu care sunt actele necesare pentru scoaterea unui minor din tara cu varsta de 15 ani(destinatia Italia), insotit de o terta persoana, alta decat parintii. Mentionez ca:
-ambii parinti sunt cetateni romani;
- mama in Italia (a obtinut un document notarial care confirma ca este de acord cu iesirea minorului din tara (insotit de o terta persoana, alta decat parintii);
- tatal in Romania;
- terta persoana din Romania.
Am inteles ca si tatal trebuie sa declare la notariat ca este de acord cu iesirea minorului din tara, iar persoana insotitoare are nevoie de cazier judiciar. Va rog sa-mi confirmati aceasta varianta si daca mai sunt necesare alte acte( ex. certificat de nastere minor - unde se observa numele parintilor), iar daca declaratia mamei trebuie tradusa in limba romana si legalizata. Multumesc pentru sprijin!

Tatal trebuie sa dea o declaratie la notar ca este de acord cu plecarea fiului insotit de persoana X in tara Y pe perioada ....
Persoana X (cea care insoteste minorul ) trebuie sa aiba cazier judiciar.
Declaratia mamei data in Italia (si care trebuie sa cuprinda aceleasi elemente: acordul ca minorul sa fie insotit de persoana X sa plece in tara Y pentru perioada....) trebuie tradusa si legalizata in limba romana.
Minorul daca are 15 ani, atunci are carte de identitate emisa si daca se va deplasa intr-o tara a uniunii europene o va putea folosi insotita de cele 2 declaratii.
Daca se va deplasa intr-o tara pentru care este necesar pasaportul atunci veti solicita emiterea unui pasaport individual pentru minor de la serviciul de pasapoarte din localitatea de domiciliu. Va circula cu pasaportul insotit de cele 2 declaratii.

Persoana insotitoare va fi obligata sa aiba asupra ei, in ambele cazuri, certificatul de cazier judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce documente îmi sunt mie necesare, ca mătușa, sa pot pleca ... MNI MNI Ce documente îmi sunt mie necesare, ca mătușa, sa pot pleca cu nepotii mei, minori, din Romania în Italia. Menționez ca voi merge cu ei în Italia la ... (vezi toată discuția)
Plecare in vacanta irina_iris irina_iris buna.ma numesc irina si vreau sa plec cu nepotul meu de 9 ani la vara in italia cu avionul.ce acte imi trebuiesc din partea parintilor(mama lui e in italia si ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu copil ramibebe ramibebe am o nelamurire.trebuie sa plec din tara cu copilul.am procurile de la tatal lui,dar eu nu sunt mama naturala.el la divort a primit incredintarea minorului ... (vezi toată discuția)