avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lamuriri - intreprindere individuala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lamuriri - intreprindere individuala

sunt PFA din anul 1996 si acum as vrea sa-mi fac intreprindere individuala, si am unele nelamuriri:
- eu mai lucrez la o intreprindere ca salariat de unde mi se retin si se platesc toate contributiile (CAS, sanatate, somaj, impozit)
- in cazul in care imi fac intrepr. individ. ce fel de taxe trebuie sa platesc la buget pentru mine? - ca PFA platesc impozit pe venit si asigurarile de sanatate, sunt obligat sa platesc CAS si somaj daca mai platesc odata?
- daca fac intrepr. individ. si o sa am angajati - pentru ei ce retineti si plati trebuie sa fac - CAS . somaj. sanatate, impozit sau numai sanatate si impozit ?
- daca pers. respectiva mai lucreaza si in alta parte care sunt retinerile si platile?
- contabilitatea se va tine in partida simpla, numai cu registru jurnal incasari si plati sau mai e nevoie si de alte acte - din lege nu reiese nimic clar.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Maria Carmen , Contabil 23:28, 3 Ianuarie 2009
Stimate domn,
Mai ales ca doriti sa aveti angajati, va sfatuiesc sa va creati un srl. legea cu pfa-urile si intreprinderile indivisuale va fi foarte.....greoaie si alambicata. e mai simplu in cazul unui srl.puteti angaja part time sau depinde de situatie. acesta este sfatul meu. unsrl, microintreprindere cu impozit pe venit, si neplatitor de tva.
daca doriti mai multe amanunte, puteti reveni cu intrebari.
Bafta!
Parerea mea este sa va transormati in intreprindere individuala; motivele sunt urmatoarele:
- deoarece lucrati probabil ca nu acordati foarte mult timp si afacerii;
- platile catre stat vor fi tot aceleasi
-daca veti avea vreun angajat veti plati si depune declaratii pentru salariat la el ca la srl
-contabilitatea este in partida simpla si nu aveti nevoie de un contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta dintre intreprindea individuala si microintreprindere OctaTudor OctaTudor Buna ziua As vrea sa imi deschid o forma de organizare si nu ma pot decide care este mai avantajoasa .Intreprinderea individuala sau ... (vezi toată discuția)
Ii sau srl - avantaje si dezavantaje kmi36 kmi36 Buna seara ! As dori sa imi infiintez o firma. Care ar fi mai ok .: intreprinderea individuala sau SRL-ul ? Care ar fi avantajele si dezavantajele in ambele ... (vezi toată discuția)
Legat de pfa / ii essteffan essteffan Buna seara. Ma intereseaza sa deschid un PFA sau un II sau chiar un SRL si am urmatoarele intrebari: - In cazul PFA / II deducerile sa zicem pentru ... (vezi toată discuția)